Σωλήνες μήκους 20 χιλιομέτρων και μπαλόνια θα «ψύξουν» τον πλανήτη - iefimerida.gr

Σωλήνες μήκους 20 χιλιομέτρων και μπαλόνια θα «ψύξουν» τον πλανήτη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν την λύση για να σωθεί ο πλανήτης από την υπερθέρμανση που προκαλεί η τρύπα του όζοντος και όσο και αν ακούγεται ακραία, μας διαβεβαιώνουν πως λειτουργεί αλλά θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε έκτακτη ανάγκη.

Στην ουσία πρόκειται για μια κατασκευή που απαρτίζεται από σωλήνες μήκους 20 χιλιομέτρων οι οποίες θα συνδέουν πλοία με γιγαντιαία μπαλόνια (το μέγεθος του κάθε μπαλονιού ξεπερνά το μέγεθος ενός τεράστιου γηπέδου ποδοσφαίρου) που θα βρίσκονται στην στρατόσφαιρα. Μέσω των σωλήνων θα εκτοξεύονται άπειρες ποσότητες μορίων νερού στην στρατόσφαιρα, τα οποία θα λειτουργούν σαν καθρέφτες και θα αντανακλούν το ηλιακό φως μακριά από την γη. Οι Βρετανοί επιστήμονες που το σχεδίασαν εκτιμούν πως μπορεί να μειώσει τη μέση θερμοκρασία της γης κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Ο επικεφαλής της βρετανικής επιστημονικής ομάδας ο Dr Matt Watson (από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ) τονίζει πως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα ο φόβος για το σπάσιμο ενός τεράστιου παγόβουνου στους πόλους που μπορεί να απειλήσει κατοικημένες περιοχές.
Τον επόμενο μήνα οι επιστήμονες θα αποπειραθούν να σηκώσουν στο αέρα μια τέτοια συσκευή με έναν σωλήνα μήκους 0,6 μιλίων, ενώ επιστήμονες και από το Κέμπριτζ είναι βέβαιοι πως μέσα σε 5 χρόνια θα είναι πανέτοιμοι για να υψώσουν σωλήνες μήκους 20 χιλιομέτρων στην στρατόσφαιρα.
Το νέο αυτό πρωτοποριακό project παρουσιάστηκε πριν δύο μέρες σε ένα Επιστημονικό Φεστιβάλ στο Μπράντφορντ της Αγγλίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ