Μπαρνιέ: «Κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών» - iefimerida.gr

Μπαρνιέ: «Κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ζώνη του ευρώ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών μια χώρα μέλος όπως η Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος επανέλαβε την "εμπιστοσύνη" του στη σταθερότητα των τραπεζών.

"Μερικοί πρέπει να διατηρούν την ηρεμία και την ψυχραιμία τους", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο γάλλος επίτροπος στο περιθώριο ενός συνεδρίου, αναφερόμενος στη νέα πτώση που καταγράφεται στις χρηματαγορές.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες γύρω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και κυρίως τις γαλλικές, ο Μπαρνιέ διαβεβαίωσε πως έχει "εμπιστοσύνη" στην "ικανότητα αντίστασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων".

"Προχωρήσαμε με σοβαρότητα σε τεστ αντοχής (...) Ένας ορισμένος αριθμός ιδρυμάτων, που δεν είναι άλλωστε γαλλικά, έδειξαν αδυναμίες και θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν", εξήγησε ο επίτροπος.

Όταν του επισημάνθηκε πως τα τεστ αντοχής επικρίνονται επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη την υπόθεση μιας στάσης πληρωμών από εύθραυστες χώρες όπως η Ελλάδα, ο Μπαρνιέ απάντησε: "Κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει αυτή η κατάσταση".

"Πρέπει να κάνουμε αυτό που είπαμε, το συντομότερο δυνατόν, ιδιαίτερα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου", όταν η ευρωζώνη ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας και την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης, πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.

Χοακίν Αλμούνια: «Δεν αποκλείεται να υπάρξει ανάγκη για νέα διάσωση υπερχρεωμένης χώρας»

Από την αλλη πλευρά όμως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια δηλώνει ότι, "με δεδομένο ό,τι γνωρίσαμε στην παρούσα κρίση", δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για νέα διάσωση υπερχρεωμένης χώρας, σε συνέντυεξή του στην ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί ότι έχει τερματισθεί η περίοδος των σχεδίων διάσωσης χωρών, απάντησε: "Θα πρέπει να ελπίζουμε πως ναι, αλλά με δεδομένο ό,τι γνωρίσαμε σε αυτή την κρίση, δηλαδή μηδαμινές πιθανότητες οι οποίες τελικά επαληθεύθηκαν, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ πια". "Αυτό εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση και από τις συνέπειες της κατάστασης αυτής στους οργανισμούς και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ", προσθέτει.

"Αντί να κάνουμε προβλέψεις, αυτό που λείπει είναι να λαμβάνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, να έχουμε το πολιτικό θάρρος να τις εφαρμόζουμε, να συντονιζόμαστε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο", λέει.

Ωστόσο, ο Χοακίν Αλμούνια αποκλείει τον κίνδυνο νέας ύφεσης, στην οποία αναφέρθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Ένα πράγμα είναι να μιλάμε για επιβράδυνση, πράγμα που αποτελεί γεγονός, και άλλο πράγμα είναι να μιλάμε για ύφεση. Η ύφεση αποτελεί 'αρνητική ανάπτυξη' και οι δείκτες ανάπτυξης της ευρωζώνης είναι θετικοί", επισημαίνει ο Χοακίν Αλμούνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ