Το «Τρίτο Στεφάνι» στο Παλλάς - iefimerida.gr

Το «Τρίτο Στεφάνι» στο Παλλάς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια "όαση πολιτισμού και συγκίνησης στους δύσκολους καιρούς που ζούμε", ευελπιστεί ο Σταμάτης Φασουλής να είναι η παράσταση το "Τρίτο Στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή, που ανεβαίνει σε δική του σκηνοθεσία και με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων ηθοποιών για είκοσι μόνο παραστάσεις στο Παλλάς, από τις 28 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Εθνικού και της Ελληνικής θεαμάτων, τη διασκευή της οποίας συνυπογράφουν ο Σταμάτης Φασουλής με τον Θανάση Νιάρχο.

Το έργο που έκανε πρεμιέρα στη σκηνή του Ρεξ του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 2009-2010, επιστρέφει "με την ίδια συγκίνηση και τα ίδια συναισθήματα" από την πλευρά των συντελεστών. "Γέρασα και μυαλό δεν έβαλα. Διαβάζω χρόνια αυτό το έργο και μου φαίνεται σαν ψέματα. Δεν ήταν εύκολο να το ανεβάσουμε. Ελπίζουμε να προκαλέσει τις ίδιες αντιδράσεις και στο κοινό", σχολίασε ο σκηνοθέτης σε σημερινή συνέντευξη τύπου, ξεκαθαρίζοντας ότι εκτός από μια σκηνή - "του πάρτυ, στην Κατοχή" - τίποτε δεν έχει αλλάξει στην παράσταση που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία προ διετίας.

"Θέλησα να παρέμβω και ν' αλλάξω κάποια πράγματα, αλλά η παράσταση κλοτσάει, δεν τις θέλει τις αλλαγές. Ό, τι είναι φιλτραρισμένο από την αγάπη του κοινού δεν αλλάζει. Την επιτυχία δεν την πειράζεις" συνέχισε ο Σταμάτης Φασουλής.

Από τα σημαντικότερα νεοελληνικά μυθιστορήματα το "Τρίτο Στεφάνι" εκδόθηκε το 1962. Έργο αυτοβιογραφικό, με πρόσωπα από τη ζωή και τις μνήμες του συγγραφέα, σκιαγραφεί με πρωτόγνωρο για την εποχή του τρόπο ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα από τη ματιά δύο γυναικών, της Νίνας και της Εκάβης, που τις υποδύονται η Φιλαρέτη Κομνηνού και η Νένα Μεντή αντίστοιχα.

"Φοβήθηκα την ηθογραφία. Το βιβλίο του Ταχτσή δεν είναι ηθογραφικό, υπερβαίνει τον ρεαλισμό και αγγίζει τα όρια της ποίησης" εξομολογείται ο σκηνοθέτης.

Δύο γυναίκες οικείες, η "Εκάβη" (Νένα Μεντή) και η "Νίνα" (Φιλαρέτη Κομνηνού) γεμάτες δύναμη και αδυναμίες, ξετυλίγουν μπροστά μας το νήμα της ζωής τους: γάμοι, απιστίες, διαζύγια, θάνατοι, οικονομικές αποτυχίες, οικογενειακά δράματα. Η προσωπική, μικρή τους ιστορία είναι δεμένη με τη μεγάλη ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ο Μακεδονικός αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρά Ασία, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, περνάνε μπροστά μας άλλοτε καθοριστικά και άλλοτε σαν φόντο σε ένα συναισθηματικό τοπίο.

Είναι η δεύτερη φορά που μία παραγωγή της πρώτης κρατικής σκηνής βγαίνει έξω από το Εθνικό. Είχε προηγηθεί η "Λυσσιστράτη" σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

Τα σκηνικά επιμελείται η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, τα κοστούμια η Ντέννη Βαχλιώτη, την μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, την κίνηση η Αποστολία Παπαδαμάκη και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Νένα Μεντή, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη και είκοσι ακόμη ηθοποιοί.

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 20 έως 40 ευρώ και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από τα ταμεία του Παλλάς, επί της Βουκουρεστίου 5.

Ν.Μπ. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ