«Εφυγε» ο Σεραφείμ Φυντανίδης [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

«Εφυγε» ο Σεραφείμ Φυντανίδης [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αιφνιδιαστικά σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων ο δημοσιογράφος, πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού «Ε» και ιστορικός διευθυντής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» Σεραφείμ Φυντανίδης.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο δημοσιογράφος εισήχθη πριν από λίγες ημέρες στην Ευρωκλινική Αθηνών και λίγο αργότερα, μεταφέρθηκε στην καρδιοχειρουργική κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείο Αθήνας λόγω σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων. Εκεί, υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση μεγάλης διάρκειας, επανέκαμψε, ωστόσο το βράδυ των Χριστουγέννων παρουσίασε επιπλοκή και υπέστη ανακοπή καρδιάς.

«Εφυγε» ο Σεραφείμ Φυντανίδης [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Με τη σύζυγό του, Βιργινία

Σύντομο βιογραφικό

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε στο Περιστέρι τον Μάρτιο του 1937. Το 1960 έλαβε πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ).

Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης την περίοδο 1957 - 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη. Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της απογευματινής Ελευθεροτυπίας.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως συνεργάτης της κρατικής τηλεόρασης και παρουσιαστής εκπομπής, ενώ εδώ και έναν χρόνο ήταν πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού «Ε».

«Εφυγε» ο Σεραφείμ Φυντανίδης [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο

31 χρόνια στην Ελευθεροτυπία

Στο βιβλίο του 31 χρόνια, αξέχαστα, στο τιμόνι, το ξύλινο τιμόνι της «Ελευθεροτυπίας», ο Σεραφείμ Φυντανίδης σε 329 σελίδες αφηγείται την ιστορία του και μαζί την ιστορία μιας κραταιάς εφημερίδας-σημαίας, την ιστορία του πολιτικού, οικονομικού, πολιτιστικού χάρτη και κυρίως της ανθρωπογεωγραφίας του όλα αυτά τα χρόνια. Τα καθοριστικά χρόνια που διαμόρφωσαν μια νέα εικόνα της Ελλάδας, μια ταυτότητα με ανωδομές και προεκτάσεις, για να φτάσει μέχρι λίγο πριν τη σαρωτική καταιγίδα της κρίσης.

«Εφυγε» ο Σεραφείμ Φυντανίδης [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

H δημοσιογράφος Κατερίνα Ανέστη είχε γράψει για το βιβλίο:

«Είναι το προσωπικό saga του Σεραφείμ Φυντανίδη ως διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας» το βιβλίο «31 αξέχαστα χρόνια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Μην αναζητήσετε στρογγυλά σχήματα και ιστορίες βαρύγδουπης εξουσίας στις σελίδες του βιβλίου. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης -που όποιος τον έχει ακούσει να αφηγείται, να περιγράφει, είναι τυχερός- επιστρατεύει χιούμορ, σκάβει το συναίσθημα, χρησιμοποιεί τις λέξεις για να συνθέσει τα πιο μεγαλοπρεπή και τα πιο καταρρακωμένα πορτρέτα ανθρώπων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη (και κάποιοι διαμόρφωσαν την πορεία της χώρας).

»Χιούμορ, και αθυροστομία όπου πρέπει. Ηδη στην πρώτη σελίδα μετά τον πρόλογο, στην όγδοη αράδα, ο αναγνώστης διαπιστώνει πως η «Ελευθεροτυπία» δημιουργήθηκε για σεξουαλικούς λόγους. Ο ίδιος ο Κίτσος Τεγόπουλος είπε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Θέλω να σας πω ότι το έκανα για την καύλα μου». Και δεν ειπώθηκε αυτό σε ένα κλειστό δείπνο, αλλά στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Λογικά και συναισθηματικά και ηθικώς δίκαια, ο Φυντανίδης εκκινεί από τον Κίτσο, τον οποίο αποκαλεί φίλο και πατέρα του (ο οποίος τον πάντρεψε μάλιστα με τη γυναίκα του Βιργινία, λαδώνοντας τον παπά για να πει γρήγορα τα λόγια).

»Χρηματίστηκε; Απειλήθηκε; Εκβιάστηκε;

»Κάνοντας ένα άλμα, φτάνουμε στην αφήγηση που αφορά τη μεγάλη κρίση στη σχέση του Φυντανίδη με τον πατέρα του Κίτσο Τεγόπουλο, που οδήγησε και στην υποβολή γραπτής παραίτητής του: ήταν η κατάθεση του Τεγόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο για Παπανδρέου και Κουτσόγιωργα. «Πήγε ο Κίτσος και κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό βλέποντας και ακούγοντάς τον στην τηλεόραση να λέει άλλα πράγματα από εκείνα που υποστηρίζαμε και όσα είχε καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή».

»Ακολούθησε η εκτενής επιστολή παραίτησης -τελικά δεν παραιτήθηκε- και η εξομολόγηση: «Ακόμα δεν ξέρω τι ήταν αυτό που έσπρωξε τον Κίτσο να διαφοροποιηθεί και να πει όσα είπε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εκβιάστηκε; Απειλήθηκε; Χρηματίστηκε; Δεν ξέρω. Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος μιας καταδίκης του Ανδρέα Παπανδρέου». Η υπόθεση αυτή στοίχισε κυκλοφοριακά στην εφημερίδα.

«Εφυγε» ο Σεραφείμ Φυντανίδης [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Με τον Κίτσο Τεγόπουλο

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε για το τι είχε γράψει ο Σεραγείμ Φυντανίδης στο βιβλίο του σχετικά με την εμπειρία του στη φυλακή Κορυδαλλού, για τον Γιώργο Παπανδρέου και γιατί τον χαρακτήριζε «το πεισμωμένο παιδί της διπλανής πόρτας» και άλλα απίστευτα περιστατικά.

«Εφυγε» ο Σεραφείμ Φυντανίδης [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

Στο κελί 71 του Κορυδαλλού όταν καταδικάστηκε για τον τρομονόμο

Το βίντεο ανέβασε στο Youtube ο χρήστης Argiris Kostouros, στην περιγραφή αναφέρει: Ο διευθυντης της "Ελευθεροτυπιας" Σεραφείμ Φυντανίδης παρουσιάζει το νέο σχήμα "ταμπλόιντ" στα γραφεία της εφημερίδας

Συλλυπητήρια Βενιζέλου

Συλλυπητήρια δήλωση έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για τον θάνατο του Σεραφείμ Φυντανίδη. Παρατίθεται η δήλωση:

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έφυγε ανήμερα τα Χριστούγεννα για να φανεί ακόμη πιο έντονα πόσο αντίθετη με το φαινόμενο του θανάτου ήταν η προσωπικότητα του.

Εμβληματική φυσιογνωμία του μεταπολιτευτικού Τύπου, αλλά και όλης της ευφορίας της μεταπολίτευσης, ο Σεραφείμ Φυντανίδης ταυτίστηκε με την Ελευθεροτυπία, καταγράφοντας και σχολιάζοντας τις διακυμάνσεις του εθνικού βίου, τις κατακτήσεις και τις αντιφάσεις του.

Όλα αυτά που τέθηκαν υπό σκληρή δοκιμασία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έχει γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ.

Στη σύζυγο και την οικογένεια του απευθύνω τα πιο θερμά συλλυπητήρια και ευχές για κουράγιο.

Συλλυπητήρια Βούλτεψη

Συλλυπητήρια δήλωση έκανε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του βετεράνου δημοσιογράφου Σεραφείμ Φυντανίδη, ιστορικού διευθυντή της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", που σφράγισε με την παρουσία του τον δημόσιο βίο της Μεταπολίτευσης» αναφέρει η κ. Βούλτεψη.

«Παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι το τέλος του βίου του, διέγραψε μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χώρο των ΜΜΕ, υπεράσπιζε με πάθος τις απόψεις του, είχε την ικανότητα να αναγνωρίζει λάθη και αδυναμίες, ασκούσε κριτική, αλλά έδινε πάντα χώρο για την αντίθετη άποψη. Ρηξικέλευθος και διορατικός, τα τελευταία χρόνια ανέλυσε την κρίση χωρίς ποτέ να κρύψει τα αίτιά της και χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις και πρόσωπα.Ο Σεραφείμ Φυντανίδης ανήκει σε μια ιστορική γενιά ψύχραιμων δημοσιογράφων, που άφησε το στίγμα της μέσα από σκληρές συγκρούσεις, αποφεύγοντας ωστόσο τις ακρότητες και αρνούμενη να παρασυρθεί από την παρούσα συγκυρία.

Στην οικογένειά του εκφράζω – και εκ μέρους του πρωθυπουργού – θερμότατα συλλυπητήρια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ