Πανικός στη ΔΗΜΑΡ -Βουλευτές ψάχνουν μόνοι τους πολιτική στέγη - iefimerida.gr

Πανικός στη ΔΗΜΑΡ -Βουλευτές ψάχνουν μόνοι τους πολιτική στέγη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ναυάγησε το σχέδιο συνεργασίας της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, η Αγίου Κωνσταντίνου εξετάζει πια σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές.


Η πολιτική επιλογή να δοκιμαστεί μόνη της στις κάλπες και να μη συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει δύσκολο εγχείρημα, μιας και είναι δύσκολο να διαψευστούν οι προβλέψεις που θέλουν τη ΔΗΜΑΡ εδώ και καιρό να κινείται στο 1%.
Πάντως, η εν λόγω πρόταση, θα τεθεί υπό την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου το Σαββατοκύριακο, όπου και θα αποφασιστεί η εκλογική τακτική.
Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επικρατεί ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Χρήστου Μαχαίρα πως υπάρχουν «δύο προϋποθέσεις που δεν μπορούν να παρακαμφθούν. Η πρώτη είναι ότι η όποια εκλογική συμπαράταξη οφείλει να βασίζεται σε προγραμματικές συμφωνίες. Η δεύτερη, ότι ο αυτόνομος πολιτικός χαρακτήρας του κόμματός μας είναι αδιαπραγμάτευτος».

«Εξευτελισμός, απαξίωση»
Το κλίμα πάντως, στο εσωτερικό του κόμματος είναι εξαιρετικά βαρύ. Οι περισσότεροι στη ΔΗΜΑΡ μέχρι προχθές πίστευαν ότι ο κ. Κουβέλης είχε διασφαλίσει την ικανοποίηση των δύο αυτών όρων από τον κ. Τσίπρα, εξ ου και ο ίδιος δεν διέψευδε τις προηγούμενες μέρες το σενάριο ότι επρόκειτο να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Για «εξευτελισμό» και «απαξίωση» έκανε λόγο ο Νίκος Τσούκαλης, ενώ έντονη κριτική στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και τους χειρισμούς της ασκεί ο βουλευτής του κόμματος, καθηγητής Γιάννης Πανούσης που ξεκαθαρίζει επίσης πως δεν πρόκειται να κατέβει υποψήφιος.
Ο κ. Πανούσης υποστηρίζει ότι η ηγεσία «δείχνει να μην έχει καταλάβει πού ακριβώς πατάει και πού βρίσκεται» και σημειώνει: «Η θέση μου είναι, η Δημοκρατική Αριστερά να μην κατέβει στις εκλογές, να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας Αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί κι όταν με το καλό βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό, που θα διαμορφωθεί. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει ούτε να κατέβει αυτόνομα, ούτε όμως και να απορροφηθεί [...]. Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα του «παρ΄ ολίγον», παρ΄ ολίγον κυβερνητικό, παρ΄ ολίγον συγκυβερνητικό με την Αριστερά, παρ΄ ολίγον ΠτΔ, όλα παρ΄ ολίγον είναι».
Σε κάθε περίπτωση παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν η Μαρία Ρεπούση, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Μαρία Γιαννακάκη και η Ασημίνα Ξυροτύρη, καθώς πολλοί λένε πως είτε θα επιχειρήσουν κατά μόνας μια μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν τα καταφέρουν, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Είναι ενδεικτικό το σημερινό tweet της Μαρίας Ρεπούση -η οποία αφού έδωσε τη λάθος μάχη να πάει η ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκλεγεί και η ίδια- και αφήνει να εννοηθεί ότι θα πάει σπίτι της, προσπαθώντας μάλιστα να το κάνει και ιδεολογικό!

Maria Repousi ‏@MariaRepousi

Στην πολιτική χρειάζεται κάποιες φορές να πιάσεις πάγκο. Αν θέλεις να παραμείνεις ενεργός πολίτης και όχι επαγγελματίας της πολιτικής.

Ο ρόλος της Μαριλένας Κοππά

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ρόλο διαμεσολαβητή έχει αναλάβει η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαριλένα Κοππά η οποία επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για στελέχη της ΔΗΜΑΡ με το νέο κόμμα Παπανδρέου, στο οποίο η ίδια δεν θα είναι υποψήφια αλλά πρωταγωνιστεί στη δημιουργία του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ