Τι δείχνουν οι τελευταίες «κρυφές» δημοσκοπήσεις των κομμάτων - iefimerida.gr

Τι δείχνουν οι τελευταίες «κρυφές» δημοσκοπήσεις των κομμάτων

(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Δέκα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα κομματικά επιτελεία, «ξεσκονίζουν» με αγωνία τις κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των τελευταίων 24ώρων προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και να προσαρμόσουν αναλόγως την στρατηγική τους την τελευταία εβδομάδα.

Στις εκτιμήσεις που υπάρχουν στα κομματικά επιτελεία οι αναλύσεις συμπίπτουν σε ορισμένα δεδομένα, αν και αποκλίνουν σε κάποια άλλα.

Ολες οι μετρήσεις συγκλίνουν στην πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, παρά την δυσπιστία που δείχνει το εκλογικό σώμα στις δημοσκοπήσεις.

«Ολα δείχνουν σαφές προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανατρέπεται» λένε οι περισσότεροι «εκλογολόγοι».

  • Ορισμένοι εκτιμούν ότι είναι μια ανάσα πριν την αυτοδυναμία,
  • Αλλοι ότι είναι ακόμη μακριά από το να την αγγίξει
  1. Οι πρώτοι εκτιμούν ότι με το ρεύμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και την πόλωση που έχει δημιουργηθεί θα αγγίξει πολύ υψηλά ποσοστά (πάνω από 35%) κάτι που θα του διασφαλίσει την αυτοδυναμία.
  2. Οι δεύτεροι, επικαλούνται τα ευρήματα των μετρήσεων που δείχνουν ότι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής θα κινηθούν συνολικά στο 10% ή και πιο κάτω. Με το εκλογικό σύστημα που ισχύει αν τα κόμματα που δεν ξεπεράσουν το όριο του 3% κινηθούν στα επίπεδα των ευρωεκλογών συγκεντρώνοντας 19,02%, τότε το πρώτο κόμμα μπορεί να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 33% διασφαλίζοντας 152 έδρες.

Σύμφωνα με αναλυτές, το σαφές προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνουν οι απ' ευθείας εισροές από την ΝΔ καθώς οι ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Τσίπρα και προέρχονται από την συντηρητική παράταξη, είναι υπερδιπλάσιοι από αυτούς που χάνει ο Τσίπρας προς τη ΝΔ. Το ισοζύγιο εισροών-εκροών έχει σταθεροποιηθεί σε μια αναλογία 1 : 3,5. Με απλά λόγια, ο Σύριζα κερδίζει 3,5 ψηφοφόρους από τη Ν.Δ και χάνει μόλις έναν προς αυτήν.

Η πλειονότητα της κοινής γνώμης που ερωτάται δείχνει να έχει αποδεχθεί ως τετελεσμένο γεγονός την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ. Είτε επιθυμούν αυτοδυναμία, είτε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πλειοψηφία. Αυτό το εύρημα σηματοδοτεί απενοχοποίηση ψήφου προς τον Τσίπρα τον οποίο ακόμη και αν δεν εμπιστεύονται απολύτως, δείχνουν να θέλουν να τον δοκιμάσουν. Από τις απαντήσεις φαίνεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει μεγαλύτερη διείσδυση στον – κρίσιμο εκλογικά - «μεσαίο χώρο».

Επιπλέον, λόγω της πόλωσης με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να πιέζει το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους ΑΝ.ΕΛ και την δεξαμενή των αναποφασίστων, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από όλο το πολιτικό φάσμα και εκτιμάται ότι θα «μοιραστεί» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Φαίνεται να υπάρχουν συνθήκες ενίσχυσης ενός νέου δικομματισμού, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ δείχνουν να μπορούν να ξεπεράσουν αθροιστικά το 65%.

Η μάχη για την τρίτη θέση

Το Ποτάμι εκκινεί από την καλύτερη αφετηρία για να την διεκδικήσει σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα (Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ). Οι αναλύσεις δείχνουν ότι πιο πιθανό είναι να έρθει τρίτο κόμμα το Ποτάμι, το οποίο φαίνεται να έλκει συντηρητικούς, απογοητευμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ αλλά και ψηφφόρους του ΠΑΣΟΚ - κυρίως στο λεκανοπέδιο.

Η Χρυσή Αυγή δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση αλλά πρόκειται για κόμμα που δεν μπορεί να μετρηθεί με ασφάλεια επί του παρόντος.

Το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου εκινά από μια καλή βάση για να διεκδικήσει την «επίζηλη» θέση. Ωστόσο και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου προσπαθούν να μοιραστούν μια πίτα που είναι από το 6 έως το 8%.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει προβάδισμα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ωστόσο οι δύο αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί αλληλοεξουδετερώνονται ως προς την ενδεχόμενη δυναμική τους, καθώς «ψαρεύουν» στην ίδια δεξαμενή. Μάλιστα, η δικομματική πόλωση ίσως να οδηγήσει και στην περαιτέρω αποσυσπείρωσή τους τις τελευταίες ημέρες. Επτά στους δέκα που δηλώνουν πρόθεση ψήφου προς το κόμμα Παπανδρέου, προέρχονται από αυτούς που δήλωναν πρόθεση ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν ένα μήνα, με το ΠΑΣΟΚ να χάνει περίπου 1.6% προς το κόμμα Παπανδρέου.

Οι ΑΝΕΛ δείχνουν να είναι οριστικά εκτός Βουλής, παρομοίως και η ΔΗΜΑΡ/Πράσινοι.

Δύο τελευταίες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις κομματικών επιτελείων

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικά επιτελεία, σε μια πανελλαδική μέτρηση 1.000 ανθρώπων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ: 31,5-34% (διαφορά 3,5%-4% από την ΝΔ)
  • ΝΔ: 28%-29%
  • Ποτάμι: 5%-6%
  • Χρυσή Αυγή: 5%-5.5%
  • ΚΚΕ: 4%-5,5%
  • ΠΑΣΟΚ: 4%-5,5%
  • ΚΙΔΗΣΟ 2%-2,5%
  • ΑΝΕΛ 2%-2,5%

Σύμφωνα με άλλη κυλιόμενη έρευνα τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ: 34%
  • ΝΔ: 29%-30%
  • Ποτάμι 6
  • Χρυσή Αυγή 7%
  • Το Ποτάμι 6%
  • ΚΚΕ 5%
  • ΠΑΣΟΚ 3%-4%
  • Κίνημα 5%-6%
  • ΑΝΕΛ 2,5%
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ