Την Πέμπτη στο Half Note η ταλαντούχα τραγουδίστρια Βασιλική Καρακώστα - iefimerida.gr

Την Πέμπτη στο Half Note η ταλαντούχα τραγουδίστρια Βασιλική Καρακώστα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στήνει ένα αληθινά έθνικ πανηγύρι, ενορχηστρώνει, παίζει με τις νότες και τους ρυθμούς και καλεί όλους να σύρουν το χορό σε μια γιορτή που μοιάζει βγαλμένη από τα παλιά αλλά είναι πιο σύγχρονη από ποτέ. Ο λόγος για την Βασιλική Καρακώστα που την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου ετοιμάζεται να δώσει μια μεγάλη συναυλία στο Ηalf Note.

Πέμπτη στις 18 Δεκεμβρίου θα παντρέψει τους ελληνικούς σκοπούς με τους αρχέγονους ρυθμούς της Αφρικής. Εχοντας στο πλάι της μουσικούς του δρόμου από τη Σενεγάλη που συνάντησε στην Αποστόλου Παύλου, η Βασιλική Καρακώστα θα παντρέψει τους ελληνικούς σκοπούς με τους αρχέγονους ρυθμούς της Αφρικήςσε μια και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα παράσταση.

Την Πέμπτη στο Half Note η ταλαντούχα τραγουδίστρια Βασιλική Καρακώστα | iefimerida.gr 0

Η νεαρή τραγουδίστρια που ερμηνεύει με πάθος λαϊκοδημοτικά

Παρατηρώντας τη Βασιλική Καρακώστα , σκέφτεσαι ότι έχει διαλέξει το δύσκολο μονοπάτι. Τι δουλειά έχει μια νέα τραγουδίστρια με τέτοια χάρη να ερμηνεύει παθιασμένη λαϊκοδημοτικά; Και τι δουλειά έχουν τόσοι νέοι άνθρωποι που ακούν κυρίως ποπ, ροκ, φανκ και τζαζ να αδημονούν για τη στιγμή που η Βασιλική θα τραγουδήσει ποντιακά, θρακιώτικα, ηπειρώτικα και λέρικα; Τους έχει πείσει κι αυτούς για τους «θησαυρούς και τη δύναμη» όπως λέει, της ελληνικής μουσικής που στα μάτια της μοιάζει με μια κουρελού πλεγμένη από πολλά και διαφορετικά υφάσματα.
Η Βασιλική Καρακώστα καταφέρνει να φτάσει στη ρίζα της ατμόσφαιρας του ελληνικού τραγουδιού απελευθερωμένη από «έντεχνα» στερεότυπα και ψευτοκουλτουριάκη διάθεση. Έχει ψάξει, έχει δουλέψει με ακόρεστο κέφι ένα προς ένα τα τραγούδια της παράστασης παρέα με τους ευρηματικούς μουσικούς της. Είναι σίγουρη και συγκεντρωμένη στη μουσική της πρόταση. Και πεισματάρα. Μέσα από τις «πειραγμένες» ενορχηστρώσεις και το δικό της ταμπεραμέντο κάνει την παραδοσιακή μουσική πιο σύγχρονη από ποτέ.
Στις ανοιχτές τις θάλασσες, τα δημοτικά συνυπάρχουν με το ροκ, ο Βαγγέλης Παπάζογλου με τους παραδοσιακούς λυράρηδες του Πόντου, ο Μανώλης Χιώτης με τους τζαζίστες της Νέας Ορλεάνης, τα ρόμικα με το «ελαφρό» τραγούδι του Κώστα Γιαννίδη.

Ποια είναι η Βασιλική Καρακώστα

Γεννημένη στη Γλύφα Φθιώτιδας, μεγαλωμένη στο Βόλο , με σπουδές στο Ωδείο Νέας Ιωνίας Βόλου, όπου διδάχτηκε πιάνο, βασικά θεωρητικά, φωνητική και βυζαντινή μουσική με υποτροφία, ξεκινά την επαγγελματική της ενασχόληση με το τραγούδι από την ηλικία των 15 ετών όταν ξεκινά τις εμφανίσεις της δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες όπως η Εστουδιαντίνα
Το 2001 μετακομίζει στην Αθήνα και αμέσως αρχίζουν οι συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες και οι συμμετοχή σε παραστάσεις όπως:

«Βαλκανικά ποδήλατα» και «Αχαρνής του Αριστοφάνη» του Διονύση Σαββόπουλου στο Ηρώδειο και σε θέατρα στην Ευρώπη Βαλκάνια και στην Ιαπωνία.

  • Συνεργασία με τον Πετρολούκα Χαλκιά την πρωτομαγιά του 2011 στο Terra Vibe.
  • Εμφάνιση στον Σταυρό του Νότου το 2011, έχοντας στο πλευρό της στην παράστασή της «Κουρελού» μουσικούς από τη Ρουμανία
  • Συμμετείχε στην παράσταση «100 κιθάρες» του Βαγγέλη Μπουντούνη από όπου κυκλοφόρησε και ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Παράλληλα, από το 2008 πραγματοποιεί δικές της παραστάσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας, άλλα και σε όλη την Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2014, μάλιστα, η Βασιλική Καρακώστα πραγματοποίησε μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία, με σταθμούς σε διάφορους αγαπημένους τόπους της Ελλάδας. Στην τελευταία καλοκαιρινή συναυλία της στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Δημήτριο, η Βασιλική Καρακώστα έβαλε την πρώτη σπίθα πολυπολιτισμικής συνύπαρξης καθώς έπαιξε και με αφρικανούς μουσικούς που την συνόδευσαν με τα κρουστά τους, τα φωνητικά και το χορό τους.

Ενας ακόμα σταθμός στην πορεία της ήταν η εμφάνιση της στις αρχές Οκτωβρίου στο Ηρώδειο στη συναυλία για τα 50 χρόνια στο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου, δίπλα στον κορυφαίο Έλληνα τραγουδοποιό, με το κατάμεστο ρωμαϊκό ωδείο να την χειροκροτεί με ενθουσιασμό.

Επίσης έδωσε δύο συναυλίες με τίτλο «εικόνες καλοκαιρινές» στον Ιανό το Σάββατο 18 και 25 Οκτωβρίου, λαμβάνοντας πολύ καλές κριτικές από το κοινό και τους κριτικούς.

Την Πέμπτη στο Half Note η ταλαντούχα τραγουδίστρια Βασιλική Καρακώστα | iefimerida.gr 1

Οι παραστάσεις της

Τη Βασιλική Καρακώστα θα τη δούμε άλλοτε με κιθάρες ηλεκτρικές, μπάσο και τύμπανα, άλλοτε με λαούτα, βιολοντσέλα και γκάιντες, πάντα όμως να μεταφέρει με τη δωρική φωνή της τα βασικά, καλά κρυμμένα υλικά της καταγωγής της μέσα από τα βιώματά της που είναι τα δημοτικά και τα λαϊκά τραγούδια τα παραδοσιακά, αλλά και τα σύγχρονα όπως η «Αστροπαλιά» τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ από τον πρώτο προσωπικό δίσκο της Βασιλικής σε στίχους και μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Δισκογραφία

  • Πρώτος προσωπικός δίσκος με τίτλο «Η Σβούρα και Άλλες Ιστορίες» από τη Sony Music σε τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου.
  • Ακολουθεί ο δεύτερος προσωπικός δίσκος με τίτλο «Τα Επικίνδυνα» από τη Sui Generis Music μια ποικιλόμορφη συλλογή τραγουδιών σε συνεργασία με τους Κωνσταντίνου και Λυδία Μπουντούνη.
  • Single 2014  Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ σε στίχους και μουσική του Παύλου Παυλίδη


Επίσης συμμετείχε στους παρακάτω δίσκους:

  • Soudtrack της ταινίας  «Λουκουμάδες με μέλι» σε σκηνοθεσία της Όλγας Μαλέα.
  •  «1ΟΟ κιθάρες του Βαγγέλη Μπουντούνη και της Μάρως Ραζή» ζωντανή ηχογράφηση από το  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • «Αριστοφάνους Αχαρνής» του Διονύση Σαββόπουλου ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο.

Τι έχουν πει μερικοί σημαντικοί άνθρωποι του τραγουδιού και όχι μόνο, που έχουν συνεργαστεί μαζί της:

  • Διονύσης Σαββόπουλος (τραγουδοποιός):

«Τέρας εργατικότητας στην πρόβα και με βαθιά ομαδική συνείδηση στο πάλκο. Η Βασιλική διαθέτει την ομορφιά και το ήθος της ελληνικής παιδείας και της τέχνης».

  • Φοίβος Δεληβοριάς (τραγουδοποιός):

«Αυτό που μ' αρέσει στην Καρακώστα είναι πως είναι η μόνη στην ηλικία της που ασχολείται με την ερμηνεία του λαϊκού-δημοτικού ελληνικού τραγουδιού».

  • Ελένη Γκασούκα (σκηνοθέτης):

«Νομίζω ότι οι καλλιτέχνες οφείλουν να σπάνε τους κανόνες. Κάποιοι θέτουν όρια και κάποιοι τα ξεπερνούν. Σ' αυτούς κατά τη δική μου άποψη ανήκει η Βασιλική Καρακώστα».

  • Νίκος Πορτοκάλογλου (τραγουδοποιός):

«Η Βασιλική δίνει στα παλιά τραγούδια ήχο σημερινό και στα σημερινά κάτι από τον παλιό. Αν προσθέσεις και την εκρηκτική μπάντα έχεις ένα πανηγύρι που έρχεται από το μέλλον. Είμαι περήφανος που της έδωσα τα πρώτα της τραγούδια».

  • Γιώργος Χαρωνίτης Αθηνόραμα 2014

«Ακούγοντας την Βασιλική Καρακώστα να τραγουδάει κομμάτια από κάθε δυνατή παράδοση, καινούρια δικά της που ταιριάζουν στην ηλικία και το ταμπεραμέντο της αλλά και παλιά, διαχρονικά και ποικιλοτρόπως δοκιμασμένα, έλεγα μέσα μου να! αυτό το κορίτσι του δίνει και καταλαβαίνει του τραγουδιού, του βγάζει τα μέσα έξω, το κάνει δικό της – και δικό μας! Το νιώθει και το νιώθουμε! Το ευχαριστιέται και το ευχαριστιόμαστε! Ξέρει να φτιάχνει μια όμορφη «κοινότητα» – πρώτα με τους φίλους της πάνω στη σκηνή, σαν ομάδα, και μετά μ’ εμάς. Και να κάνουμε το ταξίδι... Με τραγούδια που της αρέσουν και μας αρέσουν. Με δικές της «επιτυχίες» από τη «Σβούρα» και τα «Επικίνδυνα». Αλλά και Ξυδάκη, Πορτοκάλογλου, Σαββόπουλο. [Συγκλονιστική ερμηνεία στον «Κηπουρό» του Πάυλου Παυλίδη]. Και Βαγγέλη Παπάζογλου, και Βασίλη Τσιτσάνη. Και παραδοσιακά: νησιώτικα, θρακιώτικα κ.λπ. με ήχο ξεχωριστό».


Αυτή την εποχή ετοιμάζει τα τραγούδια για το νέο της δίσκο , στις 27 και 28 Δεκεμβρίου θα εμφανιστεί στο Βόλο στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου, ενώ στις 17 Ιανουαρίου προσκλήθηκε για να δώσει προσωπική συναυλία στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βασιλικη Καρακώστα Ηalf Note
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ