Ποια λύση θα δοθεί στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Δεν είναι τυχαίο ότι με διαφορά μερικών λεπτών ο ΣΥΡΙΖΑ και το γραφείο του Α. Σαμαρά έσπευσαν να υποσχεθούν διευθέτηση του προβλήματος που βασανίζει τους κατόχους στεγαστικών δανείων συνδεδεμένων με το ελβετικό φράγκο, αφού εκτός του ότι αφορά σε πάνω από 70.000 δανειολήπτες, έχουν ήδη βγει οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους προσφεύγοντες.

Αν και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη συστήνουν στα κομματικά στελέχη να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, αφού βρισκόμαστε μόλις στην αρχή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση μελετάται, «πατάει» πάνω στις πρωτόδικες αποφάσεις και συγκεκριμένα στο σκεπτικό που χαρακτηρίζει καταχρηστικούς τους όρους των επίμαχων συμβάσεων, με τους οποίους συνδέεται γενικώς και αορίστως το ύψος των υποχρεώσεων από τις εκάστοτε συναλλαγματικές ισοτιμίες. Σύμφωνα, δε, με νομικούς κύκλους, που απαντούν στα όσα ακούγονται και γράφονται περί χρηματοπιστωτικού ρίσκου εκ μέρους των δανειοληπτών, οι επίμαχοι όροι καταστρατηγούν τα συναλλακτικά ήθη, υπερβαίνοντας έτσι τα αποδεκτά όρια του ρίσκου που μπορεί να αναλάβει ένας καλόπιστος δανειολήπτης.

Σύμφωνα με τις πρωτόδικες αποφάσεις, ο όρος των επίμαχων συμβάσεων, που έχει μπει στο στόχαστρο αναφέρει ότι «εφόσον το δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις εντεύθεν υποχρεώσεις του προς την τράπεζα είτε στο νόμισμα της χορήγησης είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα της καταβολής». Ο εν λόγω όρος κρίθηκε ασαφής και αόριστος και κατ' επέκταση καταχρηστικός από το Δικαστήριο. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο έκρινε πως η οφειλή του δανειολήπτη πρέπει να υπολογιστεί με βάση την ισοτιμία των δύο νομισμάτων την περίοδο που εκταμιεύτηκαν τα χρήματα του δανείου, καθώς μπορεί μεν η εκταμίευση του δανείου να έγινε σε ελβετικά φράγκα ωστόσο την ίδια στιγμή η εν λόγω τράπεζα μετέτρεψε τα χρήματα σε ευρώ και ο δανειολήπτης προχώρησε στην εκταμίευση τους.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η οφειλή δεν θα υπολογιστεί με την απίστευτη και επιβαρυντική ισοτιμία, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση των Ελβετών, αλλά με την ισοτιμία της εκταμίευσης του δανείου. Την Άνοιξη αναμένονται, πάντως, οι αποφάσεις σε δεύτερο βαθμό, που θα κρίνουν εν πολλοίς τις πολιτικές αποφάσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ