Η πρώτη επίσημη εκτίμηση: ΣΥΡΙΖΑ 36,5% ΝΔ 27,7% - iefimerida.gr

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση: ΣΥΡΙΖΑ 36,5% ΝΔ 27,7%

Στο 9% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με χαμόγελα, όπως είναι φυσικό, υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls, αλλά και της επίσημης εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών στην Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική νίκη».

Η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic:

  • ΣΥΡΙΖΑ: 36,5%
  • ΝΔ: 27,7%
  • Χρυσή Αυγή: 6,3%
  • Το Ποτάμι: 5,9%
  • ΚΚΕ: 5,6%
  • ΠΑΣΟΚ: 4,8%
  • ΑΝΕΛ: 4,7%
  • ΚΙΔΗΣΟ 2,5%
  • Τελεία 1,8%
  • EΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1,8%
  • ΛΑΟΣ 1%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,6%
  • ΔΗΜΑΡ 0,5%
  • ΚΚΕ Μ-Λ 0,1%

Η εκτίμηση της κατανομής εδρών:

  • ΣΥΡΙΖΑ 150
  • ΝΔ 76
  • Χρυσή Αυγή 17
  • Το Ποτάμι 16
  • ΚΚΕ 15
  • ΠΑΣΟΚ 13
  • ΑΝΕΛ 13

ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορική νίκη για τον ελληνικό λαό
«Ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί αυτοδυναμία, στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, πρόκειται για ιστορική νίκη για τον ελληνικό λαό, ο οποίος τάχτηκε συντριπτικά κατά της λιτότητας. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει το εφαλτήριο σημαντικών αλλαγών για όλη την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτήσει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας για να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης», έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Κουμουνδούρου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση: ΣΥΡΙΖΑ 36,5% ΝΔ 27,7% | iefimerida.gr 0

(Πανηγυρισμοί οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη)
Ξένος Τύπος: Ιστορική νίκη ΣΥΡΙΖΑ
Η Deutsche Welle αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία με μεγάλη διαφορά, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το γερμανικό πρακτορείο αναφέρει πως η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι μεγάλη και δεν ανατρέπεται και αυτό το αποτέλεσμα δείχνει πως οι Έλληνες ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους στα κόμματα που κυβερνούσαν για πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα.
Το Reuters χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ως μια ισχυρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και πως πλέον το ερώτημα που μένει είναι το ποσοστό των μικρών κομμάτων που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.
«Μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ στέλνει κύματα σοκ στη χτυπημένη από τη λιτότητα Ευρωπαϊκή Ένωση και αναζωπυρώνει τους φόβους ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ» σχολιάζει το Associated Press.
«Μια σαφής εκλογική νίκη για τον Τσίπρα», γράφει σε τίτλο της η Handelsblatt, ενώ το ιταλικό πρακτορείο Ansa αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αναδεικνύεται πρώτος με βεβαιότητα.
Την ίδια ώρα, το BBC αναφέρει πως σύμφωνα με τα exit polls φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει για «καθαρή νίκη».
Από την άλλη το βρετανικό δίκτυο Sky News με έκτακτη ενημέρωσή του αναφέρει πως προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.
Έκλεισαν οι κάλπες και είναι πιθανό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει στην εξουσία, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, επισημαίνοντας πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεσμεύτηκε ότι θα απαλλάξει τη χώρα από την αυστηρή λιτότητα που επιβλήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Η Independent σημειώνει πως με τη νίκη του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρωζώνη που θα τεθεί αντιμέτωπη με τις πολιτικές λιτότητας.
H Irish Independent αναφέρει πως πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα της Αριστεράς καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε εκλογές στην Ελλάδα και μάλιστα με τόσο μεγάλη διαφορά. Αυτό από μόνο, σημειώνει, καθιστά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ιστορική.

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση: ΣΥΡΙΖΑ 36,5% ΝΔ 27,7% | iefimerida.gr 1

(Στο προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος)
Χαρακτηριστικά άλλοι τίτλοι:
BBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς «καθαρή νίκη»
Bloomberg: Ο Τσίπρας νίκησε τον Σαμαρά
Guardian: Τα exit polls δείχνουν καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ
Telegraph: Ο ΣΥΡΙΖΑ «πετάει» προς τη νίκη
Le Monde: Προς έναν θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα
Liberation: Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
La Repubblica: Νίκησε ο Τσίπρας – Σήμερα γράφεται ιστορία
La Stampa: Θρίαμβος της αριστεράς του Τσίπρα
Βαρύ κλίμα στη ΝΔ με το βλέμμα στην επόμενη μέρα
Ακονίζουν μαχαίρια οι αμφισβητίες του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την επόμενη ημέρα, με στόχο την αλλαγή ηγεσίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δείχνει ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο συνεδριάζει από νωρίς το μεσημέρι, αναμένοντας τα εκλογικά αποτελέσματα, αναγνωρίζει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ωστόσο ότι τα exit polls δεν είναι τα οριστικά αποτελέσματα. Επικαλούνται μάλιστα το exit poll της εταιρείας Κάπα Research, το οποίο μειώνει τη διαφορά των δύο μονομάχων σε 33,5%-28% και σε καμία περίπτωση δεν δίνει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ.
Διάγγελμα Σαμαρά απόψε, μετά το αποτέλεσμα
Ο Αντώνης Σαμαράς θα προβεί σε διάγγελμα απόψε για να τοποθετηθεί επί του εκλογικού αποτελέσματος και να κάνει πιθανότατα την πρώτη αυτοκριτική του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ. Αντίθετα, θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση της βάσης της ΝΔ και θα είναι εκ νέου υποψήφιος όταν τεθεί θέμα ηγεσίας.
Τι ζητούν οι δελφίνοι του Σαμαρά
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, «καραμανλικοί» και «μητσοτακικοί» έχουν προχωρήσει ήδη τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Ζητούν από τον Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί και η ΝΔ να οδηγηθεί άμεσα σε Συνέδριο «ιδεών και θέσεων». Κατηγορούν τον πρώην πρωθυπουργό για «δεξιά στροφή» και σοβαρά επικοινωνιακά λάθη κατά την προεκλογική περίοδο. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνουν για μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, πρώην πρόεδρο της Βουλής.
Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας με δημοσιογράφους, ανέφερε: «Εγώ δεν θα αμφισβητήσω τον Αντώνη Σαμαρά. Θα κινηθώ μόνο αν ο ίδιος παραιτηθεί ή αν μου το ζητήσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ».
Παπαμιμίκος εναντίον Λαζαρίδη
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Ανδρέα Παπαμιμίκου, τονίζεται ότι οργανωτικά η ΝΔ κινήθηκε με επάρκεια, κυνήγησε την ψήφο πόρτα – πόρτα και κάλυψε όπου υπήρχαν κομματικά κενά.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο Γραμματέας του κόμματος διαφώνησε με την «στρατηγική του φόβου» και συγκρούστηκε γι αυτό το θέμα με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη που ήταν και ο υπέρμαχος της συγκεκριμένης επικοινωνιακής στρατηγικής.
O Αντώναρος «κράζει» στο twitter το Σαμαρά για την ήττα της ΝΔ
Με ένα σκληρό μήνυμα στο twitter Ο Ευάγγελος Αντώναρος σχολίασε την ήττα της Νέας Δημοκρατίας με ένα σκληρό μήνυμα στο twitter καταδεικνύοντας ως υπεύθυνο τον Αντώνη Σαμαρά
«Συντριπτική ήττα και πλήρης αποδοκιμασία της στρατηγικής του φόβου και του αποκλεισμού της κεντροδεξιάς και όσων τις έκαναν σημαία της ΝΔ». Μάλιστα στη συνέχεια ανέβασε νέο σχόλιο υποστηρίζοντας πως η ΝΔ πρέπει να επιστρέψει στις καραμανλικές της ρίζες. «BACK TO THE ROOTS. Επιστροφή στις ρίζες. ΤΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΑ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Επίσημο αποτέλεσμα Singular Logic
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ