Spiegel: Η ΕΕ πρέπει να «κουρέψει» το χρέος - iefimerida.gr

Spiegel: Η ΕΕ πρέπει να «κουρέψει» το χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προβληματίζει ολοένα περισσότερους πολιτικούς, οικονομολόγους, αναλυτές και μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη. Η συζήτηση περί ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και σαφή διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το Spiegel Online εκτιμά σε ανάλυσή του ότι οι εκλογές στην Αθήνα πρέπει να εγκαινιάσουν μία νέα πολιτική. «Η ΕΕ θα έπρεπε να διαγράψει ένα μέρος του ελληνικού χρέους, ζητώντας ως αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις. Η στρατηγική ‘λιτότητα με κάθε τίμημα' έχει αποτύχει», υπογραμμίζει ο γερμανός αρθρογράφος.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, «ένα νέο κυβερνητικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τουλάχιστον την ευκαιρία να ξεπεραστούν παλιές αγκυλώσεις και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μοιρολατρίας. Ένα κούρεμα θα τον ενίσχυε, το καλύτερο θα ήταν να ‘κουρεύονταν' κατά το ήμισυ τα υπολειπόμενα χρέη». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι αυτό θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς τα άλλα κράτη της ευρωζώνης: «Όποιος λαμβάνει μέτρα λιτότητας και κάνει μεταρρυθμίσεις θα επιβραβευθεί με την παραίτηση των πιστωτών από τις αξιώσεις τους». Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε επιτέλους η Ευρώπη να μειώσει το υπερβολικό χρέος και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της σημειώνει ο αναλυτής του γερμανικού περιοδικού, καταλήγοντας ότι από αυτήν την άποψη, «οι σημερινές εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δρομολογήσουν πράγματι μία στροφή προς το καλύτερο, η οποία θα στόχευε επιτέλους στη ρίζα των προβλημάτων –τα υψηλά χρέη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ