Πολιτικοί και αστρολογία -Οταν οι ηγέτες ψάχνουν στους πλανήτες τις απαντήσεις για τις κινήσεις τους - iefimerida.gr

Πολιτικοί και αστρολογία -Οταν οι ηγέτες ψάχνουν στους πλανήτες τις απαντήσεις για τις κινήσεις τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιους συμβουλεύεται ο ηγέτης μίας χώρας πριν πάρει μία κρίσιμη απόφαση; Τους δημοσκόπους, θα πίστευε κανείς. Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι που ακόμη και σήμερα αναζητούν τις απαντήσεις στους πλανήτες και τα άστρα.

Τα παραδείγματα των βασιλέων που συμβουλεύονταν αστρολόγους, ή ακόμη και μάγους τους προηγούμενους αιώνες είναι πολλά. Η τάση όμως «κληροδοτήθηκε» και στους ηγέτες της σημερινής εποχής. Κάποιες φορές, με τραγικές συνέπειες. Ο Μαχίντα Ραγιαπάκσα μπορεί να εξιστορήσει μία τέτοια περίπτωση αυτές τις ημέρες.

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα για δέκα χρόνια. Βλέποντας όμως τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να κατρακυλούν, ο πολιτικός που έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στράφηκε σε έναν άνθρωπο που εμπιστευόταν απόλυτα, τουλάχιστον έως εκείνη τη στιγμή: τον αστρολόγο του. Ο Σουμαναντάσα Αμπεϊγκουναβερντένα με τη σειρά του, συμβουλεύτηκε τους πλανήτες και πρότεινε στον πρόεδρο να κάνει πρόωρες εκλογές. Το αποτέλεσμα; Ο Ραγιαπάκσα κατατροπώθηκε στην κάλπη.

«Ούτε οι προβλέψεις του Νοστράδαμου επαληθεύτηκαν όλες», είπε ο αστρολόγος προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Οσο κι αν προκαλεί γέλιο η περίπτωση του Ραγιαπάκσα, δεν είναι ο μοναδικός.

Στην Ινδία, ο Πρανάμπ Κουμάρ Μπατ έχει τη φήμη του αστρολόγου των κορυφαίων προσωπικοτήτων της χώρας. Ακόμη και ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, καταφεύγει συχνά στο σκοτεινό γραφείο του ανθρώπου που έχασε τα μάτια του όταν ήταν παιδί και συνηθίζει να χρησιμοποιεί τη φράση «πλήρωσε, κάνε τις ερωτήσεις σου, άκου τις απαντήσεις και εξαφανίσου».

Βέβαια, ίσως για να είναι σίγουρος ότι δεν θα έχει την τύχη του πρώην- πλέον- προέδρου της Σρι Λάνκα, ο Μόντι συμβουλεύεται κι άλλους, τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες λάτρεις της αστρολογίας.

Οσο για τον Αμπεϊγκουναβερντένα, που δεν προέβλεψε την ήττα του προέδρου της Σρι Λάνκα και το γεγονός ότι ο ίδιος θα μείνει άνεργος, δεν ήταν ο μοναδικός που απέτυχε να «δει» τα μελλούμενα. Το 2001, ο βασιλικός αστρολόγος του Νεπάλ, ο Μανγκάλ Ράι Γιόσι, παραδέχθηκε ότι ο θάνατος ολόκληρης της βασιλικής οικογένειας σε μία βροχή από σφαίρες ήταν «απρόβλεπτη», όπως θυμίζει ο Guardian σε άρθρο του.

Κι αν πιστεύει κανείς ότι τέτοια παραδείγματα δεν υπάρχουν ανάμεσα στους Δυτικούς ηγέτες, αρκεί να θυμηθεί την περίπτωση του Ρόναλντ Ρίγκαν. Η Πρώτη Κυρία, Νάνσι, είχε προσλάβει την Τζόαν Κίνγκλεϊ- αστρολόγος από την Καλιφόρνια- μετά από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρίγκαν το 1981.

Από τότε, η παραμικρή κίνηση και απόφαση των Ρίγκαν είχε την έγκριση της Τζόαν για να γίνει, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου όσο η οικογένεια ζούσε εκεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αστρολογία Ρόναλντ Ρίγκαν πολιτικοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ