Μπρος-πίσω το κόμμα Παπανδρέου: Την Τρίτη λέει ο Πετσάλνικος, αργότερα λένε οι επιτελείς - iefimerida.gr

Μπρος-πίσω το κόμμα Παπανδρέου: Την Τρίτη λέει ο Πετσάλνικος, αργότερα λένε οι επιτελείς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις αρχές του 2015 τοποθετείται χρονικά η ανακοίνωση του νέου κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, όπως αναφέρουν στελέχη από το επιτελείο του. Αλλες πληροφορίες δίνει όμως ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

Πετσάλνικος: Αύριο, 30 Δεκεμβρίου το νέο κόμμα

Την ώρα που έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Λοβέρδος, Κουκουλόπουλος, Μανιάτης, Κρεμαστινός, Δριβελέγκας) έμπαιναν στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου στη βουλή προκειμένου να τον μεταπείσουν και να μην προβεί στη δημιουργία νέου κόμματος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος έλεγε στους δημοσιογράφους στα πηγαδάκια του κοινοβουλίου ότι το νέο κόμμα θα ανακοινωθεί αύριο, 30 Δεκεμβρίου.

Επιτελείο Παπανδρέου: Με το νέο έτος το νέο κόμμα
Σύγχιση επικρατεί για τις πραγματικές προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού τα τελευταία 24ωρα. Η πληροφορία ότι στις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει το νέο κόμμα δεν επιβεβαιώνεται από το επιτελείο του. «Αν το αποφασίσει τελικά, θα το ανακοινώσει από το νέο έτος» αναφέρουν στελέχη του επιτελείου του, τα οποία δεν προσδιορίζουν ακριβώς την ημερομηνία.


Παραίτηση Βενιζέλου;
Την ίδια ώρα κυκλοφορούν σενάρια για παραίτηση Βενιζέλου και μεταβατικό πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ τον Ανδρέα Λοβέρδο ή τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ πληθαίνουν οι «προειδοποιήσεις» στον Γιώργο Παπανδρέου να μη διχάσει το κόμμα του πατέρα του.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί ο Βενιζέλος» απαντούν υψηλόβαθμες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.


Πρωτοβουλία έξι βουλευτών
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξι βουλευτές που πήγαν στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου για να τον μεταπείσουν, τον πίεσαν πολύ. Ο κ. Κρεμαστινός είπε στον πρώην πρωθυπουργό ότι το όνομα Παπανδρέου δεν μπορεί να διαχωριστεί απ' το ΠΑΣΟΚ διότι είναι ταυτόσημα και αν διαχωριστούν «θα χάσει ο Παπανδρέου και όχι το ΠΑΣΟΚ».
Την επίσκεψη των 5 βουλευτών στο γραφείο του κ. Παπανδρέου αποκάλυψε στο Mega ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Η ενότητα για εμάς είναι επιβεβλημένη. Είμαστε μπροστά σε εκλογές. Υπάρχει υποχρέωση να είμαστε μαζί και να μη διασπαστούμε» είπε ο κ. Λοβέρδος.
«Επιφυλάχθηκε να μας απαντήσει» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Παρέμβαση Λαλιώτη: Ολέθριο λάθος το νέο κόμμα

Σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης κάνει για ολέθριο λάθος εφόσον ο πρώην πρωθυπουργός προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

"Όλοι έχουμε χρέος, ιστορικό και πολιτικό, σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την χώρα, την κοινωνία και τη δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, να διαφυλάξουμε την συνοχή και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να διαμορφώσουμε μια αυτόνομη στρατηγική ώστε να μην είναι προσάρτημα κανενός. Κάθε επιλογή και κάθε απόφαση, που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος και μετά έπονται ένας παρατεταμένος εσωκομματικός "εμφύλιος" και μύρια, μοιραία λάθη".

Πρόταση-έκπληξη από τον Ραγκούση: Να μην κάνει κόμμα τώρα ο Παπανδρέου
Εκπληξη προκαλεί η πρόταση του στενού συνεργάτη του Παπανδρέου και πρώτην υπουργού Γιάννη Ραγκούση για το ΠΑΣΟΚ.
(Σημεία συνέντευξης σήμερα στο Vima fm)
Η χώρα οδηγείται πλησίστια στα χέρια των πλέον δημαγωγικών πολιτικών δυνάμεων που ανέδειξε η κρίση.
Εκατομμύρια Έλληνες που έδωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους για το ΠΑΣΟΚ νιώθουν συγκλονισμένοι μπροστά στις επικείμενες δραματικές εξελίξεις.
Είναι ώρες ιστορικής ευθύνης για όλους μας και ιδιαίτερα για στελέχη σαν εμένα.
Στο πλαίσιο αυτό καταθέτω σήμερα την ακόλουθη πρόταση που για να ειναι βιώσιμη πρέπει να είναι απλή και καθαρή, να σέβεται τις καταστατικές πρόνοιες και να στηρίζεται στην ιστορική και πολιτική εμπειρία της παράταξης.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν και με δεδομένο το προηγούμενο του 2007 όπου ο Γ.Παπανδρέου, επειδή το εκλογικό ποσοστό υποχώρησε μόλις από το 41% στο 38%, έθεσε τον εαυτό του στην κρίση της βάσης των μελών, η πρόταση είναι η ακόλουθη:
1) ο Β.Βενιζέλος, όπως προβλέπεται από το καταστατικό ηγείται του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και ο Γ.Παπανδρέου εντάσσεται στα ψηφοδέλτια.
2) μετά τις εκλογές αμέσως, το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση, Συνέδριο κλπ όπως ακριβώς είχε συμβεί το 2007.
3) εάν ο κ.Β.Βενιζέλος δεν δεχτεί να πράξει και να δεσμευτεί για το αυτονόητο, τότε οι σημερινοί Βουλευτές, Ευρωβουλευτές και Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (οι κκ Χρυσοχοίδης, Λοβέρδος, Σκανδαλίδης, Γεννηματά, Κακλαμάνης, Ντόλιος, Μανιάτης κα.) δεσμεύονται δημοσίως πως έτσι θα εξελιχθούν οι μετεκλογικές διαδικασίες.
Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί πως ούτε ο κ. Βενιζέλος αλλά ούτε και οι Βουλευτές και Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα δεσμευτούν για την πραγματοποίηση μιας καθαρής και λυτρωτικής διαδικασίας στα πρότυπα των διαδικασιών που το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε με απόλυτη πολιτική και οργανωτική επιτυχία το 2007, δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.


Μιλτιάδης Παπαϊωάννου σε Γιώργο Παπανδρέου: Μην κάνεις κόμμα
Αλλά και ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου Μιλτιάδης Παπαϊωάννου με μία δήλωση-παρέμβαση καλεί τον πρώην πρωθυπουργό να μην ιδρύσει νέο κόμμα, ενώ διαχωρίζει τη θέση του λέγοντας πως «είμαι ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνω ΠΑΣΟΚ».
Συγκεκριμένα, η δήλωσή του αναφέρει:

«Με πρωτοβουλίες μου είχα, πρόσφατα, συναντήσεις με τους Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Στόχος και επιδίωξή μου η εκπλήρωση του διαχρονικού μου χρέους για τη διασφάλιση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εργάζεται για να συστήσει δικό του κόμμα μου είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία. Ήθελα να προλάβω δυσάρεστα γεγονότα.
Από την συνάντησή μας έφυγα με την βεβαιότητα ότι δεν έχει σχεδιασμούς εκτός ΠΑΣΟΚ. Σαφής ήταν η θέση του ότι δεν συμφωνεί με το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης. Δική του θέση είναι να προχωρήσουμε σε ανοιχτό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκεί να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα και την παράταξη. Στο ίδιο Συνέδριο να τεθεί και το θέμα της εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος κατηγορηματικά με διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί «καρέκλες». Δεν έχει προσωπικούς σχεδιασμούς. Νέοι άνθρωποι να αναλάβουν τα ηνία της παράταξης. Συμφώνησα με τις προτάσεις του. Είναι και οι δικές μου θέσεις. Του έθεσα στη συνέχεια το θέμα των πιθανών εκλογών και ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι καθήκον μας να δώσουμε την μάχη όλοι μαζί και στη συνέχεια, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος να προχωρήσουμε στο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το κοινό μας χρέος. Ακολούθησε η γνωστή ανακοίνωσή του Γ. Παπανδρέου της 11 Δεκεμβρίου 2014, μετά από τη συνάντησή του με τον Ε. Βενιζέλο.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2014 είχα συνάντηση με τον Ε. Βενιζέλο. Του τόνισα ότι ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την κύρια ευθύνη για την ενότητα του χώρου. Πρέπει να πάρει αμέσως πρωτοβουλίες. Του πρότεινα να έχει συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου την επόμενη μέρα, γιατί τα γεγονότα τρέχουν. Πρέπει να υιοθετήσει τις προτάσεις για Συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Να εγκαταλείψει την απόφαση για Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, αφού πλέον η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Ήταν λάθος η πρωτοβουλία για Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Του πρόσθεσα επίσης ότι καλό θα είναι ο Γ. Παπανδρέου να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Θα είναι μια έντονη σηματοδότηση της απόφασης για κοινή πορεία. Είναι αυτό που ζητούν όσοι πιστεύουν στον ιστορικό ρόλο και στη συνέχεια των δημοκρατικών δυνάμεων. Την επόμενη όπως είναι γνωστό έγινε η συνάντησή τους στη Βουλή.
Στην ειδησεογραφία και στη φημολογία που αναπτύχθηκε ήλθε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ της 26ης Δεκεμβρίου 2014 που βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Που δεν επιδέχεται παρερμηνείες.
Οι προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου για Συνέδριο ΠΑΣΟΚ, με όλα τα θέματα ανοιχτά έγιναν, στο σύνολό τους, αποδεκτές. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Η χώρα οδεύει σε εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει την μάχη ενωμένο. Το επιβάλει το πατριωτικό του χρέος. Τα κόμματα υπάρχουν χάριν της χώρας και του λαού της. Δεν υπηρετούν προσωπικούς σχεδιασμούς. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα των περιστάσεων. Είναι ένα κόμμα με τεράστια προσφορά στη χώρα και το λαό της. Τα λάθη που διέπραξε στη μακρόχρονη διαδρομή του δεν ακυρώνουν την συνολική εκτίμηση. Σήμερα είναι ο πλέον φερέγγυος πολιτικός οργανισμός για την αναγκαία πολιτική σταθερότητα. Οι επόμενοι μήνες ίσως αναδειχθούν ως οι πλέον κρίσιμοι της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Και πρέπει να είναι δυναμικά παρόν. Υπεύθυνα. Με τις αξίες και τις αρχές του. Με αδιαπραγμάτευτο στόχο την εθνική συνεννόηση. Ο ιστορικός του ρόλος αποδυναμώνεται αν όχι ακυρώνεται αν δεν είναι παρόν στις αυριανές εξελίξεις.
Αγαπητέ Πρόεδρε, Φίλε Γιώργο, κρινόμαστε για όσα πράττουμε σήμερα, με τελικό κριτή τον λαό. Μην ξεχνάμε ότι θα κριθούμε και ιστορικά. Θέλω να πιστεύω ότι πλέον των άλλων δεν θα δώσεις την ευκαιρία και σε κάποιους «φίλους» που έχουν σημείο αναφοράς το προσωπικό τους μέλλον να το διασφαλίζουν χάριν της «ομπρέλας» που τους παρέχει το όνομα «Παπανδρέου».
Η δική μου επιλογή είναι σταθερή. Είμαι ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνω ΠΑΣΟΚ. Θα αγωνιστώ για το ΠΑΣΟΚ. Θα υπερασπιστώ την ιστορία του. Το παρελθόν του. Με το βλέμμα όμως μπροστά. Και με βάση τις ανάγκες της χώρας και του λαού της. Και μια υποσημείωση: Τονίζω, για άλλη μια φορά, ότι δεν διεκδικώ ρόλους και αξιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ