Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά: Πρωτότυπες ιστορίες με εορταστική διάθεση

Ναι, το βιβλίο μπορεί να είναι ένα υπέροχο και συναρπαστικό δώρο για τα μικρά παιδιά. Αρκεί να περιέχει μια πρωτότυπη ιστορία, να ανοίγει καινούργιους δρόμους στο παιδικό μυαλό, να προκαλεί σκέψεις και συναισθήματα και να έχει όμορφες εικόνες που απελευθερώνουν την παιδική φαντασία.

Μην παραλείψετε να τυλίξετε τα βιβλία με ένα όμορφο χαρτί περιτυλίγματος –σαν να είναι το πιο πολύτιμο δώρο. Τα παιδιά λατρεύουν να σκίζουν τα πολύχρωμα, γυαλιστερά χαρτιά, νιώθουν ότι εκεί μέσα κρύβεται ένας θησαυρός που πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψουν. Κι έτσι είναι. Τα καλά παιδικά βιβλία είναι θησαυρός. Ανεκτίμητος. Κρύβουν μέσα τους τον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης.

Μερικά από τα πιο όμορφα παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν για τις μαγικές μέρες των Χριστουγέννων

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
O μικρός Μαξ ανυπομονεί να έρθουν τα Χριστούγεννα. Μετράει μία μία τις μέρες που απομένουν –και τρώει και τα κρυμμένα σοκολατάκια. Φέτος έχει σκεφτεί την πιο τέλεια χριστουγεννιάτικη ευχή!... Ο Μαξ γράφει στον Άγιο Βασίλη και του ζητάει να είναι κάθε μέρα Χριστούγεννα! Με έλατο, με γλυκά, με δώρα, με τα όλα τους. Ο Άγιος Βασίλης χαιδεύει την άσπρη γενειάδα του, όπως κάνει πάντα όταν έχει να σκεφτεί κάτι δύσκολο, και αποφασίζει να πραγματοποιήσει την ευχή του μικρού Μαξ. Κάθε μέρα Χριστούγεννα! Τέλεια; Όχι και τόσο... Τα καθημερινά Χριστούγεννα, με τα γιορτινα τραπέζια, τα στολισμένα δέντρα, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα γλυκά, τα δώρα, τα όλα τους, πολύ γρήγορα κουράζουν τον Μαξ που το μόνο που θέλει πια είναι να γίνουν όλα όπως πριν. Μια σύγχρονη παιδική ιστορία, ένα συνηθισμένο αγόρι, σε ένα συνηθισμένο σπίτι που περιμένει, όπως όλα τα παιδια με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα. Και μόνο όταν η ευχη του γίνεται πραγματικότητα συνειδητοποιεί ότι αυτό που κάνει τα Χριστούγεννα τόσο ξεχωριστά είναι ακριβώς το γεγονός ότι έρχονται μόνο μια φορά το χρόνο.

  • Συγγραφέας: Αντρέας Κένιγκ
  • Εικονογράφηση: Γίντερ Γιάκομπς
  • Απόδοση: Μάρω Ταυρή
  • Εκδόσεις Μεταχμιο
  • Σελ: 30
  • Τιμή:7,70

ΦΟΝ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΟΜΗ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΗ
«Τώρα που είναι Χριστούγεννα και κλείσαν τα σχολεία, ποιος είναι μάγκας θα φανεί στα ζαχαροπλαστεία», τραγουδούν με σθένος ο κόμης Μελομακαρόνης και οι μελομακαροναύτες του πανέτοιμοι να συντρίψουν τον φαντασμένο φον Κουραμπιέ και τους κουραμπιεδοστρατιώτες του. Για άλλη μια χρονιά ο πόλεμος των χριστουγεννιάτικων γλυκών είναι έτοιμος να ξεσπάσει. Και οι διπλωμάτες Μπακλαβάτ-Σιρόπ πασάς, η κόμησσα της χώρας Δίπλα-Δίπλα και η μαρκησία Σοκολά των Αμυγδάλων δεν καταφέρνουν να πείσουν τους δυο γλυκοκαπετάν φασαρίες να γίνουν φίλοι και να χαρούν τα Χριστούγεννα. Η χιονοθύελλα που ξεσπάει όμως τα αλλάζει όλα : ο φον Κουραμπιές και ο κόμης Μελομακαρόνης, χαμένοι μέσα στο σκοτεινό δάσος, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αφήσουν στην άκρη την έχθρα τους και να συνεργαστούν προκειμένου να βρουν το δρόμο τους μες στην παγωμένη νύχτα. Στην διαδρομή θα συναντήσουν το χριστουγεννιάτικο αστέρι, έναν ξενύχτη σκιούρο, μια νηστική αρκούδα, καθώς και τον κηπουρό των ονείρων που θα ζητήσει λίγη ζάχαρη για να πασπαλίσει τα όνειρα των παιδιών όλου του κόσμου. Κι ο καθένας από αυτούς θα τους ζητήσει κάτι ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που τους προσφέρει. Όταν οι δυο «αιώνιοι εχθροί » φτάνουν πια εξουθενωμένοι στην πόλη είναι αγνώριστοι: χωρίς μέλι, χωρίς καρύδια ο Μελομακαρόνης, χωρίς αμύγδαλα, χωρίς ζάχαρη άχνη ο Κουραμπιές, δεν είναι οι δυο τους παρά δυο μικρά στρογγυλά κομματάκια ζύμης. Κι αφού στην ουσία τους είναι τόσο ίδιοι πώς να συνεχίσουν τον πόλεμο; Εμπνευσμένο ; Ναι. Διδακτικό ; Σίγουρα

  • Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος
  • Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
  • Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Σελ.: 32
  • Τιμή: 11,00
  • ΒΙΒΛΙΟ +  CD με τα τραγούδια

ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΠΑΙΔΟ
Μια κρύα νύχτα του χειμώνα ένας ξυλοκόπος βλέπει ένα λαμπερό αστέρι να πέφτει από τον ουρανό. Τρέχει να δει τι συμβαίνει κι εκεί, μέσα στο χιόνι, βρίσκει ένα μικρό παιδί τυλιγμένο σε χρυσαφένιο μανδύα. Δεν αντέχει στη σκέψη ότι το παιδί θα πεθάνει από το κρύο και παρόλο που είναι πολύ φτωχός και με δυσκολία μεγαλώνει τα δικά του παιδιά, παίρνει το παιδί στο σπίτι του. Καθώς περνούν τα χρόνια το αστερόπαιδο γίνεται όλο και πιο όμορφο, αλλά γεμίζει σκληράδα και εγωισμό. Ένας μικρός νάρκισσος που λατρεύει τον εαυτό του, κοροιδεύει τους φτωχούς τους άσχημους, τους αδύνατους και βασανίζει τα ζώα. Μέχρι την ημέρα που στο χωριό φτάνει μια ζητιάνα που του λέει ότι είναι η μητέρα του. Το αστερόπαιδο τη διώχνει με πολύ σκληρά λόγια κι από εκείνη τη στιγμή το όμορφο αγόρι μεταμορφώνεται: γίνεται άσχημο σαν βάτραχος και το κορμί του γεμίζει λέπια. Και όλοι το κοροιδεύουν. Το αστερόπαιδο ντροπιασμένο και μετανιωμένο για το φέρσιμό του φεύγει από το χωριό και κρύβεται στο δάσος. Θα ξεκινήσει να βρει τη μητέρα του και μετά από πολλές περιπέτειες θα τα καταφέρει. Και τότε θα αποκαλυφθεί ποιος πραγματικά είναι. Ο Όσκαρ Ουάιλντ έχει γράψει μερικά από τα πιο όμορφα και εμπνευσμένα παραμύθια για παιδιά –όπως ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας και ο Εγωιστής γίγαντας. Τα παραμύθια του Ουάιλντ δεν έχουν «κι έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», ίσως γι’αυτό όποιος τα διαβάσει μια φορά τα θυμάται για πάντα. Το αστερόπαιδο είναι μια από εκείνες τις γλυκόπικρες ιστορίες που κάνουν την ανάγνωση απόλαυση και την ψυχή να γεμίζει συναισθήματα. Εκπληκτική η εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα.

  • Συγγραφέας: Όσκαρ Ουάιλντ
  • Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
  • Διασκευή: Ρένα Ρώσση-Ζαίρη
  • Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Σελ.: 30
  • Τιμη: 9,90

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ (​Βασισμένο στην ιστορία του Ε.Τ.Α. Χόφμαν)
Παραμονή Χριστουγέννων. Όπως κάθε χρόνο, η Μαρία και ο Φριτς βρίσκονται στο σπίτι μαζί με τους γονείς και τον νονό τους. Τα παιδιά ανυπομονούν να ανοίξουν τα δώρα που βρίσκονται κάτω από το δέντρο. Ανάμεσα στα παιχνίδια και βιβλία η Μαρία προσέχει μια παράξενη ξύλινη φιγούρα που φοράει μια υπέροχη στολή και στέκεται όρθια σε στάση προσοχής. Ο καρυοθραύστης. Η Μαρία δεν μπορεί να τον αφήσει από τα χέρια της. Όταν το σπίτι ησυχάζει και όλοι πάνε για ύπνο, ο καρυοθραύστης ζωντανευει. Η Μαρία τον ακολουθεί, ανεβαίνει στο έλκηθρο μαζί του και οι δυο τους ξεκινάνε ένα ονειρικό ταξίδι σε μια χώρα μαγική. Ίσως η πιο κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία, πασίγνωστη και πολυαγαπημένη. Η συγκεκριμένη διασκευή της δίνει την απαραίτητη φρεσκάδα ώστε να διαβαστεί από τα σημερινά παιδιά ενώ η προσεγμένη, ονειρική, γεμάτη υπέροχα χρώματα εικονογράφηση μεταφέρει, με επιτυχία, το κλίμα της εποχής στο σήμερα.

  • Απόδοση: Τζον Κετς
  • Εικονογράφηση: Ερίκ Πουιμπαρέ
  • Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
  • Εκδόσεις Πατάκη
  • Σελ.: 22
  • Τιμή: 9,90

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΥΣ
Οχι, οι καλικάντζαροι δεν είναι μικρά, χαριτωμένα ξωτικά που βοηθούν στο μοίρασμα των δώρων –όπως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σε ταινίες, διαφημίσεις αφίσες. Οι καλικάντζαροι είναι δαιμονικά όντα, τρομακτικές φιγούρες, που εμφανίζονται στη Γη τις δώδεκα μέρες που κρατάνε οι γιορτές, από την Παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι την Παραμονή των Φώτων. Τον υπόλοιπο χρόνο ζουν κρυμμένοι στα έγκατα της Γης και προσπαθούν να κόψουν το μεγάλο δέντρο. Οι καλικάντζαροι είναι άτακτοι και σκανταλιάρηδες, τους αρέσουν τα παιχνίδια. Βγαίνουν έξω για να πειράξουν τους ανθρώπους, να τους ενοχλήσουν, να τους ανακατέψουν τα σπίτια, να τους τρομάξουν, να τους τιμωρήσουν. ΌτανΦεύγουν παραμονή των Φώτων με τον Αγιασμό, όπου επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο για να συνεχίσουν το έργο τους. Ο Φίλιππος Μανδηλαράς, που μελετάει εδώ και πολλά χρόνια τους καλικάντζαρους και τα άλλα ξωτικά του ελλαδικού χώρου γράφει τρεις ιστορίες που στηρίζονται στις παραδόσεις του ελληνικού λαού. Το επίμετρο της έκδοσης είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό. (151)

  • Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς
  • Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Καπανίδου
  • Εκδόσεις Πατάκη
  • Σελ.: 64
  • Τιμή: 10,80

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ
Ο μαστρο-Παύλος ο Πισκολέτος δεν αγαπάει καθόλου τη δουλειά, «το καλύτερο από όλα είναι η τεμπελιά» συνηθίζει να λέει. Περνάει τις μέρες του στο καπηλειό του χωριού με κρασί, ρούμι, χάζεμα, κουβεντολόι. Όταν συνειδητοποιεί όμως ότι σε τρεις μέρες έρχονται Χριστούγεννα εύχεται να είχε δουλέψει λίγο, να είχε βγάλει καμιά πεντάρα να κουτσοπεράσει τις γιορτές με την οικογένειά του. Τώρα; Από ένα τυχαίο γεγονός, θα εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις και θα αποκτήσει όλα τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το ψέμα του όμως θα αποκαλυφθεί και θα του γίνει μάθημα.
Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να γνωρίσει ένα παιδί τον μοναδικό Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η αφήγηση αυτή με την τόσο προσεγμένη και ιδιαίτερη γλώσσα μεταφέρει τον μικρό αναγνώστη σε μιαν άλλη εποχή, στην εποχή του (προ) παππού και της (προ) γιαγιάς, τότε που οι άντρες μαζεύονταν στο καπηλειό για να πιούν ρούμι και να κουβεντιάσουν και οι γυναίκες έβγαιναν νωρίς το πρωί να ψωνίσουν για να μαγειρέψουν -και όλη η γειτονιά μοσχομύριζε από τις κατσαρόλες. Η βραβευμένη από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου εικονογράφηση αποδίδει ρεαλιστικά, με λεπτομέρειες την καθημερινότητα της εποχής εκείνης.

  • Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
  • Διασκευή: Κώστας Πούλος
  • Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
  • Εκδόσεις Παπαδόπουλος
  • Σελ.: 32
  • Τιμή: 11,20

ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ, Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

“Ήταν κάποτε μια μάγισσα που τη λέγανε Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη. Η Φρικαντέλα ήταν κακιά. Πολύ κακιά. Πάρα πολύ κακιά. Τόσο κακιά που μισούσε αφάνταστα όλα τα καλά.” Η μάγισσα Φρικαντέλα μισούσε πάνω από όλα τα κάλαντα. Δεν ήθελε να τα ακούει καθόλου. Παραμονή Πρωτοχρονιάς λοιπόν ακούει παιδικές φωνές και κάλαντα και την πιάνει η μεγάλη της κακία Μεταμορφώνει τα παιδάκια σε βατράχια (που συνεχίζουν να λένε τα κάλαντα), σε κατσικάκια (που συνεχίζουν να λένε τα κάλαντα), σε αγελάδες (που συνεχίζουν να λένε τα κάλαντα) κι αφού δοκιμάσει όλα τα κατοικίδια ζώα, αποφασίζει να κλέψει τις φωνές των παιδιών και να τις φυλακίσει μέσα σε μαγικά μπαλόνια. Τα παιδιά χωρίς φωνές πια, αλλά με πολύ θάρρος και με αρχηγό τον ατρόμητο Σεβαστιανό Μπισμπικούκη θα μπουν στο κάστρο της τρομερής μάγισσας και θα αναζητήσουν τα μπαλόνια με τις κλεμμένες φωνές τους. Ένα από τα πιο αστεία και πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά. Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι ένας αξεπέραστος σύγχρονος παραμυθάς που ανοίγει δρόμους στην παιδική φαντασία και μιλάει στα παιδιά τη δική τους γλώσσα. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα παράρτηµα µε τα κάλαντα από διάφορα µέρη της Ελλάδας. (188)

INFO

Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα καλαντα

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Εικονογράφηση: Μιχάλης Κουντούρης

Εκδόσεις Καλέντης

Σελ. 64

Τιμη: 14,40

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ