H τελευταία προσπάθεια Σαμαρά - iefimerida.gr

H τελευταία προσπάθεια Σαμαρά

Φωτογραφία: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς μας χωρίζουν τρεις μόνο ημέρες από την κρίσιμη, τρίτη, ψηφοφορία, για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, η οποία θα κρίνει αν η χώρα θα οδηγηθεί στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου σε εκλογές, πυκνώνουν οι φήμες που θέλουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παρεμβαίνει ξανά με νέο μήνυμα, το Σάββατο ή την Κυριακή.

Οσον αφορά στο περιεχόμενο του νέου μηνύματος του πρωθυπουργού, στο παρασκήνιο διακινούνται διάφορα σενάρια για ενδεχόμενες νέες πρωτοβουλίες (εκ μέρους του κ. Σαμαρά) σε πολιτικό επίπεδο, τα οποία όμως διαψεύδονται εμφατικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει επαρκή περιθώρια να προχωρήσει σε νέες προτάσεις, διαφορετικές από εκείνες που έκανε την περασμένη Κυριακή, πριν τη δεύτερη ψηφοφορία και εκφράζουν την πεποίθηση ότι στο νέο του μήνυμα, εκτός από το να υπενθυμίσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε την προηγούμενη Κυριακή, θα επιχειρήσει να θέσει τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους. Αλλωστε, στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο στη Βουλή όταν είπε ότι στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει «παρών» αλλά ονοματεπώνυμο. «Ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και το συμφέρον της πατρίδας. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη της ψήφου του που αυτή θα έχει στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας», είχε πει χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τις προηγούμενες ώρες, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν κύκλο επαφών με στελέχη τόσο των ανεξάρτητων βουλευτών όσο και με στελέχη κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης με σκοπό να καταγραφεί μια νέα δυναμική της υποψηφιότητας Δήμα τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι με δεδομένο ότι στη δεύτερη ψηφοφορία η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα απέσπασε 168 ψήφους, στην τρίτη ψηφοφορία, όπου για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι, η κυβέρνηση αναζητά 12 ψήφους. Στην παρούσα φάση, βέβαια, τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία το «ταβάνι» τοποθετείται μάξιμουμ στις 172-173 ψήφους αν και στο περιβάλλον του πρωθυπουργού φαίνεται να επιμένουν πως το παιχνίδι δεν έχει χαθεί οριστικά και πως οι κατάλληλες κινήσεις μπορεί να φέρουν τις 12 θετικές ψήφους που ζητάει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να απορρίπτονται εντελώς τα σενάρια περί ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η αλλαγή εκλογικού νόμου, μάλιστα, θα ήταν άγνωστο ποιους θα μπορούσε να είχε ως αποδέκτες, δεδομένης της πορείας αφομοίωσης της ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ και του κλίματος στους ΑΝΕΛ.

Επιπλέον, χθες η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας έβαλαν τέλος στα σενάρια περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. «Σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής» ήταν η ακριβής δήλωση του κ. Δήμα που έβαλε τέλος στα σενάρια, λίγη ώρα, μάλιστα, αφότου, στελέχη της ΝΔ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητοστάκης και άλλοι είχαν εμφανιστεί εντελώς αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη, τονίζοντας, παράλληλα, αν υπάρξουν ψήφοι της Χρυσής Αυγής, αντίστοιχος αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. θα μεταβάλει στάση προς το «παρών» ώστε να μη νομιμοποιηθεί ως πολιτικός παράγων η οργάνωση Μιχαλολιάκου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ