H ιδιοφυής τέχνη του μόδιστρου Yves Saint Laurent σε μια επική έκθεση στο Λονδίνο [εικόνες]

«Η μόδα ξεφτίζει. Το στυλ ποτέ». Το μότο του μέγιστου σχεδιαστή μόδας Yves Saint Laurent δίνει τον τίτλο και το στίγμα της μεγάλης έκθεσης για τη ζωή και το έργο του που θα γίνει σε ένα γαλλικού τύπου πύργο στο Λονδίνο: Στο Bowes Museum.


Την επιμέλεια της έκθεσης – που θα ανοίξει τον Ιούλιο αλλά ήδη είναι η μεγάλη είδηση των πολιστικών στον βρετανικό τύπο – έχει το ίδρυμα Pierre Bergé-Yves Saint Laurent και προσωπικά ο πρώην συνεργάτης και σύντροφός του μόδιστρου, ο Pierre Bergé. O ακριβής τίτλος της έκθεσης είναι Yves Saint Laurent: Style is Eternal.


Θα παρουσιαστούν περίπου 50 από τα πιο διάσημα ρούχα του, που καθόρισαν και το παγκόσμιο τοπίο της μόδας. Υλικά που αγάπησε, σχέδιά του και φωτογραφίες, καθώς και εικόνες ή υλικά που τον ενέπνευσαν θα εκτεθούν επίσης σε αυτό το αφιέρωμα ψυχογράφημα του σπουδαίου μόδιστρου. Θα υπάρξουν μάλιστα και αναφορές στην περίοδο που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Christian Dior.


O Yves Saint Laurent υπήρξε οπωσδήποτε ένας από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας. Σε αντίθεση με τη Chanel δεν περπάτησε πάνω σε παραλλαγές μιας βασικής γραμμής στυλ αλλά πειραματίστηκε, καταδύθηκε στην ιστορία της τέχνης και στην πολυπολιτισμική κουλτούρα χωρών που τον μάγεψαν.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η τέχνη του δοκίμασε και έσπασε κάθε προηγούμενο όριο ανεβάζοντας τον πήχη και τον δείκτη ελευθερίας στην παγκόσμια μόδα. Γεννήθηκε στην Αλγερία το 1936, και από νωρίς τον επέλεξε ο Christian Dior ως καλλιτεχνικό διευθυντή. Οταν πέθανε ξαφνικά από έμφραγμα το 1957 ο μόλις 21 ετών Yves πήρε πάνω του την ευθύνη όλου του οίκου.

Δημιούργησε τον δικό του οίκο μόδας το 1957 μαζί με τον σύντροφό του Bergé το 1962 και το 1966 έφτιαξε την πρώτη ready-to-wear μπουτίκ. Αποσύρθηκε το 2002 και πέθανε το 2008.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Yves Saint Laurent Λονδίνο έκθεση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ