Εξαλλοι στο ΠΑΣΟΚ με GPO/Mega -Τι λένε για τις δημοσκοπήσεις - iefimerida.gr

Εξαλλοι στο ΠΑΣΟΚ με GPO/Mega -Τι λένε για τις δημοσκοπήσεις

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα κάγκελα είναι στη Χαριλάου Τρικούπη με την αντιμετώπιση που τυγχάνουν το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το Mega και τη συνεργαζόμενη με το κανάλι εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει τον φάκελο των εταιρειών δημοσκοπήσεων και εν γένει του ρόλου που παίζουν προεκλογικά.

Η ένταση ξεκίνησε από την παρουσίαση της δημοσκόπησης της GPO την Πέμπτη, στην οποία έδινε στο ΠΑΣΟΚ 4,4%, πίσω από το Ποτάμι (5,8%), το ΚΚΕ (5%) και τη Χρυσή Αυγή (5%). Επιπλέον, για πρώτη φορά – κόντρα σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις – το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου παρουσιάστηκε να πιάνει το όριο εισόδου στη Βουλή με 3%.

Η «βόμβα» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Οταν ο Ευ. Βενιζέλος ρωτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ΣΚΑΪ, επί της συγκεκριμένης δημοσκόπησης... απασφάλισε: « Για πρώτη φορά, στη μόνη δημοσκόπηση. Σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις έχει πτωτική τάση πολύ μακριά από το 3%». Για να προσθέσει: «Αλλά υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα με τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο, αυτά θα τα δούμε από τη Δευτέρα και μετά, γιατί υπάρχει κι ένα θέμα με τις δημοσκοπήσεις σοβαρό. Και στις ευρωεκλογές και στις εκλογές του 2012 εμφανιζόμασταν δημοσκοπικά στο μισό αυτού που πήραμε τελικά στην κάλπη».

Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα απάντησε: ««Πιστεύω ότι υπάρχει κάποια φαίνεται επιστημονική αδυναμία; Λέω, είμαι πολύ ευγενής. Αυτό που λέω τώρα, είναι εξόχως σοβαρό.Δε μίλησα για παρεμβάσεις. Κάτι συμβαίνει. Φαίνεται ότι οι συχνότητές μας δεν συλλαμβάνονται από το εργαλείο αυτό».

Οι οργισμένες αντιδράσεις στη σύσκεψη της Χ. Τρικούπ[η

Οπως πληροφορείται το iefimerida.gr το θέμα πήρε μεγάλη έκταση σε σύσκεψη υπό τον Ευ. Βενιζέλο στη Χ. Τρικούπη. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες εξαπέλυσαν μύδρους για την μεταχείριση που τους επεφύλαξε συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι και συγκεκριμένη εταρεία μετρήσεων με την οποία συνεργάζεται.

Υπενθυμίζεται και κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, χρημάτισε υπεύθυνος τύπου του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2001, όταν ήταν πρόεδρος του Κινήματος και Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δατσέρης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σεβόμαστε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και όλες τις δημοσκοπικές εταιρείες. Ωστόσο μας έκαναν εντύπωση δύο σημεία:

Η δημοσκόπηση της GPO παρουσίασε αντίστροφη ροπή από όλες τις υπόλοιπες, τόσο για μας όσο και για το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου. Και δεύτερον, το δελτίο ειδήσεων του Mega την ίδια ημέρα δεν έπαιξε τίποτα από τις δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Δατσέρης επικαλέστηκε εκτιμήσεις του εκλογικού επιτελείου της Χ. Τρικούπη σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ 33%
  • ΝΔ 28,5%
  • Χ.Α 6,5%
  • ΠΑΣΟΚ 6%
  • Ποτάμι 6%
  • ΚΚΕ 5%
  • ΑΝΕΛ 3%
  • Κίνημα 2,5%
  • Αναποφάσιστοι 9%

Με αναφορά αυτή την μέτρηση την οποία θεωρούν αξιόπιστη και ως βάση στη Χ. Τρικούπη ο κ. Δατσέρης εξήγησε:

«Και άλλες εταιρείες μας έχουν πιο χαμηλά από τις εκτιμήσεις μας, αλλά μας ξεκίνησαν από χαμηλά και πλέον αποτυπώνουν την συσπείρωση και την ανοδική τάση του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, όλες οι εταιρείες δείχνουν το κόμμα Παπανδρέου να κινείται σταθερά και με πτώση, μακριά από το 3%. Η μόνη εταιρεία που τον έδειξε να έχει αυξητική τάση αγγίζοντας το κατώφλι της Βουλής είναι η GPO.

Επιπροσθέτως, την προπαραμονή των κρίσιμων εκλογών, το ΠΑΣΟΚ - τρίτο τη τάξει κοινοβουλευτικό κόμμα που μετείχε στην κυβέρνηση, είχε τρεις δραστηριότητες: Την συνάντηση του προέδρου του με την ΟΤΟΕ, την δήλωση Βενιζέλου για την απόφαση της ΕΚΤ και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι και την μεγάλη συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης. Από τη σωρεία δραστηριοτήτων που είχαμε εκείνη την ημέρα, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega δεν αξιολόγησε τίποτα ως τόσο σημαντικό ώστε να έχει προβολή της τάξεως ούτε καν 30 δευτερολέπτων».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι και στις εκλογές του 2012 αλλά και στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ τελικά στην κάλπη πήρε 3%-4% περισσότερο απ' όσο του έδιναν οι δημοσκοπήσεις – κρυφές και φανερές, λόγω τις απαγόρευσης που ίσχυε στη δημοσιοποίησή τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ