Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η «Ελιά» είναι το συνώνυμο του καλού φαγητού στα Αραβικά Εμιράτα. Πιο σωστά: είναι το συνώνυμο του καλού ελληνικού φαγητού, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη που εδώ και επτά χρόνια διευθύνει ένα από τα καλύτερα ρεστοράν στο Ντουμπάι.

Με αφορμή τα έβδομα γενέθλια της «Ελιάς» ο Γιάννης Μπαξεβάνης μίλησε στο σάιτ «The National» της αραβικής χώρας για τους λόγους που τον ώθησαν να μεταναστεύσει στα μακρινά Αραβικά Εμιράτα, αλλά και την ανταπόκριση που είχε η προσπάθειά του από την κλειστή κοινωνία της χώρας.

Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης

Όπως λέει ο ίδιος: «Τα πρώτα πέντε χρόνια δουλεύεις με την προοπτική στη συνέχεια να απολαύσεις την αναγνώριση. Η καλύτερη διαφήμιση είναι οι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει τα πιάτα σου. Εάν μετά από επτά χρόνια η δουλειά σου παραμένει να είναι υψηλού επιπέδου, τότε, ναι, η επιτυχία θα έρθει».

Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Μιλώντας για το βασικό στόχο του, όταν άνοιξε το 2007 την «Ελιά», θυμάται: «Ο στόχος ήταν να κάνω τους ανθρώπους φιλικούς με την ελληνική κουζίνα και να τους την παρουσίασω με τον κατάλληλο τρόπο. Πολλά ελληνικά ρεστοράν στα Αραβικά Εμιράτα έκλεισαν και δεν έδωσαν καλό όνομα στην ελληνική κουζίνα. Τώρα, έπειτα από επτά χρόνια, νομίζω πως δώσαμε στον κόσμο την κατάλληλη εικόνα και αλλάξαμε τις προτιμήσεις τους. Πλέον είμαστε μέσα στις επιλογές τους. Το στόχος μας δεν έχει αλλάξει: εδώ και επτά χρόνια θέλουμε να κάνουμε γνωστή την ελληνική κουζίνα. Ειδικά τώρα που στη χώρα τα ρεστοράν ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια».

Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Μάλιστα, δεν δήλωσε εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά ελληνικά ρεστοράν στο Ντουμπάι και σε άλλες πόλεις των ΗΑΕ. Εξηγεί γιατί: «Υπάρχει έλλειψη επαγγελματισμού, όταν αποφασίζει κάποιος να ανοίξει ένα ελληνικό ρεστοράν. Τώρα αρχίζουν κάποιοι να το βλέπουν πιο σοβαρά και πλέον ανοίγουν πραγματικά καλά ρεστοράν στη χώρα».

Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Το μυστικό της επιτυχίας της «Ελιάς», ειδικά στον τρόπο που την υποδέχθηκαν οι ντόπιοι, είναι κατά τον Γιάννη Μπαξεβάνη το εξής: «Οι κουζίνα της Ελλάδας ταιριάζει στους Άραβες. Έχουμε πολλά κοινά σημεία ως αποτέλεσμα των εμπορικών σχέσεων που υπήρχαν από πολύ παλιά και της ανταλλαγής πολιτισμών. Δεν είναι τυχαίο ότι στα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεις προϊόντα που μοιάζουν πολύ με τα ελληνικά».

Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Όσο για τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κουζίνας, ο Έλληνας σεφ διατείνεται: «Είναι τα αρώματα και οι ιδιαίτερες γεύσεις. Η κρητική κουζίνα είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής που θεωρείται από όλους ως η πιο υγιεινή».

Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ελληνας σεφ που έμαθε στους Αραβες την ελληνική κουζίνα [εικόνες] | iefimerida.gr 9




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ελληνική κουζίνα Ελιά Ντουμπάι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ