Σαλμάν Ρούσντι: Η σάτιρα πρέπει να μπορεί να γίνεται και στις θρησκείες - iefimerida.gr

Σαλμάν Ρούσντι: Η σάτιρα πρέπει να μπορεί να γίνεται και στις θρησκείες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι δήλωσε χθες ότι πρέπει να μπορούμε να σατιρίζουμε και τις θρησκείες, αντιδρώντας στην φονική επίθεση εναντίον της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.


Ο συγγραφέας του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι», που ήταν αναγκασμένος να ζει κρυμμένος και φρουρούμενος σχεδόν για 10 χρόνια, αφότου εκδόθηκε εναντίον του φετφά από τον πνευματικό ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αγιατολάχ Χομεϊνί το 1989, εξέφρασε την «αλληλεγγύη του στην Charlie Hebdo» απευθύνοντας έκκληση για την «προάσπιση της τέχνης της σάτιρας».
«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στη Charlie Hebdo, όπως πρέπει να το κάνουμε όλοι μας, προκειμένου να υπερασπιστούμε την τέχνη της σάτιρας, που αποτελούσε ανέκαθεν ένα όπλο της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας, της ανεντιμότητας και της βλακείας. (Η ρήση) "να σέβεστε τη θρησκεία" έχει μετατραπεί στην κωδική φράση για να λέει κανείς "να φοβάστε την θρησκεία". Η κριτική, η σάτιρα και ναι, η τολμηρή ασέβεια πρέπει να μπορούν να γίνονται και για τις θρησκείες» υπογράμμισε ο συγγραφέας, ο φετφάς εναντίον του οποίου ήρθη από το Ιράν το 1998.
«Σε συνδυασμό με τα σύγχρονα όπλα, η θρησκεία, μια μεσαιωνική μορφή του παραλογισμού, αποτελεί μία πραγματική απειλή για την ελευθερία μας. Αυτός ο θρησκευτικός ολοκληρωτισμός προκάλεσε μία θανατηφόρα μετάλλαξη στην καρδιά του Ισλάμ και είδαμε τις τραγικές συνέπειες στο Παρίσι» προσέθεσε ο ίδιος.
Στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Σαλμάν Ρούσντι αναφέρεται στην επίθεση εναντίον της Charlie Hebdo σε πολλές αναρτήσεις, γράφοντας κυρίως «Ζήτω η Charlie Hebdo!» και χρησιμοποιώντας την ετικέτα #JeSuisCharlie (Είμαι κι εγώ Σαρλί).
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαλμάν Ρούσντι: Η σάτιρα πρέπει να μπορεί να γίνεται και στις θρησκείες | iefimerida.gr 0
Σαλμάν Ρούσντι: Η σάτιρα πρέπει να μπορεί να γίνεται και στις θρησκείες | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ