Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη της Αννας Πατάκη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ - iefimerida.gr

Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη της Αννας Πατάκη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη της Αννας Πατάκη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς το 2014 πλησιάζει στο τέλος του κάνουμε έναν μικρό απολογισμό της εκδοτικής χρονιάς. Ποια ήταν τα βιβλία εκείνα που διαβάστηκαν πολύ; Ποιά ήταν τα βιβλία που ξεχώρισαν; Ποια ήταν εκείνα που βρήκαν μικρότερη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό; Ρωτήσαμε τους πιο αρμόδιους να απαντήσουν, τους ίδιους τους εκδότες, οι οποίοι με το ένστικτο, την αισθητική και τις επιλογές τους καθορίζουν τα διαβάσματά μας.

Στις ερωτήσεις του iefimerida απαντάει η Άννα Πατάκη των εκδόσεων Πατάκη.

Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη της Αννας Πατάκη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ | iefimerida.gr 0

1. Ποιο ήταν το best seller του εκδοτικού σας οίκου μέσα στο 2014; Που πιστέυετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;
Το πρώτο βιβλίο σε πωλήσεις για το 2014 ήταν οι «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» του Ισίδωρου Ζουργού. Ο Ισίδωρος, με το τέταρτο μυθιστόρημά του, «Στη σκιά της πεταλούδας», το 2004, προσέλκυσε ένα πολύ μεγάλο αναγνωστικό κοινό, το οποίο έκτοτε του είναι πιστό, και διευρύνεται προς διάφορες κατευθύνσεις, με κάθε νέο του βιβλίο. Νομίζω ότι ο λόγος είναι ο συνδυασμός της αφηγηματικής δεινότητας και της λογοτεχνικής στόφας με την ειλικρινή ανάγκη του να εξιστορήσει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Κι όλα αυτά από έναν πραγματικά σύγχρονο δημιουργό.

2. Ποιο ήταν για εσάς το πιο σημαντικό από τα βιβλία που εκδώσατε την τελευταία χρονιά; Ποιο βιβλίο από όλα όσα επιλέξατε να προτείνετε στο αναγνωστικό κοινό ξεχωρίζετε εσείς προσωπικά; Για ποιο λόγο;
Ειλικρινά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα βιβλίο ως πιο σημαντικό. Ειδικά φέτος, που είχαμε την τύχη να έχουμε και τόσο σημαντικά νέα ελληνικά βιβλία, από τη Μάρω Δούκα και το «Έλα να πούμε ψέματα», βιβλίο που κλείνει την τριλογία της «Στις γραμμές του μύθου και της Ιστορίας», τη «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, τον «Νοέμβριο» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Αν πρέπει να σας πω ένα βιβλίο, ας είναι το τελευταίο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα, «Ο θησαυρός του χρόνου», που είναι κι ένα βιβλίο πολύ σημαντικό, πολύ γενναίο, πολύ προσωπικό…

3. Κυκλοφόρησε κάποιο βιβλίο μέσα στο 2014 το οποίο σας άρεσε αλλά δεν άρεσε το ίδιο πολύ και στους αναγνώστες; Ποιο βιβλίο ήταν αυτό;
Το «Εμείς τα θηρία» του Τζάστιν Τόρρες είναι ένα βιβλίο που θα ήθελα απλώς να διαβαστεί από περισσότερους, όχι ότι πιστεύω ότι δεν άρεσε σ’ αυτούς που το διάβασαν. Όπως και η Διαθήκη του Γκομπρόβιτς, ένα βιβλίο που έχει εξαιρετικές κριτικές αλλά δεν έχει διαβαστεί όσο θα περίμενα. Ίσως όχι ακόμη... Θα επιμείνουμε.

4. Ποιο βιβλίο ζηλέψατε φέτος; Ποιο ήταν το βιβλίο εκείνο που θα θέλατε να βρίσκεται στον δικό σας εκδοτικό κατάλογο;
Το «Tenth of December» του George Saunders. Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τον Ίκαρο. Και «Τα Μαλλιά του Φιν» της Εύας Στεφανή. Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πόλις.

5. Ποιο θα είναι το πρώτο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό σας οίκο το 2015. Πείτε μας δυο λόγια γι’αυτό.
Από τα πρώτα, τα Δοκίμια του Χόρχε Λούις Μπόρχες, σε δύο τόμους, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη. Το δώρο που θα κάνω στον εαυτό μου!

Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη της Αννας Πατάκη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ | iefimerida.gr 1
Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη της Αννας Πατάκη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ | iefimerida.gr 2
Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη της Αννας Πατάκη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ | iefimerida.gr 3
Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη της Αννας Πατάκη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ | iefimerida.gr 4
Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη της Αννας Πατάκη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ | iefimerida.gr 5
Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη της Αννας Πατάκη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ | iefimerida.gr 6
Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη της Αννας Πατάκη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ