Άκυρη πριν καν αρχίσει η εργασιακή εφεδρεία - iefimerida.gr

Άκυρη πριν καν αρχίσει η εργασιακή εφεδρεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κενή περιεχομένου και ουσίας είναι η λίστα με τους οργανισμούς, που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, καθώς το 20% εξ αυτών έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί, ενώ πολλοί εκ των φορέων δεν έπρεπε να βρίσκονται καν στον σχετικό κατάλογο, αφού εξαιρούνται των διατάξεων του Ν. 3986/2011.

Η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομιών συμπεριέλαβε στους 151 οργανισμούς, που θα επιβληθεί η εργασιακή εφεδρεία, και φορείς που έπρεπε να είχαν ήδη καταργηθεί και συγχωνευθεί, όπως η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ο ΕΟΜΜΕΧ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει ή να κλείσει τους εν λογω φορείς, κάτι που προβλέπεται ρητά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Ωστόσο, η «λίστα εντυπώσεων» της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ ενδεχομένως να κριθεί και παράνομη από τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς σε αυτή περιλαμβάνονται φορείς που δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ και δεν ισχύουν για αυτούς οι διατάξεις του Ν. 3986/2011.

Για τους σκοπούς του Ν. 3429/2005, ως «δημόσια επιχείρηση» νοείται κάθε ανώνυμη εταιρεία, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό της κεφάλαιο ή της χρηματοοικονομικής συμμετοχής του ή των κανόνων που τη διέπουν. Η άσκηση αποφασιστικής επιρροής από το Ελληνικό Δημόσιο τεκμαίρεται όταν το Δημόσιο ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου χρηματοδοτούμενα από το Δημόσιο ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε ποσοστό άνω του 50% ή άλλες δημόσιες επιχειρήσεις:

Είναι κύριοι μετοχών που εκπροσωπούν την απόλυτη πλειοψηφία του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΚΟ,Ελέγχουν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου στη γενική της συνέλευσης, Δύνανται να διορίζουν το ήμισυ πλέον ενός των μελών του διοικητικού της συμβουλίου ή Χρηματοδοτούν την ετήσια δραστηριότητα της σε ποσοστό άνω του 50%.

Ωστόσο, στην λίστα με τους οργανισμούς που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας περιλαμβάνονται και αυτοχρηματοδοτούμενοι φορείς όπως ο ΕΛΟΓΑΚ, ο ΟΒΙ, η Ορθόδοξος Χριστιανική Γωνιά, και άλλοι, που δεν διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 3429/2005, κάτι που είναι εύκολο να αποδειχτεί στα διοικητικά δικαστήρια. Έτσι, αναμένεται πλήθος προσφυγών από τους θιγόμενους φορείς και παράταση της όλης διαδικασίας.

ΠΗΓΗ: 24h.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ