O Ρούντολφ είναι θηλυκό: Η αλήθεια για τους ταράνδους του Αγιου Βασίλη - iefimerida.gr

O Ρούντολφ είναι θηλυκό: Η αλήθεια για τους ταράνδους του Αγιου Βασίλη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το έλκηθρο του Αγιου Βασίλη που το σέρνουν οι τάρανδοι, με πρώτο τον Ρούντολφ με την κόκκινη μύτη, είναι η πιο παραδοσιακή εικόνα των Χριστουγέννων. Κάτι όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι οι τάρανδοι του Αϊ-Βασίλη (ακόμα και ο Ρούντολφ) είναι γένους θηλυκού.

Την ιστορική αυτή παρεξήγηση έρχονται να διευκρινίσουν οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας αρχές της βιολογίας που προσδιορίζουν το πραγματικό φύλο των ταράνδων.

Συγκεκριμένα, οι Τζέραλντ Λίνκολν και Ντέιβιντ Μπράιντ, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αποκαλύπτουν κάτι που δεν γνωρίζαμε για τους ταράνδους, ή κι αν το γνωρίζαμε δεν το είχαμε συνδυάσει ποτέ με τον μύθο του Αγιου Βασίλη.

Οπως γνωρίζουμε, σε κάθε αναπαράσταση και ζωγραφιά ο Αγιος Βασίλης απεικονίζεται να ταξιδεύει τέλη Δεκέμβρη πάνω σε ένα έλκηθρο που το σέρνουν τεράστιοι τάρανδοι με κέρατα.

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα όμως. Οι συγκεκριμένοι τάρανδοι, με την επιστημονική ονομασία Rangifer tarandus και γνωστοί ως Καριμπού στη Βόρεια Αμερική, αν ήταν όντως αρσενικοί δεν θα έπρεπε να έχουν κέρατα.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι αρσενικοί τάρανδοι Καριμπού στα τέλη του Νοέμβρη χάνουν τα κέρατά τους, τα οποία αρχίζουν να φυτρώνουν σιγά σιγά στις αρχές της άνοιξης, ώστε να είναι μεγάλα και γερά στην εποχή του ζευγαρώματος το φθινόπωρο, για να μπορέσουν να παλέψουν μεταξύ τους για να διεκδικήσουν τα θηλυκά τους. Ωστόσο, από αυτό προκύπτει ότι οι αρσενικοί τάρανδοι δεν έχουν κέρατα την περίοδο των Χριστουγέννων

Τα θηλυκά του είδους όμως, αντίθετα, διατηρούν τα κέρατά τους όλο το χρόνο. Μάλιστα, ανάμεσα στα 44 καταγεγραμμένα είδη ελαφιών, οι τάρανδοι είναι τα μόνα ζώα στα οποία έχει κέρατα και το θηλυκό, όλο τον χρόνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ