WS Journal: Οι Ελληνες σε κατάσταση πολιορκίας -Ουδείς γνωρίζει το μέλλον τους - iefimerida.gr

WS Journal: Οι Ελληνες σε κατάσταση πολιορκίας -Ουδείς γνωρίζει το μέλλον τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πίσω από την μεγάλη πολιτική εικόνα, κείτονται οι μικρές καθημερινές ιστορίες. Την ώρα που στη βουλή διεξαγόταν η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η συνταξιούχος νοσοκόμα Σπυριδούλα Καντερέ, βίωνε τα πολιτικά γεγονότα ως παράπλευρη πραγματικότητα με το δικό της δράμα.

Μικρές, καθημερινές ιστορίες που περνούν μέσα από τις γραμμές του άρθρου της Wall Street Journal, αλλά και η γενικότερη εικόνα που αποτυπώνει μια κατάσταση έντονης πολιορκίας, έτσι όπως την εκθέτει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της.

Η 78χρονη χήρα, έχασε πριν από ένα χρόνο τον μοναχογιό της έπειτα από παρατεταμένη ασθένεια. Συνάμα είδε τη σύνταξή της να πετσοκόβεται και να μην μπορεί να πληρώσει το δάνειό της ύψους 100.000 ευρώ. Η αίτησή που έκανε στο δικαστήριο για απαλοιφή του χρέους της, μπορεί να έχει ευτυχή κατάληξη, αλλά με τους ρυθμούς που κινούνται τα ελληνικά δικαστήρια, δύσκολα θα εκδικαστεί η υπόθεσή της πριν από τα μέσα του 2015.

Στα σκουπίδια

Στο μεταξύ, το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έβγαλε... άκρη ούτε και στη δεύτερη ψηφοφορία και αν και η τρίτη αποβεί άκαρπη, τότε οι εκλογές θα είναι δεδομένες. Η κ. Καντερέ λέει στην εφημερίδα πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα της προσφέρει κάποια σωτηρία. Επισημαίνει πως δεν έχει εντυπωσιαστεί από τις ειδήσεις που λένε ότι βγαίνουμε από την κρίση και ότι η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη δίχως την αυστηρή επιτήρηση των πιστωτών. «Τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα», λέει θλιμμένη, «οι Έλληνες ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε. Τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Ίσως θα ήταν καλύτερα να κυβερνήσει κάποιος άλλος».

Δύσκολα οι 180

Η μεγάλη εικόνα ξανά: η βουλή δεν εξέλεξε Πρόεδρο, καθώς οι 168 βουλευτές απείχαν αρκετά από τους αναγκαίους 200, αλλά απέχουν ακόμη και από τους 180 που χρειάζονται στην ακροτελεύτια πράξη. Ο αναλυτής Πάρις Μαντζαβάς λέει επ' αυτού: «Οι 168 ψήφοι ήταν πέραν των προσδοκιών, αρκετά πάνω από τον πρώτο γύρο, αλλά και πάλι απέχουν πολύ από τους 180. Η πιθανότητα να βρεθούν αυτές οι ψήφοι είναι μικρή». Όλα οδηγούν σε πρόωρες εκλογές και άπάντες στην Ελλάδα, σημειώνει το ρεπορτάζ, κάνουν κράττει. Το χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση αναμονής, ενώ όσοι χρωστούν σε τράπεζες και εφορία αποφεύγουν να πληρώσουν τώρα, προσδοκώντας πως με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα έχουν τη δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης, σε σχέση με αυτή που τους παρέχει η τωρινή κυβέρνηση.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους από φόρους να πέσουν τον περασμένο μήνα (600 εκατομμύρια εκτός στόχου) και οι αναλυτές ανησυχούν πως το έλλειμμα θα αυξηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Επιπροσθέτως υπάρχει έντονη ανησυχία και για τα επισφαλή δάνεια. Οι καθυστερούμενες πληρωμές το τελευταίο διάστημα αυξάνονται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διογκώνονται σε απόλυτους αριθμούς. Η παρούσα κυβέρνηση είχε σχέσει να παρατείνει την απαγόρευση κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας πολυ λήγει στο τέλος του 2014, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως θα περάσει νόμο που θα απαγορεύει επ' αόριστον την κατάσχεση των σπιτιών με αξία μικρότερη των 300.000 ευρώ. Παράλληλασ, ο αριθμός των αιτήσεων για πτώχευση έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει η δικηγόρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 150.000, κάτι που δείχνει πως μπορεί η ελληνική οικονομία -συνολικά- να γυρνάει γωνία, αλλά αυτό δεν έχει ανταπόκριση στον κόσμο.

Η Φωτεινή Κυρίου, 30χρονη ρεσεψιονίστ, δεν πείθεται από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ευθαρσώς: «Ελπίζω να εκλεγεί Πρόεδρος και να μην πάμε σε εκλογές. Βλέπω πως η αγορά άρχισε πάλι να κινείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αυξήσει τους μισθούς μας, αλλά αυτό σημαίνει πως θα αυξηθούν και οι φόροι και όλα θα ξεκινήσουν πάλι από την αρχή». Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη άποψη όπως την εκθέτει η 42χρονη χονδρέμπορος Γιάννα Πανουσοπούλου: «Θέλω να πάμε σε εκλογές. Εγώ και άνδρας μου είμαστε τυχεροί που έχουμε και οι δύο τις δουλειές μας, αλλά πολιτικά πρέπει να δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό. Δεν ξέρω αν θα είναι καλύτερο ή χειρότερο, αλλά πρέπει να του δώσουμε μια ευκαιρία».





Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ