Ήρθαν οι τοποτηρητές των δανειστών μας - iefimerida.gr

Ήρθαν οι τοποτηρητές των δανειστών μας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δουλειά μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, γι΄ αυτό βρισκόμαστε εδώ». Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση επί ελληνικού εδάφους του Χορστ Ράιχενμπαχ, του σκληρού τεχνοκράτη, πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και νυν επικεφαλή της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν, που ανέλαβε ήδη να καταγράψει τα κακώς κείμενα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, να συνδράμει την ελληνική Κυβέρνηση στην εφαρμογή του Προγράμματος της Τρόικας και να πιέσει τις ελληνικές υπηρεσίες στη ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Αν και οι Βρυξέλλες επιμένουν να δηλώνουν ότι η Ομάδα Κρούσης έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο, ο Χόρστ Ράιχενμπαχ θα υποβάλει Εκθέσεις Προόδου κάθε τρεις μήνες και θα αναφέρεται απευθείας στον Ζοζέ Μπαρόζο και στον Όλι Ρεν, επιβεβαιώνοντας όσους μιλάνε για Επιτρόπους και Κηδεμόνες.

Στο μικροσκόπιο της Ομάδας Κρούσης, ο επικεφαλής της οποίας έκανε το πρώτο γύρο συναντήσεων με τους υπουργούς που θα "συμβουλεύει", μπαίνουν κατ' αρχήν οι καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ που υπολογίζονται στα 7,7 δισ ευρώ, καθώς έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε τον "κουμπαρά" των κοινοτικών κονδυλίων για να στηρίξει τη καταρρέουσα οικονομία της. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι η πρώτη Έκθεση που θα υποβάλει ο Χόρστ Ράιχενμπαχ τον Οκτώβριο, θα αφορά στις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων, οι οποίες κινούνται με ρυθμούς 30%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, από τη μείωση της συμμετοχής του ελληνικού προϋπολογισμού στα συγχρηματοδοτούμενα έργα στο 5%, θα εξοικονομηθούν περίπου 1,5 δισ ευρώ έως το τέλος του 2012. Ωστόσο, όπως επισήμανε και ο αρμόδιος Επίτροπος Γ. Χαν, αν δεν αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και δεν οριστεί ένας και μόνο φορέας διαχείρισης για κάθε έργο, τότε όλα αυτά θα μείνουν στον αέρα.

Πέρα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ο κ. Ράιχενμπαχ και η... παρέα του θα βάλουν στο μικροσκόπιο τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τις δαπάνες των νοσοκομείων, το Σύστημα Προμηθειών στο τομέα της Υγείας.

Γιώργος Παππούς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ