Εκατομμύρια πολιτών σε 90 χώρες -και στην Ελλάδα- παρακολούθησαν εκστατικοί την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης [εικόνες&βίντεο]

Ηταν κύματα χαράς. Ενθουσιασμού και αισιοδοξίας. Κύματα που κατέκλυσαν τα εκατομμύρια πολιτών που παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης χθες στις 12.15 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Κύματα που πλημμύρισαν και τα social media με τους Ελληνες να παθιάζονται όπως δεν τους έχουμε ξαναδεί.

Ο θεσμός της Βιέννης με την οποία λένε καλή χρονιά σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκίνησε χθες μέσα στο εντυπωσιακό Golden Hall του Μusikverein με τον Ζούμπιν Μέτα να διευθύνει την ονειρική ορχήστρα. Την ορχήστρα που μπορείς να αναγνωρίσεις ακόμη και αν κλείσεις τα μάτια και σε βάλουν να ακούσεις το ίδιο μουσικό θέμα ερμηνευμένο από διαφορετικές ορχήστρες. Ο περίφημος «ήχος της Βιέννης» ακούστηκε χθες δυνατά, ένωσε, απέδειξε πως ένα πολιτιστικό αγαθό μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά ανυψωτικά για την ψυχολογία των πολιτών εν μέσω κρίσης.

Η σελίδα της Φιλαρμονικής στο facebook ενημερώνει πως την ζωντανή μετάδοση σε 90 χώρες κάλυψαν 14 κάμερες υψηλής ευκρίνειας, 40 μικρόφωνα, 120 προβολείς, ενώ υπήρχαν 30.000 λουλούδια μέσα στην αίθουσα.

Η προετοιμασία ήταν εντατική, όλοι οι μουσικοί πέρασαν από την αίθουσα του μακιγιάζ και δόθηκε σημασία στις λεπτομέρειες: Μπήκε πούδρα ακόμη και στα χέρια της υπέροχης μουσικού με το φλάουτο στην οποία ζούμαρε η κάμερα. Σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια για ένα γεγονός που πολλοί ονειρεύονται να ζήσουν από κοντά, αλλά και που σκηνοθετείται μοναδικά ώστε οι τηλεθεατές να νιώθουν πως κάθονται δίπλα στον μαέστρο ή στους μουσικούς.

Στις ιδιαίτερες στιγμές της χθεσινής μέρας ήταν βέβαια αυτή που ακούστηκε το "Explosions-Polka" του Johann Strauss, Jr οπότε ο Μέτα πάτησε ένα ειδικό κουμπί και έπεσαν κομφετί από τον ουρανό.

Γέλια και διάθεση παιχνιδιού κυριάρχησε στην αίθουσα όταν ήρθε η ώρα του περίφημου "Radetzkymarsch" με τον Μέτα να διευθύνει και το κοινό που ακολουθήσε τη μαγική μπαγκέτα του χειροκροτώντας ρυθμικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ