Commerzbank: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει αυτοδυναμία -Ρυθμιστής το Ποτάμι - iefimerida.gr

Commerzbank: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει αυτοδυναμία -Ρυθμιστής το Ποτάμι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν κατακλυσμιαίες αλλαγές στο ελληνικό σκηνικό μετά τις πρόωρες εκλογές. Η Commerzbank, αντιθέτως, διαβλέπει πως τα πράγματα θα ακολουθήσουν μια πιο... λογική οδό και «δεν θα έρθουν τα πάνω κάτω», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η κυβερνητική πολιτική για τη λιτότητα θα αλλάξει, αλλά όχι σε βαθμό που μιλάμε για πλήρη μεταστροφή των συνθηκών. Εξηγώντας τη συγκεκριμένη εκτίμηση, ο γερμανικός οίκος αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, αλλά επειδή δεν θα έχει την επιδιωκόμενη αυτοδυναμία, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο άλλος λόγος είναι ότι η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, δεν θα μπορέσει να καταφέρει δίχως βοήθεια από την ΕΕ.

Ρυθμιστής το Ποτάμι

Όσο για τα εκλογικά αποτελέσματα, οι Γερμανοί σημειώνουν πως πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (δίχως αυτοδυναμία), δεύτερη θα είναι η Νέα Δημοκρατία και τρίτο η Χρυσή Αυγή. Από εκεί και πέρα: τέταρτο θα είναι το Ποτάμι και θα ακολουθήσουν ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Στο ρόλο του ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων τοποθετεί το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, ειδικά στο θέμα των συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει πια ρίξει του τόνους, αφού δεν υπάρχουν φωνές για έξοδο από το ευρώ ή την Ε.Ε., όμως με πιο διπλωματικό τόνο ζητείται κούρεμα του χρέους, βήμα που για να γίνει χρειάζεται και η συμφωνία των πιστωτών. Η Commerzabank αναφέρει πως είναι αδύνατο με τις παρούσες συνθήκες, για μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να επιτύχει συμφωνία με την τρόικα, που θα εξασφαλίσει νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Δύσκολη η συμφωνία με την Τρόικα

Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι δύσκολο να συμφωνήσει σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης με την τρόικα, αφού θα επιχειρήσει να αυξήσει τον δημόσιο τομέα, θα αρνηθεί να περιοριστεί το δημόσιο, ενώ θα σταματήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Είναι απίθανο η τρόικα να συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα, υπό αυτές τις περιστάσεις, λένε οι Γερμανοί.

Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να προσπαθήσει να τα καταφέρει χωρίς την παρουσία προγράμματος, αφού θα καλύπτει τις δαπάνες της (λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος) για το 2015 χωρίς νέο δανεισμό, θα πρέπει όμως να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους πιστωτές για την κάλυψη των ομολόγων που λήγουν. Το 80% των οποίων βρίσκεται στα χέρια κρατών (το υπόλοιπο είναι σε ιδιώτες). Θεωρεί μάλιστα ότι είναι πιο εύκολο να προχωρήσει σε μία αναδιάρθρωση του χρέους σε τέτοια κατεύθυνση, από το να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα (!). Επισημαίνει επίσης ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουν επιδεινωθεί οι όροι δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές και υφίστανται ακανθώδη ερωτήματα, για το τι θα γίνει με τα 35 δισ. ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ. Ένα νέο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα, φυσικά δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

Τα κενά του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια πιο αναλυτική προσέγγιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η Commerzbank σημειώνει πως εντοπίζονται τρία ερωτήματα που μένει να απαντηθούν στο άμεσο μέλλον. Το πρώτο έχει να κάνει με την αδυναμία επιτυχούς συμφωνίας με την Τρόικα, καθώς κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αδυναμία να εξασφαλίσει δανεισμό από τις αγορές, από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού ανεβαίνει επικίνδυνα και τρίτο ερώτημα είναι η ασάφεια με την οποία αντιμετωπίζει την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 35 δισ. που δεν έχουν περικοπεί και αποτελούν κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ