Η θρυλική φιλαρμονική της Βιέννης έρχεται στην Αθήνα και θα παίξει όλες τις συμφωνίες του Μπραμς! - iefimerida.gr

Η θρυλική φιλαρμονική της Βιέννης έρχεται στην Αθήνα και θα παίξει όλες τις συμφωνίες του Μπραμς!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απολαύσαμε, εκατομμύρια κοινού σε όλο τον κόσμο, το πρωί της Πρωτοχρονιάς στην περίφημη συναυλία που έχει γίνει θεσμός κάθε πρώτης του χρόνου. Δεκάδες χώρες, εκατομμύρια πολίτες σε μια ευφρόσυνη ορμητική στιγμή. Τώρα είναι η ώρα να δούμε από κοντά τη Φιλαρμονική της Βιέννης στην Αθήνα!

Η Φιλαρμονική της Βιέννης για δύο μέρες, στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, θα παίξει όλες τις συμφωνίες του Μπραμς στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διάσημου ιταλού αρχιμουσικού Ντανιέλε Γκάττι. Οι δύο εμφανίσεις του φημισμένου συνόλου στην Αθήνα εντάσσονται στον δημοφιλή Κύκλο εκδηλώσεων Διεθνείς Ορχήστρες.

Η θρυλική φιλαρμονική της Βιέννης έρχεται στην Αθήνα και θα παίξει  όλες τις συμφωνίες του Μπραμς! | iefimerida.gr 0
Η θρυλική φιλαρμονική της Βιέννης έρχεται στην Αθήνα και θα παίξει  όλες τις συμφωνίες του Μπραμς! | iefimerida.gr 1

Οι συμφωνίες του Μπραμς
Η Φιλαρμονική της Βιέννης, στην πρώτη της συναυλία (15/2), θα ερμηνεύσει τις Συμφωνίες αρ. 3, έργο 90 και αρ. 1, έργο 68. Στη δεύτερη συναυλία (16/2), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις Συμφωνίες αρ. 2, έργο 73 και αρ. 4, έργο 98.
Ο Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897), μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της μουσικής του 19ου αιώνα, άσκησε αποφασιστικής σημασίας επιρροή στους σύγχρονους και μεταγενέστερους ομότεχνούς του. Καταπιάστηκε με τη σύνθεση συμφωνιών σε ώριμη ηλικία και ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη φόρμα μια περίπου δεκαετία (έως το 1885). Τα τέσσερα συμφωνικά του έργα είναι γραμμένα σε κλασικά ρομαντικό ύφος. Ο Μπραμς ολοκλήρωσε την Πρώτη του συμφωνία, ύστερα από εικοσαετή προετοιμασία το 1876, καθώς ήθελε να ξεπεράσει τα συνθετικά πρότυπα της συμφωνικής γραφής του Μπετόβεν, αν και ο διάσημος μαέστρος Χανς φον Μπύλοφ που τη διηύθυνε στην πρώτη της εκτέλεση, αναφέρθηκε σε αυτήν αποκαλώντας την «Η δεκάτη συμφωνία του Μπετόβεν». Η Συμφωνία αρ. 2, έργο 73, που γράφτηκε μέσα σε μόλις λίγους μήνες στα 1877 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά στη Βιέννη, είναι πλημμυρισμένη από φως και μελωδικότητα. Γι’ αυτό και κάποιοι της έδωσαν το προσωνύμιο «Ποιμενική», αν και δεν έχει κοινά σημεία με την ομώνυμη συμφωνία του Μπετόβεν. Τρία χρόνια μετά τη Δεύτερη συμφωνία του, ο γερμανός μουσουργός άρχισε να επεξεργάζεται τη Συμφωνία αρ. 3, έργο 90, που ολοκληρώθηκε το 1883 και σημείωσε τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα, πολύ γρήγορα, το έργο να γίνει γνωστό και στην Αμερική. Ένας από τους πρώτους που την άκουσαν ερμηνευμένη στο πιάνο από τον ίδιο τον Μπραμς ήταν ο Ντβόρζακ, ο οποίος τη θεωρούσε ως ένα έργο «απίστευτης ομορφιάς». Η Τέταρτη και τελευταία συμφωνία του Γιοχάννες Μπραμς, η οποία είναι μία από τις σπουδαιότερες του 19ου αιώνα, πρωτοπαρουσιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου 1885 υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος είχε αρχίσει να τη γράφει ένα χρόνο νωρίτερα. Ως συμφωνικό έργο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας του ανάμεσα στον Κλασικισμό και τον Ρομαντισμό.


Αβάντι μαέστρο
Ο Ντανιέλε Γκάττι που θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης στις δύο εμφανίσεις της στην Αθήνα, γεννήθηκε στο Μιλάνο. Μελέτησε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη γενέτειρά του, στο Ωδείο Βέρντι. Έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, πρόσφατα στην όπερα «Μποέμ» του Πουτσίνι και σε δύο συμφωνικά κοντσέρτα. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει συνεργασίες με τη Βασιλική Φιλαρμονική, την Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας, το Κόβεντ Γκάρντεν, το Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνιας, την Όπερα της Ζυρίχης και το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ. Έχει διευθύνει λυρικά έργα –συχνά νέες παραγωγές– του ρομαντικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε μεγάλα θέατρα, σε όλο τον κόσμο (Κρατική Όπερα της Βιέννης, Σκάλα του Μιλάνου, Βαυαρική Κρατική Όπερα, Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Όπερα της Ζυρίχης, Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, κ.ά.). Τον Δεκέμβριο του 2013, εγκαινίασε τη νέα καλλιτεχνική περίοδο της Σκάλα με την επετειακή Τραβιάτα που ανέβηκε στο ιστορικό θέατρο του Μιλάνου για τον εορτασμό των 200 ετών από τη γέννηση του Βέρντι.

Η θρυλική φιλαρμονική της Βιέννης έρχεται στην Αθήνα και θα παίξει  όλες τις συμφωνίες του Μπραμς! | iefimerida.gr 2


Ο Ντανιέλε Γκάττι είναι ένας από τους λίγους ιταλούς μαέστρους που έχουν προσκληθεί να διευθύνουν Βάγκνερ στο Μπαϋρόυτ (Πάρσιφαλ). Το όνομά του έχει συνδεθεί επίσης με την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας. Είναι μουσικός της διευθυντής από τον Σεπτέμβριο του 2008. Με το φημισμένο γαλλικό σύνολο έχει πραγματοποιήσει περιοδείες στη Βόρειο Αμερική, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Αγγλία και τη Γερμανία, με το οποίο έχει παρουσιάσει Κύκλους Μάλερ, Μπετόβεν και Τσαϊκόφσκι, την όπερα Πάρσιφαλ του Βάγκνερ σε συναυλιακή μορφή, καθώς και έργα-παραγγελίες της ορχήστρας σε σύγχρονους γάλλους συνθέτες. Τα καλλιτεχνικά σχέδια του Ντανιέλε Γκάττι περιλαμβάνουν συνεργασίες με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, την Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, τη Στάατσκαπελλε της Δρέσδης, την Γκεβάντχαους της Λειψίας, τη Φιλαρμόνια, την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, τη Φιλαρμονική της Σκάλα, καθώς και με το Πασχαλινό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ (πρώτη εμφάνιση). Επίσης, έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση σε σημαντικές λυρικές παραγωγές στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, τη Φλωρεντινή Όπερα του Ουισκόνσιν, τη Σκάλα του Μιλάνου, τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης και αλλού.

O Ντανιέλε Γκάττι έχει αποκλειστική συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία Sony, για λογαριασμό της οποίας έχει ηχογραφήσει έργα Ντεμπυσσύ και Στραβίνσκι με την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας. Πριν από έναν χρόνο κυκλοφόρησε επίσης σε DVD η όπερα «Πάρσιφαλ» που διηύθυνε στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Για την καλλιτεχνική του προσφορά έχει τιμηθεί με υψηλές διακρίσεις της ιταλικής και γαλλικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ