Σε κλοιό συντεχνιών η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο

Υπό πολιορκία χιλιάδων διαδηλωτών βρέθηκε η ΔΕΘ, αφού από τις 18.30 ξεκίνησαν τα πρώτα επεισόδια όταν πάνω από 7.000 ταξιτζήδες έριξαν τα κιγκλιδώματα που είχε στήσει η αστυνομία στη ΔΕΘ πετώντας πλαστικά μπουκάλια, και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ.

Χιλιάδες διαδηλωτές (η αστυνομία κάνει λόγο για 20.000) κατέκλυσαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με τελικό προορισμό το Βελλίδειο, όπου στις οκτώ το βράδυ ήταν προγραμματισμένη ο ομιλία του πρωθυπυργού προς τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.

Αβγά, μπουκάλια και νερό κατά πάντων

Tα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η ογκώδης πορεία των ταξιτζήδων πλησίασε στο Βελλίδειο και προσπάθησε να περάσει τα κιγκλιδώματα. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και κροτίδες κρότου λάμψης. Τα μπουκάλια και οι πέτρες έπεφταν βροχή και καθώς περισσότεροι διαδηλωτες πλησίαζαν στο σημείο η κατάσταση σταδιακά ξέφευγε απ'τον έλεγχο. Ομάδες διαδηλωτών ξήλωσαν μάρμαρα και κάδους σκουπιδιών και κινήθηκαν προς τις δυνάμεις οι ασφαλείας. Λόγω της μεγάλης χρήσης χημικών, οι διαδηλωτές για λίγο εγκατέλειψαν την πλατεία ΧΑΝΘ, με την κατάσταση όμως να παραμένει τεταμένη.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του, το σκηνικό παρέμενε ηλεκτρισμένο και ο κλεφτοπόλεμος με τα ΜΑΤ συνεχιζόταν σε διάφορα σημεία. Ομάδες «Αγανακτισμένων», μπλόκα φοιτητών, του ΠΑΜΕ και πλήθος διαδηλωτών παρέμεναν στους γύρω δρόμους, ενώ η αστυνομία ανέκοψε την πορεία των φιλάθλων του Ηρακλή που στόχο είχε να ενωθεί με τους υπόλοιπους διαμαρτυρόμενους έξω από το Βελλίδειο.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Προτύτερα, η αστυνομία είχε προβεί σε απαγόρευση κυκλοφορίας στους κεντρικούς δρόμους, εξονυχιστικούς ελέγχους σε όποιους θέλουν να πλησιάσουν στη ΔΕΘ ενώ πληροφορίες θέλουν τον «Αίαντα» (φωτό) έτοιμο να χρησιμοποιηθεί εάν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Το κέντρο της πόλης έχει γίνει απροσπέλαστο, ενώ κλειστές είναι οι κεντρικές αρτηρίες που περικυκλώνουν τη ΔΕΘ.

Οι Αγανακτισμένοι έδωσαν το «παρών» στα τρία σημεία προσυγκέντρωσης που είχαν καθορίσει (Λευκός Πύργος, Βασ. Γεωργίου και έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου). Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στο Λευκό Πύργο, με πληροφορίες να αναφέρουν πως υπήρξε κάποιος διαπληκτισμός με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν σε προσαγωγές.

Προπηλακισμός Τατούλη

Nωρίτερα οπαδοί του Ηρακλή προπηλάκισαν σε καφετέρια τον πρώην υπουργό και νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ο οποίος χρειάστηκε να αποχωρήσει εσπευσμένα για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Καθώς πλησιάζει η ώρα για την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στους παραγωγικούς φορείς της πόλης (στις 8 το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης) εντείνονται και τα αστυνομικά μέτρα στο κέντρο και ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το χώρο της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει φέτος η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) είναι πρωτοφανή με πάνω από 6000 αστυνομικούς να φρουρούν κάθε γωνιά του κέντρου!

Στην οδό Μ. Ανδρόνικου- από το ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ- και στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου (στη διασταύρωση με τη Μ. Αλεξάνδρου) στήθηκε ο μεταλλικός φράχτης που ήρθε από την Αθήνα για να ενισχύσει στο μέγιστο τα μέτρα ασφαλείας. Ο φράχτης, που το καλοκαίρι είχε χρησιμοποιηθεί στο Σύνταγμα, μαζί με τον Αίαντα, την αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων, είναι οι δύο "καινοτομίες" στο σχεδιασμό των αστυνομικών δυνάμεων στη φετινή ΔΕΘ.

Εκτός του μεταλλικού φράχτη και του Αίαντα, κλούβες και κιγκλιδώματα υπάρχουν περιμετρικά του συνεδριακού κέντρου «Ι.Βελλίδης», το οποίο έκαναν «φύλλο και φτερό» νωρίτερα οι αστυνομικοί, όπως και τους γύρω χώρους. Όποιος θέλει να προσεγγίσει το Βελλίδειο θα πρέπει, εκτός της πρόσκλησης, να φέρει μαζί του και την αστυνομική του ταυτότητα.

Αναλυτικά οι συγκεντρώσεις και πορείες

"Ραντεβού" στη Θεσσαλονίκη είχαν δώσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις, οι οποίοι κάνουν από τις 6 το απόγευμα πορεία, πεζή, μέχρι το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελίδης».

Από τις 6 το απόγευμα, ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ την ίδια ώρα έξω από το Κατσάνειο βρέθηκαν οπαδοί του Ηρακλή ενώ στην Καμάρα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστές.

Στις 18:30 άρχισαν να συγκεντρώνονται μέλη του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη Θεσσαλονίκη έφτασαν, επίσης, από την Αθήνα και μέλη του κινήματος "Δεν πληρώνω".

Με μαύρες κορδέλες, ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των μισθών τους, ενώ εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έχουν αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτιρίου της επιχείρησης, κατά της ιδιωτικοποίησής της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ