Τροπολογίες- μαμούθ στη... λήξη από το υπουργείο Οικονομικών: Τι αλλάζει στην απόσυρση Ι.Χ. και Φόρο Υπεραξίας

Πάνω από 80 σελίδες είναι οι δύο τροπολογίες, που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, προσομοιάζοντας περισσότερο με... νομοσχέδια παρά με προσθήκες ή βελτιώσεις κείμενων διατάξεων.

Επί της ουσίας, παρατείνεται κατά ένα έτος το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων, με κόστος 68 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό, ενώ "πακετάρεται" δέσμη μέτρων με την ελπίδα να τονωθεί η "νεκρή" οικοδομή.

Συγκεκριμένα, "παγώνει" για 2 χρόνια η εφαρμογή του Φόρου Υπεραξίας Ακινήτων αλλά αρχής γενομένης από 1/1/2015, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι αν κάποιος επιβαρύνθηκε φέτος με τέτοιο φόρο, δεν μπορεί να τον αναζητήσει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Το κόστος για τον Προϋπολογισμό δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10-11 εκατ. ευρώ στη διετία. Στο "πακέτο" για την οικοδομή συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση της υποχρέωσης ΦΠΑ 23% στην αυτοπαράδοση για όσους κατασκευαστές έχουν απούλητα ακίνητα για πάνω από 4 χρόνια. Το μέτρο εξ αρχής είχε χαρακτηριστεί παράλογο, αφού η εφαρμογή του θα "στραγγάλιζε" μικρές και μεγαλύτερες εταιρίες, που έχουν αδιάθετα πάνω από 160.000 ακίνητα. Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία ρυθμίζεται η παράταση ως 30/12 της προθεσμίας υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 και ως 31/3 των αρχικών δηλώσεων Ε9 για το 2014, κάτι που μεταθέτει χρονικά και την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2015.

Μεταξύ των 20 άρθρων της πρώτης τροπολογίας (η δεύτερη αφορά κυρίως στην ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για τον τόπο πληρωμής ΦΠΑ τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών), υπάρχει ακόμα το "πάγωμα" στα σημερινά επίπεδα για 2 επιπλέον χρόνια, των μισθωμάτων που πληρώνει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, όπως επίσης η παρακράτηση έως και το 2018 του 10% υπέρ του Δημοσίου επί των αποδόσεων Υπέρ Τρίτων, με ετήσιο όφελος για τα κρατικά ταμεία 27 εκατ. ευρώ!

Το... παζλ της τροπολογίας συμπληρώνεται από:

  • την κατάργηση των διατάξεων για τους "επαγγελματίες επενδυτές"
  • την πρόβλεψη 90 ημερών αντί 60 για την απάντηση επί ενδικοφανών προσφυγών (στις 30 ημέρες αντί 20 η απάντηση επί αιτήσεων αναστολής καταβολής του 50% του προσβαλλόμενου φόρου)
  • την παράταση κατά 1 έτος της παραγραφής φορολογικών υποθέσεων μεγάλου ενδιαφέροντος που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το Ξέπλυμα, όπως επίσης για υποθέσεις για τις οποίες έχει ζητηθεί δικαστική ή διοικητική συνδρομή από Τρίτες χώρες
  • η δυνατότητα συνυπογραφής του Δημοσίου μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών
  • η παράταση κατά 2 έτη των συμβάσεων τριών εξειδικευμένων υπαλλήλων του ΟΔΔΗΧ με κόστος 225.000 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ