Η ΓΓΔΕ πετάει το μπαλάκι στο ΥΠΟΙΚ για παρατράγουδα με τον ΕΝΦΙΑ και «κούρεμα» επιχορηγήσεων - iefimerida.gr

Η ΓΓΔΕ πετάει το μπαλάκι στο ΥΠΟΙΚ για παρατράγουδα με τον ΕΝΦΙΑ και «κούρεμα» επιχορηγήσεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το... γάντι στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έριξε η ΓΓΔΕ για τη ρητή πρόβλεψη εξαιρέσεων από κατασχέσεις και συμψηφισμούς όσων τακτικών ή έκτακτων κρατικών χορηγήσεων έχουν «ευαίσθητους» αποδέκτες.

Επί της ουσίας, η κίνηση αυτή της ΓΓΔΕ «δείχνει. ποιος ευθύνεται για το «κούρεμα» που υπέστη η επιχορήγηση προς το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών αλλά και η αποζημίωση προς την οικογένεια του οπλίτη Ανδρικόπουλου που σκοτώθηκε την ώρα των ασκήσεων.

Κοινός παρανομαστής των δύο σχετικών ανακοινώσεων της ΓΓΔΕ είναι η εξής φράση: «σύμφωνα με τη νομοθεσία, προκειμένου να εισπραχθούν χρήματα από το Δημόσιο, πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα χρέη του δικαιούχου, εκτός αν ο νόμος που προβλέπει την εκάστοτε παροχή, ορίζει ρητά ότι αυτή δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία και να ορίσει ρητώς ότι τέτοιου είδους παροχές, όπως οι δύο συγκεκριμένες, ούτε κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται, αλλιώς αυτά που δίνει το Κράτος με το ένα χέρι σε αυτές τις ειδικές, «ευαίσθητες» περιπτώσεις, τα παίρνει με το άλλο.

Αναφορικά με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, που έχουν λάβει πολλά κοινωφελή νομικά πρόσωπα, όπως το Κέντρο Τυφλών, η ΓΓΔΕ σημειώνει ότι όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής, οφείλουν να συμπληρώσουν ως τις 19 του μήνα ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου. Μετά από τη διόρθωση του Ε9 από τους φορολογούμενους, θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και θα προκύψει η ενδεχόμενη μείωση που προβλέπεται από το νόμο. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις ο «φουσκωμένος» ΕΝΦΙΑ προέκυψε επειδή δεν είχαν δηλωθεί όπως έπρεπε (π.χ. ιδιόχρηση) τα ακίνητα αυτών των νομικών προσώπων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ