fbpx Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα] | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΚΟΣΜΟΣ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα]

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα]
18|12|2014 | 14:50

Η συγκυβέρνηση απειλεί πως αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Ελλάδα κινδυνεύει ακόμα και με έξοδο από το ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται πως δεν είναι στις προθέσεις του να «αφαιρέσει» την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και όλες οι διεθνείς αναλύσεις κατατείνουν σε ένα συμπέραμασμα: το Grexit δεν είναι απίθανο. Η Telegraph πηγαίνει πιο μακριά την ανάλυση.

Παρουσιάζει εννέα λόγους -στηριγμένους σε γραφήματα- που δείχνουν γιατί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ. Αυτοί είναι οι εξής:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα] | iefimerida.gr 0

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 27 μονάδες μετά την έναρξη της κρίσης, το 2007. Αυτή ήταν η χειρότερη ύφεση σε ολόκληρη την ζώνη του ευρώ και συναγωνίστηκε την οικονομική κατάρρευση δει των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Φέτος το οικονομικό αποτέλεσμα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια, παρουσίασε αύξηση κατά μόλις μια μονάδα. Ωστόσο, η οικονομία παραμένει σχεδόν 25 μονάδες «μικρότερη» από ό,τι το 2008. Ακόμη και αν συνεχίζει να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό δύο μονάδων ανά έτος - σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το μέσο όρο της ΕΕ πριν από την κρίση – θα χρειαστεί 13 χρόνια για να επιστρέψει σε «περιοχές» πριν από την κρίση.

ΧΡΕΟΣ

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα] | iefimerida.gr 1

Λόγω της αναιμικής ανάπτυξης, το χρέος αυξήθηκε σε σχέση με το 2009. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη, επομένως τίθεται το θέμα της διαγραφής μέρους του, έτσι ώστε να είναι βιώσιμο, εάν και εφόσον μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

 

ΣΧΕΣΗ ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΥ

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα] | iefimerida.gr 2

Το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου, όπως έδειξε μια πρόσφατη έρευνα της Standard & Poor's, μεγαλώνει μετά την κρίση. Η Ελλάδα δείχνει αρκετά αδύναμη σε αυτή τη σύγκριση.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα] | iefimerida.gr 3

Οι εξαγωγές είναι ένας τρόπος να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει υλοποιηθεί. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά. Η υστέρηση της χώρας στις εξαγωγές είναι ολοφάνερη, παρά την εσωτερική υποτίμηση, τη μείωση των ημερομισθίων, άρα και του κόστους εργασίας. Μπορεί φέτος οι Έλληνες να εισάγουν λιγότερα, αλλά αυτό -εν μέρει- είναι αντανάκλαση της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

 

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα] | iefimerida.gr 4

Παρά κάποιες τονωτικές ενέσεις στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα έχει ανεργία που κινείται σε επικίνδυνες περιοχές (από το 27% έως το 25%).

 

ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα] | iefimerida.gr 5

Από τα μέσα του 2008 έχει χαθεί το 1/4 των θέσεων εργασίας στη χώρα και θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια για να ανακτηθούν οι θέσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα] | iefimerida.gr 6

Πάνω από 100.000 νέοι, ως επί το πλείστον, Έλληνες έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Κύριοι προορισμοί τους είναι η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και τα αραβικά κράτη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα] | iefimerida.gr 7

 

Γραφειοκρατία, ενεργειακό κόστος και η φορολογία κάνουν την Ελλάδα μη φιλική χώρα για επενδύσεις. Στο γράφημα φαίνεται πως η χώρα μας είναι κάτω από τα Σκόπια και την Ουγγαρία

 

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Telegraph: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ για εννέα βασικούς λόγους [γραφήματα] | iefimerida.gr 8

 

Το τελευταίο διάγραμμα, σύμφωνα με την Telegraph, είναι αυτό που προκαλεί μεγαλύτερους σεισμούς στις Βρυξέλλες, καθώς βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ