Ο Κινέζικος Δράκος, ο Μπερλουσκόνι και τα ομόλογα - iefimerida.gr

Ο Κινέζικος Δράκος, ο Μπερλουσκόνι και τα ομόλογα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ιταλία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κίνα με στόχο η δεύτερη να αγοράσει ένα σημαντικό μέρος του ιταλικού χρέους για να ανασάνει η ιταλική οικονομία.

Το άρθρο κάνει λόγο για σειρά επαφών που έχουν εδώ και δύο εβδομάδες Ιταλοί αξιωματούχοι με στελέχη του κινεζικού επενδυτικού ομίλου China Investment Corporation (CIC) και αξιωματούχους της κινεζικής Κρατικής Υπηρεσίας Ξένου Συναλλάγματος (SAFE), η οποία χειρίζεται αποθέματα της Κίνας σε ξένο συνάλλαγμα.

Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο πρόεδρος της CIC, Lou Jiwei, συνάντησε τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη, και στο τραπέζι έπεσε ουσιαστικά η αγορά Ιταλικού χρέους από την Κίνα με μορφή επένδυσης σε ομόλογα.

Αν οι πληροφορίες ευσταθούν και οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν όπως φαίνεται σε θετικό αποτέλεσμα, η ιταλική οικονομία θα πάρει μια πολύ βαθιά ανάσα καθώς κάθε απόπειρα να δανειστεί απευθείας από τις αγορές έχει τίμημα ένα υψηλότατο επιτόκιο.

Η Ιταλία έχει συνολικό χρέος ύψους ίσου με το 120% του ΑΕΠ της, το οποίο αναλογικά ανέρχεται στο 23% του συνολικού χρέους της ευρώζώνης, σε αντίθεση με το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται μόλις στο 3% της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η γειτονική χώρα θα χρειαστεί μέσα στο 2012 ένα ποσό ίσο με το 20% του ΑΕΠ της για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της...

Αντίθετα, η Κίνα έχει ρευστό. Τα συναλλαγματικά της αποθέματα ξεπερνούν τα 3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το BBC...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ