Tα τρία συγκλονιστικά σκίτσα που έφτιαξαν στο Charlie Hebdo πριν καταλήξουν στο εξώφυλλο

Προκαλεί συγκίνηση αλλά και εντυπωσιάζει με τη δύναμη της ψυχής και την αποφασιστικότητα η αφήγηση του τρόπου με τον οποίο η ομάδα του Charlie Hebdo κατέληξε στο σκίτσο του εξωφύλλου για το πρώτο τεύχος μετά την τραγωδία. Προηγήθηκαν τέσσερα σκίτσα αρκούντως φορτισμένα και αιρετικά.

Ο σχεδιαστής Luz – στον οποίο ανήκει και το σκίτσο του δακρυσμένου Mωάμεθ- μετά από πιέσεις συναδέλφου του στη Liberation αποκάλυψε πως προηγήθηκαν τέσσερα σκίτσα που για αυτόν λειτουργησαν ως συναισθηματική κάθαρση για την εικόνα που δεν φεύγει από το μυαλό του: τα σώματα των νεκρών συναδέλφων του στα γραφεία της Charlie Hebdo.

(η ομάδα του Charlie Hebdo συσκέπτεται στα γραφεία της Liberation)

Eτσι, το πρώτο σκίτσο που έκανε ήταν οι στάχτες των δολοφονηθέντων στο έδαφος με την λεζάντα «Free expression, my ass». Θυμίζουμε ότι στα αγγλικά οι στάχτες λέγονται «ashes».

Μια άλλη προσπάθεια ήταν να δείξουν την άφιξη των τρομοκρατών στον παράδεισο προκειμένου να ζητήσουν τις 70 παρθένες που δικαιούνται για να λάβουν την απάντηση «Είναι με την ομάδα της Charlie Hebdo. Mετά ήταν το βλάσβημο, προβοκατόρικο σκίτσο με τα πορτρέτα των δολοφονηθέντων σκιτσογράφων και την λεζάντα “We are God.” Είμαστε ο θεός...


Τελικά αποφάσισαν το σκίτσο του εξωφύλλου να λειτουργήσει περισσότερο ως αστείο παρά ως πρόκληση. Αφηγείται ο Luz: « Μου είχε κολλήσει μια ιδέα: Να ζωγραφίσω μια καρικατούρα του Μωάμεθ. Και να κρατάει ένα σήμα Je suis Charlie. Με έκανε να γελάω αυτή η ιδέα. Ηταν και η τελευταία σκιτσογραφική προσπάθεια που έκανα για το εξώφυλλο.


Ζωγράφισα το πρόσωπο του Μωάμεθ, το κοιταξα και άρχισαν να γελάω, κοιτούσα αυτόν τον χαρακτήρα τον οποίο παρά τη θέλησή του χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες. Μαλάκες χωρίς χιούμορ: Αυτό είναι οι τρομοκράτες. Φυσικά ο Μωάμεθ έχει συγχωρέσει τα πάντα. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό που συνεη, επειδή κατάφερα να σε ζωγραφίσω, του είπα. Εδειξα το σκίτσο στον Richard Malka, και μετά στον Gérard Biard.


Και μετά, κλάψαμε. Γιατί το είχαμε, είχαμε ένα εξώφυλλο που μας έμοιαζε, που ήταν εμεις. Δεν έμοιαζε με τα σύμβολα που μας έχουν επιβάλλει τις τελευταίες μέρες. Δεν ήταν ένα εξώφυλλο με τρύπες από σφαίρες, αλλά ένα εξώφυλλο που μας έκανε να γελάμε.»

Η εφημερίδα Liberation έχει σήμερα όλο το εξώφυλλό της «Charlie με τίτλο «Βρίσκομαι στα περίπτερα».

Το Charlie Hebdo θα δημοσιευθεί ακόμη και στην Τουρκία

Πέρασε εντελώς απαρατήρητο το γεγονός ότι η Τουρκία του Ερντογάν έδειξε πρωτοφανή ψυχραιμία απέναντι στα σπαρακτικά γεγονότα του Παρισιού ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου συμμετείχε στην σιωπηλή πορεία, μαζί με άλλους ηγέτες.

Παρά τη στροφή του Ερντογάν στο σκληρό Ισλάμ, το περιοδικό Charlie Hebdo θα κυκλοφορήσει και στην Τουρκία, ενώ το σατιρικό τουρκικό περιοδικό Leman έχει όλο το εξώφυλλό του «Charlie».

Χρήστες των social media που αγόρασαν το περιοδικό τουιτάρουν συνεχώς σκίτσα από το εσωτερικό του:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Charlie Hebdo σκίτσα εξώφυλλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ