CNN: Τι πλήρωσε η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια -Ανάλυση επτά βασικών τομέων της οικονομίας - iefimerida.gr

CNN: Τι πλήρωσε η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια -Ανάλυση επτά βασικών τομέων της οικονομίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι μια ψήφος τιμωρητική αυτή της Κυριακής για τους περισσότερους Έλληνες; Το CNN απαντάει πως «ναι» έχει αυτό το χαρακτήρα καθώς οι πολίτες της χώρας δεν μπορούν να αντέξουν άλλο τη λιτότητα που τους επιβλήθηκε.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο Βιρτζίνια Χάρισον η Ελλάδα από το 2010 που δέχθηκε το πρώτο πακέτο βοήθειας προχώρησε μια σειρά μέτρων που είχαν άμεση επίπτωση στους μισθούς και τις συντάξεις, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και κυνήγι φόρων. Και προσθέτει: «Έπειτα από πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά η ζωή για τους περισσότερους Έλληνες έγινε χειρότερη. Η ανεργία ανέβηκε, οι μισθοί έπεσαν ακόμη και αν οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο και όλο αυτό έδωσε το έναυσμα της αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να νικήσει καθώς έχει πάρει με το μέρος του μεγάλο μέρος της προτίμησης του κόσμου από τη στιγμή που υποσχέθηκε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και άφεση των μαρτυρίων από τις πλάτες του λαού. Ωστόσο, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει αμφιβολίες για το μέλλον της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας».

Στη συνέχεια το άρθρο παραθέτει επτά βασικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στους οποίους η Ελλάδα πέτυχε, αλλά και καταβαραθρώθηκε. Είναι οι εξής:

Πρωτογενές πλεόνασμα: Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα πέρασε από τα ελλείμματα σε μικρή, αλλά αξιοσημείωτη φάση πλεονασμάτων πολύ νωρίτερα από ότι είχε υποσχεθεί στους δανειστές πως θα πετύχει. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση κατάφερε να μαζέψει περισσότερα χρήματα από όσα δαπάνησε.

Υγιείς τράπεζες: Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι πιο ανθεκτικό. Οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαίωση και τη μείωση τους (από 18 σε μόλις τέσσερις) κατάφεραν να περάσουν τα stress tests και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους και τη θέση τους στην οικονομία.

Ανεργία: Πριν από την κρίση η ανεργία έφτανε στο 12%, πέρυσι άγγιξε το 26%. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τους νέους καθώς οι μισοί εξ αυτών είναι εκτός εργασίας. Και αυτό είναι βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πρόβλημα.

Η συρρίκνωση της οικονομίας: Πολλές από τις απώλειες θέσεων εργασίας συνδέονται με την απότομη συρρίκνωση του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι περίπου 25% μικρότερη από ό, τι ήταν πριν από την κρίση. Πέρυσι, η χώρα επέστρεψε στην μέτρια ανάπτυξη μετά από πέντε χρόνια ύφεσης - αλλά η παραγωγή παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκε το 2007.

Οι μισθοί πέφτουν: Όσοι έχουν δουλειά πληρώνονται λιγότερο. Ο πληθωρισμός των μισθών κορυφώθηκε σε ένα μη βιώσιμο 12,5% από έτος σε έτος αύξηση κατά το 2010. Στη συνέχεια, οι μισθοί άρχισαν να μειώνονται απότομα. Το 2013 είχαν πτώση σχεδόν 12% από έτος σε έτος - και εξακολουθούν να μειώνονται.

Παράταση της εργασίας: Τα όρια συνταξιοδότησης (κατά μέσο όρο) ήταν τα 61 έτη το 2010. Τώρα έχουν ανέβει στα 65, ενώ υπάρχουν πιθανότητες να φτάσει και στα 67 τα επόμενα χρόνια.

Άνοδος του χρέους: Το χρέος στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλό το 2010, αλλά τώρα είναι υψηλότερο. Το καθαρό χρέος ήταν γύρω στο 130% του ΑΕΠ το 2010, σύμφωνα με το ΔΝΤ - τώρα είναι κοντά στο 170%. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί και αυτός είναι ο λόγος που το χρέους αυξήθηκε πέφτοντας σε μια «παγίδα χρέους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ανεργία χρέος τραπεζικό σύστημα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ