Αυτός είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός -Οι οκτώ δολοφονίες, οι βόμβες και η παγίδευση αυτοκινήτων με εκρηκτικά [βίντεο] - iefimerida.gr

Αυτός είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός -Οι οκτώ δολοφονίες, οι βόμβες και η παγίδευση αυτοκινήτων με εκρηκτικά [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο σκληρότερος από τους εκτελεστές της «17 Νοέμβρη» με το 45άρι ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός, που συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ανάβυσσο.

Ο γνωστός «Μανώλης» της «17 Ν», το μεγαλύτερο από τα 10 παιδιά της οικογένειας ενός ιερέα, ήταν από τα πλέον ενεργά μέλη της λεγόμενης δεύτερης γενιάς της οργάνωσης. Είχε ενεργό συμμετοχή σε 8 δολοφονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Τα θύματά του ήταν επιχειρηματίες, διπλωμάτες, εκδότες, αστυνομικοί αλλά και αθώοι πολίτες, όπως ο νεαρός φοιτητής Αθανάσιος Αξαρλιάν, που έπεσε νεκρός λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος, όταν εξερράγη δίπλα του η ρουκέτα που είχε ως στόχο τον τότε υπουργό Ιωάννης Παλαιοκρασσά.

Οι δολοφονίες και οι αυτοσχέδιες βόμβες
Από τις πιο ηχηρές δολοφονίες ήταν αυτές του εκδότη Νίκου Μομφεράτου, του στρατιωτικού ακολούθου Ουίλιαμ Νορντίν και του βιομηχάνου Δημήτρη Αγγελόπουλου.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ήταν από τους βασικούς κατασκευαστές των αυτοσχέδιων βομβών αλλά και των παγιδευμένων αυτοκινήτων με ρουκέτες και εκρηκτικά που χρησιμοποιούσε η «17 Νοέμβρη» στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η κλοπή στο Σικούριο
Ήταν από τους βασικούς υπόπτους για την επίθεση με ρουκέτα και χειροβομβίδα κατά λεωφορείου των ΜΑΤ που ήταν σταθμευμένο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια. Από τη συγκεκριμένη επίθεση έχασε τη ζωήτου ένας αστυνομικός, ενώ άλλοι 7 τραυματίστηκαν.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν στην ομάδα των τρομοκρατών που είχε αρπάξει βαρύ οπλισμό και δεκάδες αντιαρματικές ρουκέτες από το στρατόπεδο στο Σικούριο της Λάρισας.

Το βίντεο-μήνυμα
Ο Χριστόδουλος Ξηρός έπρεπε να γυρίσει από την άδειά του στις φυλακές στις 7 Ιανουαρίου 2014. Δεν το έκανε ποτέ και 13 ημέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου του 2014, εμφανίστηκε σε βίντεο διαβάζοντας μία επιστολή.

Με φόντο φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, του Αρη Βελουχιώτη, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Γεώργιου Καραϊσκάκη, ο Ξηρός είχε απειλήσει τα ΜΜΕ λέγοντας: «Μη φαντασθείτε ότι θα επαναλάβετε τα όργια του 2002, όταν μας είχατε όλους αιχμαλώτους. Τώρα θα λάβετε την απάντηση που σας αξίζει!» και είπε ότι θεωρεί προσωπική του επιτυχία την άδεια και σαρκάζει λέγοντας: «Χαίρομαι που εγέλασα έναν δόλιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ