Σκοτ και Μαρκ Κέλι: Οι δίδυμοι που ξεκλειδώνουν τα μυστικά του διαστήματος [εικόνες] - iefimerida.gr

Σκοτ και Μαρκ Κέλι: Οι δίδυμοι που ξεκλειδώνουν τα μυστικά του διαστήματος [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν σε περίπου ένα χρόνο ο Σκοτ Κέλι τηλεφωνήσει από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο σπίτι του, είναι πολύ πιθανό να του το κλείσουν. Δεν είναι εύκολη η επικοινωνία αν βρίσκεσαι 369 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Εκτός, αν καλέσει τον αδερφό του.

Ο Μαρκ Κέλι ξέρει πολύ καλά πώς είναι να βρίσκεσαι στο διάστημα και να προσπαθείς να επικοινωνήσεις. Ο πρώην αστροναύτης έχει βρεθεί εκεί τέσσερις φορές. Και παρότι αυτή τη φορά θα μείνει στη Γη, μαζί με τον δίδυμο αδερφό του θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά του διαστήματος.

Σκοτ και Μαρκ Κέλι: Οι δίδυμοι που ξεκλειδώνουν τα μυστικά του διαστήματος [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ως πανομοιότυποι δίδυμοι, οι δύο 50χρονοι έχουν μία απίστευτη σύνδεση μεταξύ τους. Αυτή θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη από το Μάρτιο, όταν ο Σκοτ θα αναχωρήσει για ένα... μακρύ ταξίδι. Θα μείνει για ένα χρόνο στο διαστημικό σταθμό, σημειώνοντας ρεκόρ για Αμερικανό αστροναύτη, όπως αναφέρει το TIME. Μαζί του σε αυτό το μαραθώνιο θα είναι ο Ρώσος Μιχαΐλ Κορνιένκο, ενώ θα τους συντροφεύσουν- εναλλασσόμενα- άλλοι 13 αστροναύτες, που θα μείνουν εκεί από 10 ημέρες έως 6 μήνες. Ολα αυτά συμβαίνουν προκειμένου οι ειδικοί να καταφέρουν να διαπιστώσουν τις συνέπειες που έχει η μακρά παραμονή στο διάστημα για το ανθρώπινο σώμα. Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τα οστά γίνονται εύθραυστα, η καρδιά χτυπά διαφορετικά, η ισορροπία χάνεται. Αυτές είναι μερικές από τις συνέπειες, αλλά είναι αυτά που έχουν διαπιστωθεί από την παραμονή σε τροχιά για ένα εξάμηνο.

Αυτό που αναρωτιούνται οι ειδικοί είναι αν μετά από ένα χρόνο υπάρχουν περισσότερες αλλαγές. Οπότε η NASA χρειαζόταν να μελετήσει περισσότερο. Το ιδανικό θα ήταν να είχε στη Γη κάποιον με ακριβώς τα ίδια γονίδια και παρόμοια ιδιοσυγκρασία με εκείνον που θα στείλει στο διάστημα, ώστε να δοθεί έμφαση στις αλλαγές που προέρχονται από τη 12μηνη παραμονή εκεί... πάνω και όχι σε εκείνες που είναι αποτέλεσμα της γήρανσης στη Γη.

Σκοτ και Μαρκ Κέλι: Οι δίδυμοι που ξεκλειδώνουν τα μυστικά του διαστήματος [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Σκοτ και Μαρκ Κέλι: Οι δίδυμοι που ξεκλειδώνουν τα μυστικά του διαστήματος [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Σκοτ και Μαρκ Κέλι: Οι δίδυμοι που ξεκλειδώνουν τα μυστικά του διαστήματος [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Με τους αδερφούς Κέλι, η NASA βρήκε αυτό που ζητούσε. Οσο ο Σκοτ θα είναι στο διάστημα, τόσο εκείνος όσο και ο Ρώσος συνάδελφός του θα πρέπει να κάνουν διαδοχικά ιατρικά και ψυχολογικά τεστ. Θα παρακολουθείται η καρδιακή λειτουργία, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα, η πυκνότητα των οστών, η κυτταρική γήρανση, τα οπτικά νεύρα... ενώ την ίδια ώρα θα παρακολουθείται από τους ειδικούς και ο Μαρκ, που θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της NASA στη Γη.





Οταν ήταν πέντε χρονών, οι δίδυμοι έκαναν τα βράδια σχέδια για το μέλλον ψιθυρίζοντας. Ηθελαν να φτιάξουν ένα διαστημόπλοιο. Να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να εξερευνήσει τα μυστικά του διαστήματος. Μπορεί να μην βρέθηκαν ποτέ μαζί εκεί- το επέλεξαν οι ίδιοι, για να μην χάσουν τα παιδιά τους ταυτόχρονα το θείο και τον πατέρα τους αν κάτι πήγαινε στραβά- αλλά σε αυτή την αποστολή, ουσιαστικά θα είναι μαζί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ