The Times: Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είναι ο ρυθμιστής των ελληνικών εκλογών - iefimerida.gr

The Times: Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είναι ο ρυθμιστής των ελληνικών εκλογών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον χαρακτηρισμό «Kingmaker» δίνει η βρετανική εφημερίδα The Times στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Σε απλά ελληνικά, τον χαρακτηρίζει ρυθμιστή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, τον άνθρωπο «που φτιάχνει τους βασιλιάδες».

Κατά τον ίδιο, η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει με την Ελλάδα σε μια νέα οικονομική συμφωνία που θα βοηθήσει να αρθούν τα πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας. «Η Ευρώπη πρέπει να ανακουφίσει τον πόνο μας», αναφέρει χαρακτηριστικά -δήλωση που αποτελεί και τον τίτλο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει πως οι Βρυξέλλες πρέπει να ακούσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους που έχουν αγανακτήσει από τις απαιτήσεις της. «Η λιτότητα πρέπει να σταματήσει. Για το χρέος πρέπει να γίνει, επίσης, επαναδιαπραγμάτευση». Επιπλέον, σημειώνει πως οι τρέχουσες συμφωνίες θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα εθνικό πλάνο δράσης που θα περιλαμβάνει περισσότερες παροχές, περισσότερες ευκαιρίες για εργασία και αύξηση του ελάχιστου μισθού. Όπως αναφέρει το άρθρο, η άποψή του θα είναι κρίσιμη για τις εκλογές, με τους Έλληνες να είναι κουρασμένοι από τη λιτότητα και να αναζητούν μια πιθανή σύγκρουση με την ΕΕ και να εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του ενιαίου νομίσματος, ειδικά αν ψηφίσουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αύξηση των κοινωνικών δαπανών, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως το ξήλωμα των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα προς τις Βρυξέλλες και θα τεστάρει τα όρια των Ευρωπαίων, σημειώνει το άρθρο και συμπληρώνει πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δίχως τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο «κάδρο» ο Σταύρος Θεοδωράκης, για τον οποίο το άρθρο αναφέρει πως «θα είναι ο άνθρωπος που όλοι θα ψάχνουν για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού την επομένη των εκλογών. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση είναι το πιο δημοφιλές πολιτικό πρόσωπο της χώρας, ξεπερνώντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Δεν επιδιώκω κυβερνητική θέση

«Δεν επιδιώκω να κάτσω σε μια κυβερνητική θέση», λέει ευθαρσώς ο Σταύρος Θεοδωράκης, «ούτε κάποιος από τους υποψήφιους του κόμματός μου το επιθυμεί. Θέλω μόνο να σπάσει ο ασφυκτικός κλοιός των κομμάτων στην Ελλάδα και η αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους επί δεκαετίες». Μια τέτοια συζήτηση έχει χτυπήσει μια ευαίσθητη χορδή των Ελλήνων που ολοένα και περισσότερο γυρίζουν την πλάτη τους στα μεγάλα κόμματα με την κυβερνητική πολιτική να μαστίζεται από ποινικά και οικονομικά σκάνδαλα, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Το Ποτάμι εκτέθηκε πρώτα στις ευρωεκλογές, όπου έλαβε περισσότερο από το 6% των ψήφων και αρκετοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι άκουσαν τον Σταύρο Θεοδωράκη να τους λέει σε συγκεντρώσεις ότι πρέπει να αλλάξει η χώρα χωρίς να την οδηγήσουμε στα ερείπια.

Σχέδιο δράσης

Ο ίδιος υποστηρίζει ένα σχέδιο δράσης που θα αναστρέψει τη λιτότητα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα διασφαλίσει τον κατώτατο μισθό και να οδηγήσει σε μια νέα διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές. Παράλληλα, όμως, σημειώνει πως η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους και το ΔΝΤ και να παραμείνει δεμένη με την Ευρωζώνη. «Αυτός είναι και ένας όρος που θα καθορίσει τη συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι πιστωτές επιμένουν πως οποιαδήποτε διαγραφή χρέους είναι απαράδεκτη, αυξάνοντας την πιθανότητα η Ελλάδα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 30% των Ελλήνων στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή το 75% τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, σημειώνει το άρθρο.

Επιπροσθέτως: παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει δημοσίως αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με τον κ. Θεοδωράκη, ανώτερα στελέχη του κόμματος, ιδιωτικά, αναγνωρίζουν πως οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία με το Ποτάμι θα ήταν καλύτερη από το να είναι το ΠΑΣΟΚ που έχει κατηγορηθεί πολλάκις για τη λιτότητα, την ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια. Οι αναλυτές σημειώνουν πως η συμφωνία με το Ποτάμι θα προσφέρει στον κ. Τσίπρα τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση με την ΕΕ και έτσι θα ακολουθήσει μέτρια ριζοσπαστική πολιτική.

Ο Κρητικός Θεοδωράκης, που παράτησε το πανεπιστήμιο για τη δημοσιογραφία, δούλεψε σε έναν δημοσιογραφικό οργανισμό πολύ κοντά στην τότε σοσιαλιστική ελίτ και έγινε γνωστός για τα ρεπορτάζ του που αναδείκνυαν θέματα ταμπού, όπως η ομοφυλοφιλία, η πορνεία και ο αλκοολισμός. Οι υποστηρικτές του ανήκουν στη μεσαία τάξη, κυρίως επαγγελματίες, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει κάνει άνοιγμα προς τους εργάτες και τον πληθυσμό των Ρομά στην Ελλάδα. «Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «πρέπει να υπάρχει μια συνάντηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Θα πρέπει να υπάρχει μια εθνική ομάδα, αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ