Σπύρος Λυκούδης: Τι θα κάνει το Ποτάμι - iefimerida.gr

Σπύρος Λυκούδης: Τι θα κάνει το Ποτάμι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Σπύρος Λυκούδης είναι υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι στην Α' Αθήνας. Στη συνέντευξή του αποκλειστικά στο iefimerida.gr απαντάει στους επικριτές του Ποταμιού, αναλύει την επόμενη ημέρα των εκλογών και δηλώνει ότι το Ποτάμι πρέπει να μείνει πιστό σε τρεις βασικές θέσεις του.

Κύριε Λυκούδη, είναι μακρά η πορεία σας στο χώρο της Αριστεράς. Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές και το Ποτάμι συνεργάζονται. Πολλοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς θα λειτουργήσει αυτή η συνεργασία και σας κατηγορούν για απολίτικη εικόνα. Τι απαντάτε;

Αναμενόμενες οι κακοπροαίρετες κρίσεις απέναντι σε ένα δυναμικό, πολιτικό κίνημα που τάραξε τα νερά του παλαιοκομματισμού αλλά και των άκρων του ελληνικού πολιτικού φάσματος. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν είναι λέσχη συζητήσεων. Είναι νεοσύστατος, ζωντανός πολιτικός οργανισμός, με Πρόγραμμα και πολιτική άποψη. Κάθε άλλο, παρά «απολιτίκ» είναι. Δεν υπάρχει κανένα «πάντρεμα» μεταξύ ανανεωτικής αριστεράς και κάποιου φιλελευθερισμού. Διαφορετικές απόψεις φυσικά και υπάρχουν. Όλοι όμως, πολιτικές κινήσεις και άτομα που συνεργάζονται εκλογικά με το ΠΟΤΑΜΙ συγκλίνουν σε βασικές αρχές και θέσεις, σε κοινούς πολιτικούς στόχους, σε κοινό Πρόγραμμα. Συμμερίζονται τις ίδιες αξίες. Επιδιώκουν τα ίδια πολιτικά αποτελέσματα για το καλό της χώρας. Συνδιαμορφώνουν με τη συμβολή τους τη δυναμική πορεία. Μην ξεχνάτε ότι το ΠΟΤΑΜΙ εντάσσεται στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Μια απλή σύγκριση με το συνονθύλευμα ιδεολογικών τάσεων, απόψεων, της πολύγλωσσης και ανεύθυνης κακοφωνίας που διακρίνει άλλα κόμματα, αρκεί για να πείσει και τον πιο κακόπιστο.

Τι θα κάνετε τη Δευτέρα των εκλογών; Θα συνεργαστείτε με τη νέα Κυβέρνηση;
Το Ποτάμι πρέπει να συμβάλει στη λύση. Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα τίποτα περισσότερο. Να συμβάλει στη διαμόρφωση κυβερνητικής λύσης. Ποια θα είναι, πως θα είναι, έχει σημασία και από το πώς θα μιλήσουν οι κάλπες προφανώς. Ποιον θα φέρουν πρώτο κόμμα, ποιό θα είναι το εύρος των άλλων κομμάτων, ποια θα είναι η τρίτη δύναμη, πόσο ισχυρό θα είναι το ΠΟΤΑΜΙ για να συμβάλει σε αυτή την εξεύρεση λύσης. Διαφορετικά συμβάλεις εάν έχεις 9 βουλευτές και διαφορετικά αν έχεις 29, νομίζω είναι αυτονόητο.
Νομίζω ότι η προσέγγιση που θα κάνει το ΠΟΤΑΜΙ στα πολιτικά ζητήματα, που θα τα δει βέβαια και η κοινοβουλευτική του ομάδα από τις πρώτες ώρες της εκλογής της, πρέπει να είναι βασισμένη σε μερικούς βασικούς, αμετακίνητους άξονες. Δηλαδή το θέμα των βαθιών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, την υποστήριξη των φτωχότερων στρωμάτων αυτής της χώρας που στενάζουν εδώ και πέντε χρόνια και τρίτον την αδιαπραγμάτευτη θέση της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, όχι απλώς στην Ευρώπη αλλά στην ευρωζώνη και το ευρώ. Αυτοί οι αμετακίνητοι βασικοί άξονες που πρέπει να έχει το ΠΟΤΑΜΙ στις συνεννοήσεις του θα διαμορφώσουν το όριο και το εύρος των συνεργασιών του.

Ποια θα ήταν για σας η ιδανική μετεκλογική εξέλιξη;
Εγώ έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό και επιμένω, και κάθε μέρα που περνάει με πείθει, ότι αυτή η χώρα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ μια μεγάλη εθνική συναίνεση και συνεννόηση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μπαίνει στη νέα εποχή πολύ αδύναμη. Νομίζω ότι το κυβερνητικό σχέδιο που μέχρι τώρα εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε δεν έδινε ασφαλείς λύσεις στα αδιέξοδα. Πιστεύω δε ότι από την άλλη πλευρά, του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι απλώς ότι υπάρχει ένα κακό σχέδιο, νομίζω ότι δεν υπάρχει καν σχέδιο και επομένως αυτό που πιστεύω αυτή την ώρα είναι αν θα κατορθώσει η χώρα να βρει ένα κοινό σημείο, ένα σταθερό σημείο συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων για να μπει στη νέα εποχή με ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Πόσο ισχυρός θα είναι ο αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ;

Μια κυβέρνηση των 152 βουλευτών είναι αυτοδύναμη επί της ουσίας; Πες τε μου, ειλικρινά! Για μια Ελλάδα που βρίσκεται στη φάση που βρισκόμαστε εμείς τώρα, όχι για μια ήρεμη λίμνη όπου πέφτει ένα βότσαλο μέσα και γίνεται ένα μικρό κύμα. Για μια Ελλάδα που βρίσκεται σε φουρτούνα. Δηλαδή έστω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 151 βουλευτές, που διάβαζα χτες ότι υπάρχει μια εκτίμηση ότι μπορεί να έχει 151-152, είναι αυτή μια ισχυρή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες της νέας φάσης; Νομίζω όχι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σπύρος Λυκούδης Α' Αθήνας το Ποτάμι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ