«Το Savoir Vivre του καπνιστή»- Το νέο βιβλίο του Χρήστου Ζαμπούνη για όσους τολμούν να απολαμβάνουν το ενήλικο πάθος τους

Με ένα εξώφυλλο γεμάτο καπνό, πάθος και απόλαυση, το νέο βιβλίο «Το Savoir Vivre του καπνιστή... και άλλες ιστορίες ενήλικου πάθους» του Χρήστου Ζαμπούνη, επιχειρεί μια ανατροπή στα κλισέ που έχουν οδηγήσει στην τρέχουσα αντικαπνιστική υστερία.

Τα τελευταία χρόνια, με τη διαμάχη μεταξύ των καπνιστών και των αντικαπνιστών να έχει ανάψει, υπάρχει μια αδήριτη ανάγκη να ισχύσουν ορισμένοι κανόνες καλής συμπεριφοράς, ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, αλλά και να μη θίγονται ουσιαστικά ατομικά δικαιώματα, σε μία χώρα που όπως αναφέρει ο συγγραφέας είναι ίσως η μόνη παγκοσμίως, που κανένας αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σε μια χώρα, τέλος, όπου η έννοια της ελευθερίας συχνά συγχέεται με την ασυδοσία.

«Το 1947 στο βιβλίο του «Σαβουάρ Βιβρ» ο Κώστας Ζουμπουλίδης έγραφε: «Μην καπνίζετε σε δωμάτιο αρρώστου, εκτός αν καπνίζει κι εκείνος». Εβδομήντα χρόνια αργότερα η αλλαγή των ηθών είναι τόσο ραγδαία ώστε όπως σημειώνει σ’ ένα άλλο βιβλίο ο Nicholas Clayton: «Μπορείς να ζητήσεις τα πάντα από ένα μπάτλερ, εκτός από σταχτοδοχείο». Πώς όμως φτάσαμε έως εδώ; διερωτάται ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου του που ανατρέχει στο παρελθόν και παρακολουθεί την εξέλιξη των ηθών σε σχέση με το κάπνισμα.

Από πού ξεκίνησε η αντικαπνιστική εκστρατεία; Που και πόσο γρήγορα επεκτάθηκε αυτή η μεταπολεμική μόδα; Ποια είναι τα ατομικά διακαιώματα των καπνιστών και πως προασπίζονται; Ποιοι είναι 40 κανόνες καλής συμπεριφοράς ενός καπνιστή; Είναι η καπνοαπαγόρευση ένα τσουνάμι που θα πλημμυρίσει όλη την υφήλιο ή μια αμερικανικής έμπνευσης ψύχωση που θα ξεφουσκώσει με το πέρασα του χρόνου;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θίγονται και απαντώνται στις σελίδες του βιβλίου με τον συγγραφέα να ελπίζει ότι όλο και κάποιος καπνιστής θα σεβαστεί αυτόν που ενοχλείται από τον καπνό και όλο και κάποιος αντικαπνιστής θα σεβαστεί το ενήλικο πάθος του λάτρη του καπνού.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ