Σταθάκης σε Financial Times: Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ οι ολιγάρχες των ΜΜΕ, των κρατικών προμηθειών και του real estate - iefimerida.gr

Σταθάκης σε Financial Times: Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ οι ολιγάρχες των ΜΜΕ, των κρατικών προμηθειών και του real estate

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οι ολιγάρχες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας» τόνισε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Γιώργος Σταθάκης υποστηρίζοντας πως μια από τις πρώτες προτεραιότητές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να βάλει στο «μικροσκόπιο» τους ολιγάρχες που είναι ιδιαίτερα δραστήριοι: τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, τις κρατικές προμήθειες και το real estate. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως αυτό «θα είναι προτεραιότητα».

Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε τέλος στην πρακτική οι κυβερνήσεις να δίνουν δωρεάν τηλεοπτικές άδειες στους πολιτικούς τους φίλους. «Η ιδιοκτησία των media, ιδιαίτερα στην τηλεόραση, θα είναι η πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Σταθάκης. «Η Ελλάδα ποτέ δεν δημοπράτησε μια πανεθνική εμπορική τηλεοπτική άδεια... έτσι, τα (έξι εμπορικά) κανάλια λειτουργούν χωρίς νομική βάση και το κράτος έχει χάσει τεράστια ποσά εσόδων».

Οπως αναφέρουν οι Financial Times ο όρος «ολιγάρχης» αναφέρεται σε μια μικρή ομάδα ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν εκμεταλλευτεί τις πολιτικές διασυνδέσεις τους για να εξασφαλίσουν συμβόλαια και να «βγάλουν εκτός» πιθανούς ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων και ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με τους FT, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολεμήσει τον έλεγχο που ασκούν οι ισχυροί στα ΜΜΕ που συχνά κατηγορούνται ότι διαστρέφουν τον δημόσιο διάλογο. Όπως λέει ο Γ. Σταθάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει τις εταιρείες ΜΜΕ να πληρώσουν για τη χορήγηση άδειας μετάδοσης σε έναν ανταγωνιστικό διαγωνισμό - κάτι που ποτέ πριν δεν χρειάστηκε να κάνουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κράτος θα κερδίσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από αυτή τη διαδικασία».

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις

Επιπλέον στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε «στον πάγο» και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να επανεξετάσει αμφιλεγόμενες πωλήσεις. Δυο πρόσφατα μεγάλα deals θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν: η παραχώρηση ύψους 950 εκατ. ευρώ του Ελληνικού και η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. «Και τα δυο deals δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί από τη βουλή και αν έρθουμε στην εξουσία, αυτό μπορεί να μην συμβεί», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Γιατί αναβιώνουν οι φόβοι του Grexit

Εν τω μεταξύ, μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να συμπαρασύρει σε μήνες αβεβαιότητας την Ευρωζώνη, αναβιώνοντας τους φόβους περί Grexit, σημειώνουν οι Financial Times.

Όπως προσθέτουν, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που επιθυμεί διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, ένα αίτημα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν δανείσει χρήματα στην Αθήνα.

Σταθάκης σε Financial Times: Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ οι ολιγάρχες των ΜΜΕ, των κρατικών προμηθειών και του real estate | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ