350 ξένοι δημοσιογράφοι από 37 χώρες στην Αθήνα για τις εκλογές -Στο επίκεντρο η Ελλάδα - iefimerida.gr

350 ξένοι δημοσιογράφοι από 37 χώρες στην Αθήνα για τις εκλογές -Στο επίκεντρο η Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, από όλον τον κόσμο, προϊδεάζουν για το έντονο ενδιαφέρον που έχουν οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Αντίστοιχα έντονο είναι και το ενδιαφέρον για να βρεθούν ξένοι δημοσιογράφοι στο Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο το βράδυ των εκλογών, έτσι ώστε να μεταφέρουν άμεσα τον παλμό της εκλογικής μάχης.

Περισσότεροι οι ξένοι δημοσιογράφοι που ζήτησαν διαπίστευση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι τώρα διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι αγγίζουν τους 450, με τους ρυθμούς να ανεβαίνουν όσο πλησιάζουμε προς την Κυριακή. Το χαρακτηριστικό είναι πως η πλειονότητα των διαπιστευμένων είναι ξένοι δημοσιογράφοι και όχι Έλληνες. Από τους 450 που έχουν πάρει διαπίστευση, οι 250 προέρχονται από ξένα Μέσα, ενώ υπάρχουν και 100 ανταποκριτές ξένου Τύπου που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Οι ξένοι δημοσιογράφοι προέρχονται από 37 χώρες και όχι μόνο από την Ευρώπη, καθώς ανάμεσά τους είναι και ρεπόρτερ από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Μεξικό, Ν. Αφρική, Αίγυπτο.

Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ξένων Μέσων καταφθάνουν στην Ελλάδα

Μεταξύ αυτών, εκπρόσωποι των 22 μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων στον κόσμο, 53 τηλεοπτικών σταθμών και 20 ραδιοφωνικών. Το ενδιαφέρον φαίνεται ότι θα ξεπεράσει και αυτό των εκλογών του 2012, οπότε συνολικά είχαν διαπιστευθεί 640 εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Αρκετοί εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών εκδήλωσαν επίσης ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν τη ροή των αποτελεσμάτων.

Στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής η πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Περίπου δυόμισι ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή γύρω στις 9.30 το βράδυ, η Singular Logic αναμένεται να δώσει την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ εκείνη την ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί από την εταιρεία και το πόσο ασφαλής θα είναι αυτή η εκτίμηση, καθώς στη συγκεκριμένη αναμέτρηση υπάρχει μια ιδιομορφία.

Οπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mιχάλης Καριώτογλου, «η ιδιομορφία αυτών των εκλογών είναι ότι υπάρχουν πολλά μικρά κόμματα που ενδεχομένως θα βρίσκονται κοντά στο 3%. Το πόσο ασφαλής θα είναι η εκτίμηση που θα έχουμε θα το γνωρίζουμε και θα το ανακοινώσουμε εκείνη την ώρα».

Μέσω κινητών θα αποσταλεί άμεσα κωδικοποιημένο το αποτέλεσμα

Σε 4.815 εκλογικά τμήματα, ποσοστό 25%, θα έχουν δοθεί στους δικαστικούς αντιπροσώπους κινητά τηλέφωνα, με τα οποία αμέσως μετά το τέλος της καταμέτρησης στο συγκεκριμένο τμήμα θα στέλνουν κωδικοποιημένο μήνυμα στην εταιρεία με τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Καριώτογλου, πρόκειται για την πιο γρήγορη και ασφαλή ενημέρωση αποτελέσματος που οδηγεί σε ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος για όλη την επικράτεια. Τα εκλογικά τμήματα που διαθέτουν το συγκεκριμένο σύστημα έχουν επιλεγεί κυρίως με τεχνικά κριτήρια και όχι πολιτικά, διευκρινίζει, αλλά σαφώς δεν προτιμούνται πολύ μικρά τμήματα που δίνουν μη ενδεικτικά, για το σύνολο της επικράτειας, αποτελέσματα. Τα περισσότερα αποτελέσματα από τα τμήματα που διαθέτουν SRT συνήθως καταφθάνουν από τις 8 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., εφόσον οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές οι περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίζουν στο σύστημα μετάδοσης και τους σταυρούς, ωστόσο η Singular Logic εκτιμά πως, εκτός από την Αθήνα και τον Πειραιά, για τις υπόλοιπες περιοχές τα αποτελέσματα σταυροδοσίας θα αναρτηθούν από τις περιφέρειες την επόμενη ημέρα, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταμέτρησης. Σε αυτές τις εκλογές, επίσης, τα μισά από τα πρωτοδικεία της χώρας θα είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ξένος τύπος δημοσιογράφοι εκλογές 2015
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ