Συνέντευξη Κώστα Πουλάκη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Συνέντευξη Κώστα Πουλάκη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις δημοσκοπήσεις, την ενδεχόμενη αυτοδυναμία αλλά και τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης, Μέλος Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς βλέπετε, με βάση τις δημοσκοπήσεις, να επιδρά στους ψηφοφόρους η τακτική φόβου και κινδυνολογίας της Ν.Δ., καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου; Αποδίδει και σε ποιον βαθμό;

Είχα πει εξαρχής – ακόμα και πριν την “επίσημη” προκήρυξη των εκλογών – ότι η στρατηγική του φόβου δεν πρόκειται να αποδώσει. Η Νέα Δημοκρατία, μην έχοντας τίποτα πειστικό να απαντήσει για την κοινωνική καταστροφή που η ίδια προκάλεσε, τίποτα ουσιαστικό να προτείνει για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τίποτα θετικό να συμβάλλει ως όραμα για το μέλλον της χώρας, προσπαθεί “να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα”. Μόνο που αυτό έχει γίνει πια αντιληπτό από τους πολίτες, που έχουν άλλωστε την προηγούμενη εμπειρία του 2012. Αποδεικνύεται και από τη μηδαμινή απήχηση που κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις, ότι πρόκειται για “περσινά ξινά σταφύλια”.

Έχει «κλειδώσει» η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα δοθεί μάχη ως την τελευταία στιγμή; Σε πόσες μονάδες προβλέπετε τη διαφορά με τη Ν.Δ.;

Θα είμαι απολύτως ειλικρινής. Η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι για το ΣΥΡΙΖΑ μία απολύτως εφικτή – και μαθηματικά και πολιτικά – προοπτική, η οποία ωστόσο δεν είναι ακόμη δεδομένη. Ως προς τη διαφορά, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την ανάλυση όλων των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 7 περίπου μονάδες, όμως οι τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές είναι πάντοτε καθοριστικές και ενδέχεται, με τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί, η διαφορά να φτάσει σε διψήφιο νούμερο. Το δίλημμα στο οποίο καλούνται πλέον – σε πολιτικό επίπεδο – να απαντήσουν την επόμενη μία εβδομάδα οι πολίτες και το οποίο θα καθορίσει και την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης είναι ένα : Αν θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ καθαρή και ισχυρή εντολή ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και να διαπραγματευτεί με αποφασιστικότητα στην Ευρώπη.

Τι δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ; Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ή τον ψηφίζουν με επιφυλάξεις; Πόσο ψηλά είναι ο πήχης των απαιτήσεων και των προσδοκιών των ψηφοφόρων;

Κατ' αρχάς πρέπει να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη των πολιτών σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία σήμερα. Κοινωνική πολιτική, οικονομία και ανάπτυξη, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, διαφάνεια και δημοκρατική διακυβέρνηση αποτελούν τους τομείς για τους οποίους οι πολίτες προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτόν. Ως προς το πόσο ψηλά βρίσκεται ο πήχης των προσδοκιών, είναι ξεκάθαρο ότι η τελευταία μνημονιακή πενταετία έχει προκαλέσει τόσο υψηλά επίπεδα απογοήτευσης και κυνισμού στους πολίτες, που είναι προφανές ότι ακόμα και μία μικρή χαραμάδα ελπίδας αν βλέπουν οι πολίτες σήμερα στην Αριστερά, αυτό δημιουργεί μία τεράστια δυναμική. Πρέπει άλλωστε να σας πω – όχι βάσει των δημοσκοπήσεων, αλλά βάσει της εμπειρίας που αποκομίζω από τις γειτονιές τις Αττικής, ως υποψήφιος στη Β' Αθηνών – ότι η μόνιμη επωδός όλων των πολιτών είναι μία : “Είστε η τελευταία μας ελπίδα”.

Με δεδομένες τις πολύ δύσκολες καταστάσεις που θα έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί μια αυτοδυναμία, ας πούμε, των 151 ή 152 βουλευτών ή θα χρειαστεί ευρύτερες συναινέσεις; Θα τις αναζητήσετε και πού; Τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία;

Έχουμε ξεκαθαρίσει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι όσο ισχυρότερη εντολή έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ισχυρότερος θα είναι, ως κυβέρνηση, για να προχωρήσει στις αναγκαίες ρήξεις, για να διεξάγει αποφασιστικά τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη και για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς “αστερίσκους”. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι – αν τυχόν πάρουμε οριακή αυτοδυναμία – θα κρυφτούμε πίσω από αυτό και θα κάνουμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Το δεύτερο, για το οποίο έχουμε ρητά δεσμευτεί είναι ότι είτε έχουμε είτε όχι αυτοδυναμία, είτε έχουμε 151 είτε έχουμε 170 βουλευτές, εμείς σε κάθε περίπτωση θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις, με όσες δυνάμεις συμφωνούν πάνω στο πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει δημόσια. Και η κάθε πολιτική δύναμη, ο κάθε βουλευτής θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα σταθεί απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας σ' αυτές τις ιστορικές για τον τόπο στιγμές.

Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;


Ο σχηματισμός κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει, άμεσα, έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Σημαίνει επίσης, άμεση ανατροπή – νόμω και έργω – των μνημονίων και του προηγούμενου φαύλου καθεστώτος. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, μεταφράζεται σε δύο μείζονες πρωτοβουλίες για τις “πρώτες 100 μέρες”, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Η πρώτη αφορά την άμεση ανακούφιση των συνανθρώπων μας που δέχθηκαν πιο άμεσα τα πλήγματα της λιτότητας, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή της πρότασής μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση της Αριστεράς και επ' αυτού δεν χωρεί καμία διαπραγμάτευση. Η δεύτερη πρωτοβουλία – η οποία μάλιστα δεν αφορά την οικονομία – έχει να κάνει με την αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης. Η άμεση εκκίνηση της προσπάθειας ανασυγκρότησης του κράτους και της δημόσιας διοίκησης σε δημοκρατικές και διαφανείς βάσεις αποτελεί μία πρωτοβουλία που θα στείλει μήνυμα στον ελληνικό λαό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι “μία από τα ίδια”. Διότι, πρέπει να σας πω ότι, εκτός της ανατροπής των μνημονίων, οι πολίτες επιζητούν και δικαιοσύνη. Και αναζητούν ένα άλλο ήθος στην εξουσία. Αυτό είναι κάτι που η Αριστερά μπορεί και οφείλει να τους δώσει από την πρώτη μέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κώστας Πουλάκης εκλογές 2015 ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ