Ο Ουελμπέκ εξοργίζει τη Γαλλία με το νέο βιβλίο του - iefimerida.gr

Ο Ουελμπέκ εξοργίζει τη Γαλλία με το νέο βιβλίο του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR


Ακόμη και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μίλησε για τον Μισέλ Ουελμπέκ, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η καταδίωξη των εκτελεστών του Charlie Hebdo. "Η Γαλλία δεν είναι ο Ουελμπέκ", δήλωσε ο Βαλς για τον εριστικό, ανατρεπτικό, αιρετικό, δαιμόνιο προβοκάτορα συγγραφέα, το βιβλίο του οποίου Soumission (Yποταγή) κυκλοφόρησε την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo.

Ο Ουελμπέκ εξοργίζει τη Γαλλία με το νέο βιβλίο του | iefimerida.gr 0

Μάλιστα ο Ουελμπέκ ήταν το πρόσωπο στο τελευταίο εξώφυλλο της σατιρικής εφημερίδας ως ο μάντης της πολιτικής ιστορίας της χώρας, με αφορμή το πολιτικό του μυθιστόρημα. Στο εξώφυλλο ο φαφούτης καπνιστής Ουελμπέκ λέει «Το 2015 θα χάσω τα δόντια μου. Το 2022 θα γιορτάσω το Ραμαζάνι», ενώ ο τίτλος γράφει «Οι προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ». Βλέπετε, σύμφωνα με την υπόθεση του νέου του αμφιλεγόμενου βιβλίου που έχει ήδη γίνει θέμα συζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο, το 2022 στη Γαλλία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις εκλογές η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Fratenite Musulmane). Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένας εμπνευσμένος Ισλαμιστής που οδηγεί τη χώρα στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα όλους τους νόμους ενός Ισλαμικού κράτους.


Καθοριστική λεπτομέρεια: Το μουσουλμανικό κόμμα (δεν υπάρχει αντίστοιχο στη Γαλλία) αναδεικνύεται σε νικητή στο δεύτερο γύρο των εκλογών, μετά από τη συμμαχία των υπόλοιπων κομμάτων που φοβούνται πιθανή επικράτηση του Front National της Μαρίν Λεπέν. Ετσι στη Γαλλία οι γυναίκες αρχίζουν να φορούν μαντήλες, η πολυγαμία νομιμοποιείται, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μπεν Αμπές προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της Γαλλίας με τα μουσουλμανικά κράτη της Μεσογείου βάζοντας σε εφαρμογή ένα μεγάλο μουσουλμανικό γεωπολιτικό σχέδιο.

Ο Ουελμπέκ εξοργίζει τη Γαλλία με το νέο βιβλίο του | iefimerida.gr 1


Το βιβλίο που ανυπομονεί να διαβάσει ακόμη και ο Ολάντ
Ο Μισέλ Ουελμπέκ και ο εκδοτικός του οίκος Flammarion ξέροντας πόσο πουλάει η πρόκληση και πόσο φανατίζει, δυναμιτίζει τις συζητήσεις και εκτοξεύει τις πωλήσεις, έκανε μια επιθετική επικοινωνιακή καμπάνια όλες τις προηγούμενες μέρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι πριν καν κυκλοφορήσει ο ίδιος ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ερωτηθεί και απαντήσει πως θα διαβάσει το βιβλίο ενώ η Μαρί Λεπέν, έβλεπε ως βούτυρο στο ψωμί της το βιβλίο και την ισλαμοφοβία που καλλιεργεί λέγοντας «είναι ένα βιβλίο προϊόν μυθοπλασίας που κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικότητα».


Αυτό ήταν. Η διανόηση και οι δημοκρατικές δυνάμεις της Γαλλίας κατηγόρησαν τον Ουελμπέκ που έγινε εργαλείο, φερέφωνο της Μαρίν Λεπέν, πως στρώνει το χαλί της ισλαμοβοφίας. Του μίσους. Του πολιτισμικού πολέμου. «Εγινε ο Λεπέν του Café de Flore» έγραψε η Liberation. Ωσπου οι αδελφοί Κουασί εισέβαλλαν στο Charlie Hebdo. Και ο Ουελμπέκ αυτομάτως διέκοψε κάθε προωθητική κίνηση για το βιβλίο. Δήλωσε συντετριμμένος, εγκατέλειψε το Παρίσι και διευκρίνισε «δεν είμαι υπεύθυνος για τη σφαγή που συνέβη».

Ο Ουελμπέκ εξοργίζει τη Γαλλία με το νέο βιβλίο του | iefimerida.gr 2


Το τέλος των αρχών του Διαφωτισμού
H πρώτη έκδοση του βιβλίου ήταν 150.000 αντίτυπα και έχουν σχεδόν ήδη εξαντληθεί καθώς το ενδιαφέρον είναι παγκόσμιο – έχει ολοκληρωθεί η μετάφραση στα αγγλικά, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Εστία σε μετάφραση της Λίνας Σιπητάνου. Εχοντας θυμώσει ήδη όσους τον κατηγόρησαν πως με το βιβλίο αυτό σπέρνει το φόβο και ενισχύει το ακροδεξιό εθνικιστικό μέτωπο, ο Ουελμπέκ έχει και κάποιους συμμάχους που επιχειρούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να τον υπερασπιστούν.


Ο Γάλλος συγγραφέας Emmanuel Carrère έγραψε ένα σχετικό κείμενο στη Le Monde συγκρίνοντας το Soumission με το 1984 του Τζορτζ Οργουέλ! Ισχυρίζεται πως το βιβλίο αφορά την κατάρρευση των αρχών του Διαφωτισμού έναντι της σημασίας που αποκτά η θρησκεία. Η Υποταγή στην οποία αναφέρεται ο τίτλος του βιβλίου, είναι η υποταγή στον Θεό, της Γαλλίας στο Ισλάμ, των πολιτικών στο θρησκευτικό κράτος, των γυναικών σε μια νέα πατριαρχία. Στον αντίποδα ο καθηγητής φιλοσοφίας και παρουσιαστής εκπομπής στη γαλλική τηλεόραση Ali Baddou δήλωσε πως η Ισλαμοφοβία που διαπερνά το βιβλίο «με κάνει να θέλω να κάνω εμετό».

Τι μεσολάβησε από το 2001 που ο Ουελμπέκ δήλωνε στο περιοδικό Lire πως το Ισλάμ είναι η πιο βλακώδης θρησκεία; Πέρασαν τα χρόνια, βίωσε προσωπικές απώλειες, ήρθε πιο κοντά στον θάνατο, άρχισε να αναζητά την πίστη, να μελετά τις θρησκείες. Ναι όλα αυτά. Αλλά κυρίως διέκρινε με χειρουργική ακρίβεια πως το θέμα της ισλαμοφοβίας μπορεί να απασχολήσει και να πουλήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Εχει προηγηθεί εξάλλου η άνευ προηγουμένου επιτυχία του βιβλίου του δημοσιογράφου Éric Zemmour «Η γαλλική αυτοκτονία». Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014, έχει ήδη πουλήσει 500.000 αντίτυπα παρά τη μεγάλη του έκταση (500 σελίδες). Σχολιάζει πως η μετανάστευση, ο φεμινισμός και η εξέγερση του 1968 οδήγησαν τη Γαλλία στο μονοπάτι της καταστροφής.

Ο Ουελμπέκ εξοργίζει τη Γαλλία με το νέο βιβλίο του | iefimerida.gr 3


Οι ήρωες και η υπόθεση της Υποταγής
Το πολιτικό περιβάλλον το βιβλίου είναι αυτό που αναπτύξαμε νωρίτερα –η Γαλλία ως ισλαμικό κράτος με μουσουλμάνο πρόεδρο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με αφηγητή τον Φρανσουά, έναν καθηγητή Φιλοσοφίας στη Σορβόνη που περνά τις μέρες του μεταξύ πανεπιστημίου, σεξουαλικών περιπετειών και διαβάσματος στο σπίτι τρώγοντας έτοιμα γεύματα που ξεπαγώνει στο φούρνο μικροκυμάτων.


Όταν αναλαμβάνει ο νέος πρόεδρος, ο 44χρονος συγγραφέας εγκαταλείπει προσωρινά φοβισμένος τη χώρα. Επιστρέφει όταν βλέπει ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου άσχημα, ασπάζεται τον Ισλαμισμό για να ενταχθεί στο σύστημα και να μη χάσει τη δουλειά του, ενώ η τότε φιλενάδα του Μίριαμ, που είναι Εβραία φεύγει από τη Γαλλία και πηγαίνει να ζήσει στο Ισραήλ όπως οι περισσότεροι Εβραίοι της χώρας.

Ο Ουελμπέκ εξοργίζει τη Γαλλία με το νέο βιβλίο του | iefimerida.gr 4


Είναι προφητική η φαντασία του Ουελμπέκ; Είναι όντως ένας μάγος όπως έγραψε το Charlie Hebdo στο τελευταίο του εξώφυλλο; Θα ζήσει ποτέ η Γαλλία σκηνές σαν κι αυτές της Υποταγής; Η Γαλλία που ζητά διακριτικά από ζευγάρι μουσουλμάνων να αποχωρήσει από την πρεμιέρα της Τραβιάτας στην Οπερα του Παρισιού επειδή η γυναίκα φορά μαντήλα, θα φτάσει να νομιμοποιήσει την πολυγαμία και να γιορτάζει το Ραμαζάνι;


Σενάριο πολιτικής φαντασίας. Ενα πρώτης τάξεως προπαγανδιστικό όπλο στα χέρια της Μαρίν Λεπέν. Καθαρόαιμο μυθιστόρημα. Κήρυγμα μίσους. Βάλτε διαζευκτιά "ή" και διαλέξτε την πρόταση που προτιμάτε.

Michel Houellebecq

Soumission

Εκδόσεις Flammarion

320 σελίδες

τιμή 21 ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μισέλ Ουελμπέκ Charlie Hebdo υποταγή βιβλίο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ