Le Monde: Η επιστροφή του Παπανδρέου στα ερείπια του ΠΑΣΟΚ

Το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ εκρήγνυται. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, 62 ετών και γιός του ιδρυτή, έκλεισε κατάμουτρα την πόρτα στο κόμμα του και ίδρυσε δικό του, γράφει η έγκριτη γαλλική εφημερίδα Le Monde.


Το όνομα και τα σύμβολα του νέου κόμματος κατατέθηκαν εγκαίρως, το Σάββατο 3 Ιανουαρίου για να συμμετέχει το νέο κόμμα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στις πρόωρες εκλογές της 25ης του μηνός και ο κ. Παπανδρέου ελπίζει να ξεπεράσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει μεταξύ 3,5% και 6% στις δημοσκοπήσεις.
Επικεφαλής της κυβέρνησης τη στιγμή του ναυαγίου για την Ελλάδα, ο Παπανδρέου δηλώνει ότι θέλει να βάλει τέλος «στην προδοσία των αξιών του κόμματος» του οποίου επικεφαλής είναι από το 2011 ο μεγάλος αντίπαλός του και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Είναι ωστόσο δύσκολο να μη διακρίνει κανείς σε αυτή την πρωτοβουλία τον τελευταίο σπασμό ενός ΠΑΣΟΚ καταρρακωμένου από την κρίση.
Περίπου επί 40 χρόνια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μοιράστηκαν την εξουσία. Ενας διπολισμός σχεδόν απόλυτος ως τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου, το 2010, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός, υπέγραψε την πρώτη συμφωνία για λιτότητα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 110 δις ευρώ. Οι Ελληνες από τότε απέρριψαν αυτό το κόμμα θεωρώντας το απόλυτα υπεύθυνο του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε η χώρα.
Ο κ. Παπανδρέου ορκίζεται σήμερα πίστη στο ιστορικό βάρος του ονόματός του και υπολογίζει σε μια γενιά νέων πολιτικών για να ανεβάσει την εικόνα του η οποία έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και συνδέεται για πολλούς Ελληνες με την απαρχή της καταστροφής.
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής, κατήγγειλε το νέο κόμμα ως «προσωπική» κίνηση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος Το Ποτάμι και απειλείται ευθέως από το νέο κόμμα Παπανδρέου δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «είχε ήδη την ευκαιρία μεταξύ 2009 και 2011 και δεν έκανε τίποτα».
Θα ξέρουμε στις 25 Ιανουαρίου αν ο κ. Παπανδρέου θα κερδίσει το στοίχημα ή θα επιτείνει την πολυδιάσπαση των ψήφων σε ένα πολιτικό τοπίο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αναδιοργάνωση, καταλήγει το άρθρο της Le Monde, το οποίο φέρει την υπογραφή Adéa Guillot .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ