Tι ζητάνε μέσω Τwitter από τον υπουργό Νίκο Ξυδάκη - iefimerida.gr

Tι ζητάνε μέσω Τwitter από τον υπουργό Νίκο Ξυδάκη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συνθήκη του αδιαμεσολάβητου που χαρακτήριζε τη σχέση του Νίκου Ξυδάκη με τους αναγνώστες του και τους πολίτες, μέσω των άρθρων του και κυρίως της έντονης δράσης στα social media, φαίνεται πως θα συνεχιστεί και τώρα που πλέον φέρει την ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού.

H σχέση αυτή που έχει οικοδομήσει λόγω επαγγέλματος -περισσότερο από άλλους πολιτικούς που έχουν λιγότερο ασκηθεί στην έκθεση και στο δημόσιο διάλογο- κίνησε καταρχήν ένα κύμα θετικών σχολίων στα social media από την ώρα που διέρρευσε η υπουργοποίησή του. Ηδη από χθες όμως κάποιοι πολίτες απευθύνονται μέσω Τwitter στον Νίκο Ξυδάκη για να του θέσουν ερωτήσεις ή να του ζητήσουν να κάνει (ή να μην κάνει) συγκεκριμένα πράγματα για τον πολιτισμό.


Η επόμενη μέρα της Αμφίπολης
Καθόλου τυχαία, το θέμα της Αμφίπολης κυριαρχεί. Εξάλλου, χθες ο Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε εμμέσως σε αυτό λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι αυτό το υπουργείο έχει ένα μεγάλο φορτίο και μια αποστολή: Να συμπυκνώνει και να αναδεικνύει, χωρίς να ποδηγετεί, μια ταυτότητα, ένα αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της αρχαιολογίας και της ιστορίας, κάτι που το έχουμε δει στο διάβα του χρόνου και το ζήσαμε και την πρόσφατη περίοδο». Για να προσθέσει: «Ο ρόλος της ιστορίας, του πολιτισμού, της τέχνης δεν είναι να οδηγεί τον λαό σε συνθήκες υπεραναπλήρωσης και κομπλεξισμού».

Οι followers αναρωτιούνται «τι θα γίνει με την Περιστέρη της Αμφίπολης; Πότε θα κληθεί στα αρμόδια όργανα του λαού να απολογηθεί για την προπαγάνδα της;» ή εύχονται «Ας μείνει η ανασκαφή στους ανασκαφείς της... (χωρίς τους καπηλευτές της)».

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα επανέρχεται στην ατζέντα, καθώς τον Μάρτιο θα πρέπει να απαντήσει η Μεγάλη Βρετανία στην πρόταση της UNESCO να αναλάβει η ίδια τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Ετσι, στο Τwitter υπάρχει ερώτηση για τη θέση και τις απόψεις του αναπληρωτή υπουργού για το θέμα των Γλυπτών.

Εξάλλου, λίγες μέρες πριν, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου είχε παραβρεθεί σε εκδήλωση με κεριά έξω από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που οργάνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ο Ηλίας Ψηνάκης για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, όταν εκλήθη από ξένο δημοσιογράφο να επιλέξει μεταξύ ελάφρυνσης του χρέους και επιστροφής των Γλυπτών, απάντησε πως θέλει και τα δύο.

Η τιμή του βιβλίου
Με τον εκδοτικό χώρο καταρρακωμένο, το θέμα της ενιαίας τιμής βιβλίου εξακολουθεί να είναι κρίσιμο. Το θέτει εξάλλου follower στον Νίκο Ξυδάκη: «Αγαπητέ, μην ξεχάσετε τον νόμο για την ενιαία τιμή βιβλίου. Τα μικρά βιβλιοπωλεία και οι μικροί εκδότες είναι πλούτος». Για το θέμα αυτό έχει εκφράσει τη σαφή θέση του ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, σε χαιρετισμό του σε σχετική συζήτηση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, εκτιμώντας πως τα κίνητρα της κατάργησης της ενιαίας τιμής δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και ιδεολογικά. «Το βιβλίο είναι γνώση, η γνώση είναι δύναμη και η μόνη δύναμη που μπορεί να νικήσει την εξουσία», τόνιζε ο σημερινός πρωθυπουργός και επαναλάμβανε πως επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δέσμευση για την προστασία του πολιτισμού και την επαναφορά της ενιαίας τιμής.

*Φωτογραφία του Παύλου Φυσάκη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ