Σταύρος Δήμας: 160 ναι, 135 παρών - iefimerida.gr

Σταύρος Δήμας: 160 ναι, 135 παρών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το ισχνό αποτέλεσμα των 160 βουλευτών υπέρ του Σταύρου Δήμα και 134 «παρών» ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενα αποτέλεσμα που δεν δημιουργεί προσδοκίες δυναμικής στον κυβερνητικό συνασπισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Δείτε εδώ ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση για συναίνεση και Πρόεδρο μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας.

Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας. «Ηταν απόψε η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες. Εχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές που ξεπέρασαν τους δισταγμούς τους και ψήφισαν από την πρώτη ψηφοφορία υπέρ του Σταύρου δήμα» δήλωσε.

Τσίπρας: Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε – Αύριο θα είναι μια καινούργια ημέρα

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούρια μέρα. Πιο αισιόδοξη διότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από τη Βουλή.

«Πολύ σύντομα ο λαός μας θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσει ο λαός και η δημοκρατία».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σχολιάσει σε δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα «Ωραίο ήταν», ενώ ο ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς σημείωσε «Πάμε σε εκλογές»

Καμμένος: Απέτυχε η επιχείρηση τρομοκράτησης των Βουλευτών

«Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας σημαίνει εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από τη Βουλή.

«Η επιχείρηση τρομοκράτησης βουλευτών απέτυχε. Οι Ελληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει φόβος όταν λειτουργεί η δημοκρατία. Πρέπει ο Πρωθυπουργός να φύγει από τη χώρα, η κυβέρνηση να φύγει. Θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση της κυβέρνησης και στην απαλλαγή της χώρας από την ξένη κατοχή που έχει επιβάλλει το Βερολίνο».

Κουβέλης: Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι αποδεικνύει πως «δεν μπορούν να συνεχιστούν οι αδιέξοδες πολιτικές που έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα» για να προσθέσει: «Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα, ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές».

Η στιγμή που ο Κώστας Καραμανλής σηκώνεται για να ψηφίσει υπέρ του Σταύρου Δήμα:

Σταύρος Δήμας: 160 ναι, 135 παρών | iefimerida.gr 0

Μελάς: Θα ψηφίσω στις άλλες δύο

«Είχα πει ότι κατά 80% θα ψηφίσω πρόεδρο Δημοκρατίας και είχα αφήσει ένα 20%» δήλωσε ο Παναγιώτης Μελάς που έκανε σήμερα την έκπληξη για να προσθέσει «Στις επόμενες δύο θα ψηφίσω θετικά».

Οι εκπλήξεις στην πρώτη ψηφοφορία

Οι εκπλήξεις που επεφύλαξαν οι βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία ήταν το «παρών» των ανεξάρτητων Παναγιώτη Μελά και Γιάννη Κουράκου οποίοι προσμετρούνταν στα «ναι».

Οπως αναμένονταν υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν οι ανεξάρτητοι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Κατερίνα Μάρκου και Χρήστος Αηδόνης.

Επιπλέον στα αξιοσημείωτα οι απουσίες των δύο πρώην χρυσαυγιτών Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Ευστάθιου Μπούκουρα και της Αννας Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ (αντικατέστησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη) η οποία δήλωσε ότι θα ψήφιζε παρών αλλά η ψήφος της δεν προσμετράται . Η απουσία του Γιώργου Κασαπίδη ήταν αναμενόμενη καθώς πέθανε σήμερα ο πατέρας του, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η απουσία του ανεξάρτητου Κώστα Γιοβανόπουλου, ο οποίος πήγε στην κηδεία του πατέρα του Κασαπίδη.

Παρών ψήφισαν επίσης οι ανεξάρτητοι Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Νίκη Φούντα, Μίκα Ιατρίδου, Πάρις Μουτσινάς, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος. Οπως είχε δηλώσει παρών ψήφισε ο Βασίλης Οικονόμου καθώς και οι Μίκα Ιατρίδη, Πάρις Μουτσινάς, Βασίλης Καπερνάρος.

Οπως ήταν αναμενόμενο, «παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ.

Τι έγινε νωρίτερα

  • Κοσμοσυρροή δημοσιογράφων και ανταποκριτών ξένων πρακτορείων. Τέντες έξω από την είσοδο της Βουλής που οδηγεί στα υπουργικά έδρανα για να προστατευθούν από τη βροχή τα τηλεοπτικά συνεργεία.
  • Άδεια ακόμα η αίθουσα της Ολομέλειας που θα διεξαχθεί στις 7 η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Αυστηρά μέτρα περιφρούρησης σε όλους τους χώρους του Μεγάρου εν όψει και της παρουσίας των προφυλακισμένων χρυσαυγιτών.Οι επτά προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες θα μεταβούν στο κτίριο συνοδεία αστυνομικών και θα μπουν στην αίθουσα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
  • Αποκλεισμένοι διάδρομοι περιμετρικά της Ολομέλειας για να μπουν οι ΧΑγίτες. Σε απόσταση και οι δημοσιογράφοι
  • Ο Ευ.Βενιζέλος με επιστολή στον Ευ. Μεϊμαράκη ενημέρωσε ότι πρόταση και του ΠΑΣΟΚ είναι ο Σταύρος Δήμας.
  • Μήνυμα Βενιζέλου: Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, τα συζητάμε όλα
  • Aντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 19:00. Απαιτούνται 200 ψήφοι, δεν θα προηγηθούν τοποθετήσεις, η ψηφοφορία είναι ονομαστική.
  • Οπως έγινε γνωστό ο Κων/νος Μητσοτάκης θα έχει την Πέμπτη στις 11 το πρωί  με τον Πάνο Καμμένο ενόψει προεδρικής εκλογής
Σταύρος Δήμας: 160 ναι, 135 παρών | iefimerida.gr 1
Σταύρος Δήμας: 160 ναι, 135 παρών | iefimerida.gr 2
Σταύρος Δήμας: 160 ναι, 135 παρών | iefimerida.gr 3
Σταύρος Δήμας: 160 ναι, 135 παρών | iefimerida.gr 4
Σταύρος Δήμας: 160 ναι, 135 παρών | iefimerida.gr 5
Σταύρος Δήμας: 160 ναι, 135 παρών | iefimerida.gr 6

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς έμπαινε στη Βουλή, συνέβη ένα απρόοπτο: Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του προέδρου της Βουλής, Τάκης Κάμπρας, γλίστρησε στα σκαλιά, λόγω της ολισθηρότητας. Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να βοηθήσει τον δημοσιογράφο όπως και οι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας.

Σταύρος Δήμας: 160 ναι, 135 παρών | iefimerida.gr 7
Σταύρος Δήμας: 160 ναι, 135 παρών | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ