«Καμπανάκι» Βενιζέλου για την ρευστότητα και την πολιτική αβεβαιότητα - iefimerida.gr

«Καμπανάκι» Βενιζέλου για την ρευστότητα και την πολιτική αβεβαιότητα

(Eurokinissi -ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Καμπανάκι» για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας χτυπά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποιώντας ότι τον Μάρτιο θα χρειαστούμε περί τα 8 δις ευρώ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προτάσεις επίλυσης της ρευστότητας μέσω εντόκων γραμματίων του Δημοσίου είναι ερασιτεχνική και ανακριβής.

«Δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος προκειμένου εμείς να λύνουμε διάφορα πολιτικά προβλήματα, ερήμην της πραγματικότητας που είναι ότι πρέπει τα Ταμεία να έχουν λεφτά για συντάξεις και το δημόσιο να έχει λεφτά για τις υποχρεώσεις του» προειδοποιεί σε δραματικούς τόνους σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του evenizelos.gr, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνει με έμφαση ότι «αν δεν λύσουμε όλα τα θέματα που είναι εκκρεμή με τους εταίρους μας, δεν θα έρθουν και τα 10,7 δισ. ευρώ των καθυστερημένων δόσεων του 2014, ούτε αυτά που προβλέπονται για το 2015» κάτι που «θα σφίγγει περαιτέρω τη ρευστότητα στην αγορά».

Προειδοποιεί μάλιστα ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015 «προκύπτει ζήτημα με τη νομική προϋπόθεση υπό την οποία γίνονται δεκτοί για την ρευστότητα που αντλούν από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες, τίτλοι χαμηλότερης χρηματοπιστωτικής ποιότητας». Αν δεν γίνει μέχρι τη λήξη της δίμηνης παράστασης του προγράμματος προειδοποιεί ότι «πολιτικές εκκρεμότητες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση να καταλήξουν σε μειωμένη και ακριβότερη ρευστότητα από τις τράπεζες. Αυτό είναι κακό για τις επιχειρήσεις, κακό για την αγορά εργασίας, κακό για τον άνεργο».

Οπως εξηγεί ο Ευ. Βενιζέλος, «τον Μάρτιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουμε περίπου 4 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων, από αυτά που ήδη κυκλοφορούν και ανακυκλώνονται. Αυτά τα έντοκα γραμμάτια τα αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες πρακτικά, άρα αφαιρείται ρευστότητα από την αγορά». Προσθέτει δε ότι «εάν θέλουμε να εκπληρώσουμε και τις πρόσθετες υποχρεώσεις του δημοσίου στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (καταβολή τόκων και χρεολυσίων ) που προβλέπονται για το Μάρτιο, τα 4 δισ. ευρώ γίνονται περίπου 8 δισ. ευρώ».

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το πλαφόν που έχουμε για έντοκα γραμμάτια είναι 15 δισ. ευρώ. «Αν χρειαστούμε και άλλα 4 τουλάχιστον, πάμε ήδη στα 19 δις» και πως το πλαφόν 15 δισ. Ευρώ αν δεν υπήρχε «τότε δεν θα είχε μείνει καθόλου ρευστότητα στην αγορά για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ακόμη και για την απλή αναχρηματοδότηση δανείων που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις για τα κεφάλαια κίνησής τους, για τη χρηματοδότηση των εξαγωγών τους».

Επιπλέον, σημειώνει, «μόνο το κλείσιμο αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στις περαιτέρω επεμβάσεις στο χρέος στο πλαίσιο των ήδη ανειλημμένων (από το Φεβρουάριο του 2012) δεσμεύσεων του Εurogroup» υποννοώντας ελάφρυνση του χρέους.

Υπενθυμίζει ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει να λαμβάνει από τους εταίρους και δανειστές της συνολικά περίπου 10,7 δισ. ευρώ που έχουν καθυστερήσει και δε μας έχουν δοθεί ως δόσεις το 2014.

Τα 1,8 δισ. ευρώ εξ αυτών προέρχονται από το ευρωπαϊκό δάνειο, περίπου 2 δισ. ευρώ από τα κέρδη που μεταφέρουν στην Ελλάδα η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των Κρατών Μελών, ενώ 7 περίπου δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Καλεί δε τους πολιτικούς να κάνουν μια επίσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στον ΟΔΔΗΧ, γιατί «θα τους έκανε ίσως σοφότερους».

Ο Ευ. Βενιζέλοςκαταγγέλλει απερίφραστα «και τον εκφοβισμό και τον εφησυχασμό, την όποια παραποίηση των δεδομένων, οποιαδήποτε αλλοίωση της πραγματικής εικόνας». Επιμένει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η πολιτική αβεβαιότητα και επιτίθεται σε ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ΝΔ, τους οποίους κατηγορεί αντιστοίχως ότι πάνε να αποκοιμίσουν τον ελληνικό λαό και να τον εκφοβίσουν. «Και οι δύο συγκροτούν την τεχνητή, μυωπική και τυφλή πόλωση μεσαίου επιπέδου» αναφέρει χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Υπάρχει πρόβλημα γνώσης και διαχείρισης, εμπειρίας και ικανότητας. Γιατί μπορεί να χάσεις το παιχνίδι, ακόμη κι αν θες να κάνεις τη στροφή και τη μεταστροφή και τη λεγόμενη κωλοτούμπα, αλλά να μην μπορείς, γιατί δεν ξέρεις να την κάνεις και δεν προλαβαίνεις».

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, πρέπει να είναι ισχυρό και τρίτη δύναμη, ώστε να λειτουργήσει ως εγγυητής της αναγκαίας ευρύτερης συνεργασίας και της μόνης ασφαλούς και εφικτής εθνικής στρατηγικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ