Η επόμενη ημέρα σε ΠΑΣΟΚ-Κίνημα: Δεν τους θέλει πίσω ο Βενιζέλος, δεν επιστρέφουν εκείνοι, αλλά...

Από το 50 της Χαριλάου Τρικούπη που στεγάζεται το ΠΑΣΟΚ, μέχρι την συμβολή Πανεπιστημίου και Εμμανουήλ Μπενάκη όπου στεγάζεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών μεσολαβούν μερικές εκατοντάδες μέτρων.

Και πολλές αλληλοκατηγορίες: Από αποστασία και καπρίτσια, μέχρι δεξιά στροφή και συγκυβέρνηση με Μπαλτάκους.

Το βαρύ κλίμα που επικράτησε στα δύο επιτελεία Βενιζέλου-Παπανδρέου, ήταν προφανές εδώ και μέρες, παρά τις υποσχέσεις ότι θα διεξαχθεί πολιτισμένος προεκλογικός διάλογος. Το βράδυ της Κυριακής τα στόματα άνοιξαν.

Η επόμενη ημέρα της εκλογικής συντριβής για το ΠΑΣΟΚ που μπήκε τελευταίο και καταϊδρωμένο στη Βουλή (το πέρασαν και οι ΑΝΕΛ) ενώ έπεσε 40 (!) μονάδες από το 2009, και της ντροπιαστικής ήττας για το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου που δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τις δύο πλευρές.

Ο Ευ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι ευθύνεται που για ένα καπρίτσιο, η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα. Ο Παπανδρέου αντέτεινε ότι συγκυβερνούσε με τους «Μπαλτάκους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε Συνέδριο τους επόμενους μήνες (πιθανότατα τον Μάιο) με ανοικτά όλα τα θέματα – και της ηγεσίας. Ωστόσο, διεμήνυσε ότι σ' αυτό το Συνέδριο, δεν είναι ευπρόσδεκτοι «όσοι θέλουν να το υπονομεύσουν και παραμένουν αμετανόητοι». ΜΕ άλλα λόγια έκλεισε την πόρτα σε πιθανή επάνοδο των στελεχών του Κινήματος.

Ο Φ. Πετσάλνικος, εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου, προανήγγειλε επίσης συνδιάσκεψη του Κινήματος, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρός του έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την πορεία του, ακόμη και εκτός Βουλής.

Δελφίνοι ΠΑΣΟΚ: Φώφη, Ανδρουλάκης και ίσως Λοβέρδος

Στα δύο κόμματα ωστόσο υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις από αυτές που εκφράζουν οι ηγεσίες τους.

«Η ήττα ήταν πολύ βαριά, όλα τα άλλα τα ακούμε εκ περισσού» λένε πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πνέουν μένεα τόσο κατά του Γ. Παπανδρέου όσο και κατά του Ευ. Βενιζέλου. Τονίζουν δε ότι οι προσωπικοί εγωισμοί των δύο ηγετών δεν αφορούν την κεντροαριστερή παράταξη και δηλώνουν ότι θα πιέσουν τον Ευ. Βενιζέλο να αποδεχθεί να επιστρέψουν όλοι (και από το Κίνημα) και να συμμετάσχουν στον προσυνεδριακό διάλογο. «Πρέπει να έρθουν όλοι πίσω, πριν το Συνέδριο, να κάνουμε τις διαδικασίες και να ξαναβρούμε την περπατησιά μας» λένε κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ.

Στο Συνέδριο θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Μια σίγουρη υποψηφιότητα θεωρείται αυτή της Φώφης Γεννηματά, που ήρθε πρώτη στην Β' Αθηνών, με 18.501 σταυρούς. Εχει ιστορικό όνομα, λειτούργησε ενωτικά όλο αυτό το διάστημα και πιστεύει ότι το διχασμένο ΠΑΣΟΚ πρέπει να επανενωθεί. Η προσφυγή στη βάση πιθανότατα την ευνοεί, λόγω της υψηλής δημοφιλίας της,

Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο (2012) ότι ο επόμενος ηγέτης του κόμματος θα πρέπει να προέρχεται από την γενιά των 30άρηδων. Ενα πρόσωπο που έχει δύναμη στο κομματικό πεδίο, είναι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής πλέον Νίκος Ανδρουλάκης. 36 ετών σήμερα. Αλλωστε, το παράδειγμα του 40χρονου Αλέξη Τσίπρα που αναδείχθηκε Πρωθυπουργός, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για το πέρασμα στη νεότερη γενιά στελεχών.

Άγνωστο παραμένει αν ο Ανδρέας Λοβέρδος – ο οποίος πάντα είχε ηγετικές φιλοδοξίες – και ήρθε δεύτερος στη Β' Αθηνών με 14.573 σταυρούς - επιλέξει να διεκδικήσει και αυτός την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή ταχθεί υπέρ κάποιου.

Κίνημα: Να έρθουν αυτοί σε μας

Στο Κίνημα, παρά την μη είσοδο στη Βουλή, υπάρχουν πολλοί που δεν σκέφτονται την επιστροφή τους στο ΠΑΣΟΚ. «Εμείς γυρίσαμε την πλάτη στο φθαρμένο ΠΑΣΟΚ, όποιοι ασφυκτιούν να έρθουν αυτοί σε μας» λένε στελέχη του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, κόβοντας τις γέφυρες.

Σε σύσκεψη που έγινε απόψε, Δευτέρα, στα γραφεία του Κινήματος, παρουσία του Γ. Παπανδρέου, εν είδη απολογισμού, επιβεβαιώθηκε η αντίληψη αυτή. Εκτιμούν ότι το κόμμα δεν είχε επαρκή χρόνο προβολής των θέσεών του, ούτε κομματική υποδομή και παρά ταύτα, έμεινε εκτός Βουλής για περίπου 33.000 ψήφους. Συμφώνησαν να δώσουν την αίσθηση της συνέχειας με την διοργάνωση Συνδιάσκεψης κια αργότερα Συνεδρίου του Κινήματος. Επιπλέον στέκονται αρνητικά στις αιτιάσεις Βενιζέλου ενώ είναι καχύποπτοι για το Συνέδεριο του ΠΑΣΟΚ. «Είναι ικανός να βάλει πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος» εκτίμησε κάποιος στη σύσκεψη.

Ωστόσο, υπάρχουν και στελέχη που εμφανίζονται πιο διαλλακτικά. Επικαλούνται την φράση του Γ. Παπανδρέου ότι «θα ξανασυναντηθούμε με τους παλιούς συντρόφους μας» και εκτιμούν ότι πλέον, μετά την αποτυχία εισόδου στη Βουλή θα πρέπει να υπάρξει ένα συνέδριο όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, απ' όπου να προκύψει το καινούργιο. «Αν μπαίναμε στη Βουλή θα ήταν διαφορετικά. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε 3 δυσμενέστατους παράγοντες: Κακή ψυχολογία, έλλειψη χρημάτων και μηδαμινή δυνατότητα προβολής, αφού δεν θα μας δίνει κανείς τηλεοπτικό χρόνο, ως εξωκοινοβουλευτικό κόμμα» λένε στελέχη του Κινήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ