Συνάντηση Ντόρας-Καραμανλή -Ολο το παρασκήνιο - iefimerida.gr

Συνάντηση Ντόρας-Καραμανλή -Ολο το παρασκήνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κατώφλι του γραφείου του Κώστα Καραμανλή, στην οδό Παναγή Κυριακού, πέρασε στις 10 το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού και του κορυφαίου στελέχους της ΝΔ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί είναι πιθανόν να αποτελέσει αφορμή για εσωκομματικές εξελίξεις στην παράταξη. «Συζητήσαμε αναλυτικά μια πρόταση που δέχτηκα για την κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας. Μου πρότειναν να είμαι σε ένα συμβούλιο του ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση. Θα αποδεχθώ την πρόταση, το συζήτησα με τον κ. Καραμανλή. Δεν συζητήσαμε εσωκομματικά», είπε εξερχόμενη από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού η βουλευτής, ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα τι θα κάνει αν είναι υποψήφιος για Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τα εσωκομματικά συζητήθηκαν
Η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ικανοποιημένη από τον απολογισμό των εκλογών που έκανε χθες ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας, έδειξε ότι θέλει να κρατήσει τα ηνία της παράταξης με σιδερένιο χέρι και διακήρυξε σε υψηλούς τόνους ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς έχασε από τον Αλέξη Τσίπρα μόνο με 2 μονάδες λιγότερες απ' ό,τι το 2012, και θα δικαιωθεί στο άμεσο μέλλον.

Από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή, επίσης, αυτός ο εκλογικός απολογισμός δεν ικανοποιεί. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν ανοίγει τα χαρτιά του και δεν αποκαλύπτει τις κινήσεις του. «Καραμανλικά» στελέχη και βουλευτές, ωστόσο, έδειξαν δυσαρέσκεια από τον απολογισμό Σαμαρά και δυσανασχέτησαν ανοιχτά με την επιλογή του να μην κάνει την παράδοση-παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου. Καραμανλής και Μπακογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν σήμερα γύρω από το εξής ερώτημα: «Πρέπει να κινηθούν διαδικασίες εσωκομματικών διεργασιών στη ΝΔ;».

Ωστόσο, σύμφωνα με καλές πληροφορημένες πηγές η στάση του Κώστα Καραμανλή συνοψίζεται σε δύο λέξεις: «Δεν ανακατεύομαι».

Ποιοι είναι οι πιθανοί «δελφίνοι» του Αντώνη Σαμαρά
Οπως έχει ξαναγράψει το iefimerida, δύο είναι τα εσωτερικά μέτωπα της ΝΔ τα οποία αναμένεται να συγκρουστούν για την ηγεσία του κόμματος, στην πρώτη ευκαιρία:
Ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος πιστεύει σε μια ολομέτωπη επίθεση με την ριζοσπαστική αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να συγκρατηθούν οι απώλειες της ΝΔ προς τη Χρυσή Αυγή. Στο πλευρό του βρίσκεται ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος ο κ. Βορίδης ρωτήθηκε πρόσφατα αν ενδιαφέρεται για την ηγεσία της ΝΔ και δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, παρότι επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.
Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος δηλώνει «καραμανλικός» και περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη του πρώην πρωθυπουργού, ενώ έχει σχηματίσει γύρω του έναν κύκλο πιστών βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα κινηθεί εσωκομματικά. Ανησυχεί ωστόσο γιατί η ΝΔ έχασε το κεντρώο της προφίλ και έκανε μεγάλα «ανοίγματα» στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο της λαϊκής Δεξιάς.

Μεγάλη εσωκομματική ταραχή

Αμέσως μετά την Ντόρα Μπακογιάννη ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα. Οι δηλώσεις του:

«Είναι σημαντικό την επόμενη μέρα να δούμε τα αίτια και τους αίτιους της ήττας και να δούμε πως μπορούμε να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Κώστας Γκιουλέκας, προσερχόμενος στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή.

Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ένας διάλογος που είναι λογικό ότι δεν μπορεί αυτός ο διάλογος να μην γίνει με τον πρώην Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή που είναι η εγγύηση της ενότητας της παράταξης».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο της ηγεσίας της ΝΔ, ο κ. Γκιουλέκας τοποθετήθηκε, λέγοντας: «Θα συνεδριάσουν τα όργανα, θα κάνουμε τη συζήτηση, τώρα χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Καμιά άλλη κουβέντα αυτή την ώρα. Ότι άλλο πούμε θα είναι περιττό».

Συνάντηση Ντόρας-Καραμανλή -Ολο το παρασκήνιο | iefimerida.gr 0

Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας

Για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας μετά την εκλογική ήττα μίλησε μεταξύ άλλων στον Real FM η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Δεν βλέπω να τίθεται θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. Ο καθένας δικαιούται να λέει την δική του γνώμη για το εκλογικό αποτέλεσμα», είπε μεταξύ άλλων η κ. Ασημακοπούλου.

«Χθες συνεδρίασε η εκτελεστική γραμματεία, στην οποία συζητήθηκαν κάποιες πτυχές του εκλογικού αποτελέσματος. Κανείς δεν αμφισβητεί την απόσταση που υπήρχε με τον ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επειδή είναι μια κρίσιμη στιγμή και επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιες θα είναι άμεσα οι εξελίξεις, το κόμμα οφείλει να μείνει συντεταγμένο, να απομακρύνει την εσωστρέφεια για να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες διαστάσεις. Όλοι ευχόμαστε το καλύτερο για τη χώρα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις πολιτικές που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει το κόμμα να είναι σε μια διαφορετική ετοιμότητα. Αυτοκριτική πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

«Δεν νομίζω ότι οι δηλώσεις κανενός δείχνουν ότι τα κάναμε όλα σωστά. Αυτό είναι ένα κομμάτι της ανάλυσης το οποίο έχει και αυτό την ορθότητά του. Πρέπει να γίνει και θα γίνει η εκτίμηση της ήττας. Φυσικά θα συζητήσει η κοινοβουλευτική ομάδα, άμεσα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ