Η κάβα που σε ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας -Ο μαγικός κόσμος του «Mr Vertigo» στο Κολωνάκι [εικόνες] - iefimerida.gr

Η κάβα που σε ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας -Ο μαγικός κόσμος του «Mr Vertigo» στο Κολωνάκι [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανοδική πορεία των ελληνικών κρασιών, μετά την άνθιση των wine bars και την αύξηση των σχολών εκπαίδευσης σχετικά με τον οίνο που προκάλεσε, δίνει νέα ώθηση και στις κάβες, που δεν αρκούνται πλέον μόνο στο εμπόριο, αλλά δημιουργούν έναν μαγικό μικρόκοσμο για τους οινόφιλους.

Η μαγεία που κρύβει το κρασί οδήγησε τον Γιάννη Σιγανό να δημιουργήσει στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι μία κάβα, την οποία ονόμασε «Mr Vertigo», από το διάσημο μυθιστόρημα του Πολ Οστερ. Όπως διηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιγανός αγάπησε το συγκεκριμένο βιβλίο, του ταίριαζε «η μαγεία που περιγράφει, το γεγονός ότι είναι πολυεπίπεδο». Ίσως ήταν και μια μαγική σύμπτωση που οδήγησε τον αμερικανό συγγραφέα, το περασμένο φθινόπωρο, στη συγκεκριμένη κάβα, τη βιτρίνα της οποίας κοσμεί πλέον η υπογραφή του. Όποιος επισκεφθεί την κάβα του κ. Σιγανού, θα βρει λοιπόν «ό,τι είναι μαγικό και θα πρέπει να αγοράσει ό,τι τον μαγεύει και τον κάνει να νιώθει διαφορετικά». Υπάρχουν κρασιά από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι τη Νάουσα και βέβαια τη Σαντορίνη. «Η Σαντορίνη θα γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο. Θα είναι ο δούρειος ίππος μέσα από τον οποίο το ελληνικό κρασί θα φτάσει σε όλο τον κόσμο» εκτιμά ο κ. Σιγανός. «Αγαπάμε την Ελλάδα, έχει φοβερά αμπελοτόπια, μπορεί να φτιάξει μεγάλα κρασιά. Δεν είναι στο σημείο που θα έπρεπε να είναι, αλλά μπορεί να το επιτύχει. Γι’ αυτό επιμένουμε με πάθος στην Ελλάδα. Εγώ είμαι κρητικός, έχω ζήσει σε οινοπαραγωγική περιοχή από μικρός, είχαμε σταφύλια για οικογενειακή χρήση».

Στην κάβα του κ. Σιγανού, εκτός από την αγορά ενός κρασιού, ελληνικού ή ξένου, ή ενός άλλου ποτού, για την οποία μπορούν να τον βοηθήσουν οι sommeliers που εργάζονται εκεί, ο επισκέπτης μπορεί επίσης, να διευρύνει τις οινικές γνώσεις του. «Προσπαθώ να δημιουργήσω μια οινική βιβλιοθήκη. Αναγκαστικά τα περισσότερα βιβλία είναι στην αγγλική γλώσσα, καθώς δεν υπάρχει βιβλιογραφία στα ελληνικά. Εδώ και αρκετά χρόνια, προσπαθώ να μαζέψω όσα περισσότερα βιβλία μπορώ, ακόμη και σπάνια, που θα μπορεί κάποιος να βρει εδώ και να τα διαβάσει. Έχω ακόμη και ιαπωνικά μάνγκα (γελοιογραφίες) για το κρασί. Είναι δώδεκα τόμοι με τον τίτλο The drops of god».

Η κάβα που σε ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας -Ο μαγικός κόσμος του «Mr Vertigo» στο Κολωνάκι [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο κ. Σιγανός σχεδιάζει να δημιουργήσει επιπλέον ένα wine club στα αμερικανικά πρότυπα, όπου τα μέλη του κάθε μήνα θα μπορούν να αγοράζουν σε πολύ καλή τιμή δύο μπουκάλια κρασί καθώς και να παίρνουν μέρος σε γευσιγνωσίες κλειστού τύπου. Παράλληλα, με την πολύτιμη βοήθεια του enomatic (wine dispenser), «o μέσος καταναλωτής θα μπορεί να απολαύσει και να γνωρίσει ακριβά κρασιά, για παράδειγμα 50ml από ένα μπορντό των 300ων ευρώ σε προσιτή τιμή». Στην κάβα μπορεί όποιος επιθυμεί να αγοράσει αντικείμενα που σχετίζονται με το κρασί, όπως ποτήρια, καράφες, ανοιχτήρια. Την περίοδο των Χριστουγέννων θα βρει «τα γιορτινά αφρώδη αλλά και… κρητική φιλοξενία».

«Το μαγαζί στηρίζεται αισθητικά σε αυτά που έχω δει στο εξωτερικό. Το δημιούργησε ο Γιάννης Παπαγιαννάκης, ένας εξαιρετικός αρχιτέκτονας. Δεν ήθελα μια κάβα με πολλά ξύλα. Ήθελα να είναι μοντέρνα, να δείχνει ότι το κρασί απευθύνεται στους πάντες». Στην κάβα του κ. Σιγανού ξεχωρίζει το κελάρι, όπου «φυλάσσονται ελληνικά και ξένα κρασιά σε θερμοκρασία 16 βαθμών κελσίου, σταθερά όλο το χρόνο. Εδώ υπάρχει ό,τι παλαιώνει, λευκά και κόκκινα κρασιά».

Η οικογένειά του δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στο εμπόριο κρασιού. «Είμαι η τρίτη γενιά που ασχολείται με το συγκεκριμένο εμπόριο. Ξεκίνησε ο παππούς μου μια εταιρεία ταυτόχρονα με την άνοδο του τουρισμού, στον Άγιο Νικόλαο, που ήταν από τα πρώτα μέρη που άρχισε ο τουρισμός το ‘70. Η μητέρα μου ήταν αυτή που έδωσε μεγάλη έμφαση στο κρασί, τη δεκαετία του ’90, εποχή που υπήρχε μεγάλη ζήτηση στην Ελούντα. Σήμερα, υπάρχει μια οικογενειακή εταιρεία χονδρικής που δραστηριοποιείται σε όλη την Κρήτη και δύο μαγαζιά λιανικής, ένα στο Ηράκλειο και τώρα στο Κολωνάκι. Δουλεύοντας λοιπόν, στο συγκεκριμένο χώρο, ανακάλυψα την τρελή αγάπη μου για το κρασί. Είναι από τα λίγα αυθεντικά πράγματα που μπορεί να βρει κάποιος στον κόσμο».

Η κάβα που σε ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας -Ο μαγικός κόσμος του «Mr Vertigo» στο Κολωνάκι [εικόνες] | iefimerida.gr 1

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κρασιά αμπέλια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ