«Είναι στενόμυαλοι και μικρόψυχοι όσοι επενδύουν στην έξοδο μας από το ευρώ» - iefimerida.gr

«Είναι στενόμυαλοι και μικρόψυχοι όσοι επενδύουν στην έξοδο μας από το ευρώ»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα, η έξοδος από το ευρώ», δήλωσε στο Bloomberg TV, και στην εκπομπή «Last Word» ο πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Δηλώνει ακόμα ότι μολονότι η Ελλάδα βρίσκεται στον «πάτο», θα ανακάμψει γιατί είναι εθνική υποχρέωση της επιχειρηματικής και πνευματικής ελίτ της χώρας, να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος καλεί τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία, διότι όταν αργότερα η χώρα ανακάμψει θα αποδειχτεί ότι αυτό αποτελεί μια ευκαιρία. Διευκρινίζει ότι όσοι στη χώρα μας «επενδύουν» στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στηρίζονται σε μια στενόμυαλη και μικρόψυχη λογική.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Ευάγγελου Μυτιληναίου (δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου).

Παρ.: Για την Ελλάδα, το ζήτημα δεν είναι μόνο να μειώσει το χρέος, αλλά και να τονώσει τις επενδύσεις στη χώρα. Μαζί μου λοιπόν στο στούντιο είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες, ο οποίος συμμετείχε σε μια εκδήλωση με σκοπό αυτό ακριβώς. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος μιας από τις δέκα εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτή τη χρονιά.

Καλωσορίσατε και ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε να μας δείτε εδώ, στην εκπομπή Last Word. Ακούγεται αρκετά δύσκολο να ενθαρρύνει κανείς τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Πώς πάνε τα πράγματα; Ποια είναι η ανταπόκριση από την πλευρά των ξένων επενδυτών;

EM: Έτσι είναι, πράγματι. Είναι δύσκολο να προσελκύσεις ξένους επενδυτές αυτή τη χρονική στιγμή. Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στο μάτι του κυκλώνα. Είναι δύσκολο, τα πράγματα όμως δεν θα είναι έτσι για πάντα, εργαζόμαστε γι' αυτό. Ο ιδιωτικός τομέας δουλεύει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Και νομίζω το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση.

Παρ.: Οπότε, ποιο είναι το βασικό επιχείρημα πώλησης, αν είμαι ξένος επενδυτής; Τι μπορείτε να μου πείτε για να με ενθαρρύνετε να έρθω να επενδύσω, αφού, όπως λέτε, είστε στο μάτι του κυκλώνα και είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ, αν είμαι ξένος επενδυτής, για ποιο λόγο θα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα να επενδύσω, όταν δεν μοιάζει καν σίγουρο ότι το Ευρώ θα συνεχίσει να είναι το επίσημο νόμισμα τις χώρας;

EM: Γιατί αυτό που λέμε στους ξένους επενδυτές είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον «πάτο». Με τα σπρεντ και τα επιτόκια και όλα τα υπόλοιπα, η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στον «πάτο». Οπότε, αγοράζοντας Ελλάδα σε αυτό το στάδιο, μπορούν να έχουν μια πολύ καλή επένδυση.

Παρ.: Ένα μεγάλο ρίσκο, αλλά με μεγάλη ανταμοιβή δυνητικά. Βλέποντας τώρα τις δικές σας εταιρείες, που αυτή τη στιγμή έχουν κορυφαίες επιδόσεις στην Ελλάδα, πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης; Ποιες ειδικές δεξιότητες χρειάζεται ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και μάλιστα να ευημερεί, όπως κάνατε εσείς;

EM: Αυτό που είπα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων είναι ότι προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Το τραπεζικό σύστημα έχει πολλά προβλήματα. Η ρευστότητα και η οικονομία έχουν «στεγνώσει». Αλλά καταφέραμε να διπλασιάσουμε τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία μας μέσα σε δύο χρόνια. Και συνεχίζουμε με πολύ καλές προοπτικές και για την επόμενη χρονιά, όπως δείχνουν τα πράγματα. Είναι δύσκολο, σας το λέω, το περιβάλλον είναι πολύ απαισιόδοξο, αλλά πρέπει να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε. Ρόλος μας είναι να κάνουμε τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας, και πρέπει να την κάνουμε.

Παρ.. Τί χρειάζεται να γίνει; Ποια είναι τα βασικά και τα καλύτερα πράγματα που θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει τώρα, για να προσπαθήσει να διευκολύνει τις επιχειρήσεις και να βελτιώσει τις πιθανότητες για την ίδια;

EM: Πρώτα απ' όλα, όλοι εμείς, όλη η Ελληνική ελίτ, πολιτική, επιχειρηματική, πνευματική, όλοι, πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να κρατήσουμε τη χώρα στην Ευρωζώνη. Η καταστροφή που θα έρθει μετά από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ θα είναι απίστευτη. Οπότε, όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Παρ.: Υπάρχει βέβαια το επιχείρημα ότι, αν φεύγατε από την Ευρωζώνη, θα μπορούσατε στη συνέχεια να υποτιμήσετε [το νόμισμά σας], οπότε θα βρισκόσασταν ενδεχομένως σε πολύ ελκυστική θέση. Δεν πιστεύεται ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί;

EM: Για τον Όμιλό μας, οι εξαγωγές αποτελούν το 80% ή 90% των εργασιών. Για εμάς, από μια πολύ στενή οπτική, το να επιστρέψουμε στη δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο, δεν το βλέπουμε όμως έτσι. Πάνω απ' όλα είμαστε Έλληνες. Είμαστε πατριώτες. Θέλουμε να είμαστε στο Ευρώ. Πρέπει να είμαστε στο Ευρώ. Η προσέγγιση που λέει ότι μια εξαγωγική εταιρεία θα τα πάει καλά, οπότε ας βγούμε από το Ευρώ, είναι απολύτως στενόμυαλη και μικροπρεπής. Όχι.

Παρ.. Μιλώντας για εξαγωγές, ποιος νομίζετε ότι θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα διαμορφώσει τη ζήτηση για τα μέταλλα και τα βασικά προϊόντα και ποια είναι η εικόνα για τη ζήτηση και την προσφορά;

EM: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα βασικά προϊόντα βρίσκονται σε έναν υπέρ-κύκλο (super cycle) που ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας, της προηγούμενης δεκαετίας, και θα διατηρηθεί για πολλά ακόμα χρόνια. Υπάρχουν, φυσικά, και διακυμάνσεις. Το 2008 έγινε μια σημαντική διόρθωση. Παρατηρούμε και τώρα μιαν ελαφρά διόρθωση, τα πράγματα όμως θα επανέλθουν και αυτό δεν θα αργήσει να γίνει.

Παρ.: ΟΚ. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν μαζί μας για να συζητήσετε μαζί μας τις απόψεις σας και σας ευχόμαστε κάθε καλή τύχη με τις ξένες επενδύσεις.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ